hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討何文田巴士服務
開啟左側

[問題] 探討何文田巴士服務

hon_son_wilson 發表於 2018-3-3 10:09 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-3-3 08:20
上面講咗點解何文田去新界值得做

41/45我覺得與其留兩條線30分鐘拖住埋站

同意218概念。
至於何文田 - 九碼,可考慮改6C經何文田,
經窩打老道、太子道西/界限街往返大埔道原線。
深水埗區 - 彌敦道 - 紅土一帶 分別改由 6, 6F(加密) 分擔。
而218南行可以分流到荔枝角道,左右包抄E21A九龍段。
AV296 發表於 2018-3-3 10:13 來自手機 | 顯示全部樓層

反而覺得何文田巴士服務已經算夠。

沒錯,大部分路線都是25-30,但得閒就去愛民邨看看,很奇怪,D巴士從來不是同時來4-5架,而是尚算平均地,5-6分鐘來1架。有4架去旺角的車,但如果不是拖卡來的話,既然都有2蚊,何必介意?09:43Check九巴+城巴app,看看愛民邨ETA:
18 15分鐘
8 6分鐘 25分鐘
41 22分鐘
45 11分鐘
E21A(對面總站) 11分鐘
7B 9分鐘

可見,除了E21A跟45時間重疊之外,其實何文田的巴士是建立了一個平均3-7分鐘的系統,對長者來說,條條都是$2,其實是好事。

除了7B有BBI,18,8也有BBI。問題是,有BBI,跟BBI有用程度是兩回事。上面說過,長者其實是有$2,坐巴士、小巴都有$2。既然他們坐兩程的總額是$4,那由何文田去大埔,小巴車海8號→火車吸引D,還是7B→271吸引D?由何文田去屯門,小巴車海8號→西鐵吸引D,還是18(甚至樓主的218)→荃灣巴士線吸引D?由何文田去大西北,小巴車海8號→西鐵或者兩條27M夾攻→268X吸引D,還是8→69X吸引D?
除非長者第二程免費/半價,但由於這個優惠不是政府補貼,所以吃虧的,應該是巴士公司。

當然,師兄可以說何文田還有些非老人,但真系得閒就去何文田看看,就知道何文田的老人有多少。你條218,單靠非老人家的客,沒太大可能8-10分鐘一班。
當然,師兄也可以說四順的情況類似,但29M最好客的是新蒲崗,小巴49、54還有去黃大仙的客,跟何文田情況不同。
leo_ku 發表於 2018-3-3 10:14 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-3-3 10:21 來自手機 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-3-3 10:14
樓主似乎唔記得左何文田已經有鐵路站,
同埋下年中東西線通車, 何文田去新界西同新界東 (大圍馬鞍山第一城)  ...

#1 “而當中絕大部分人都住唔近何文田站”

其實覺得愛民跟鐵都算近(親身行過),但何文田邨之類的,確實遠。
leo_ku 發表於 2018-3-3 10:21 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-3-3 10:35 | 顯示全部樓層
人多都要睇下人口結構

如果一個區人口唔變,但10幾20年前多客,今日已經因為人口老化而客量下降
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-3 10:39 來自手機 | 顯示全部樓層

與其開218搞場大龍鳳其實搞返好41/45已經可以
一條線其實足以做晒新界東同西既轉乘線

何文田仲有新盤入伙
需求肯定有

再講老人家俾兩蚊當然冇所謂啦
但係何文田正價客都大把呢...
alan2011super3 發表於 2018-3-3 11:22 | 顯示全部樓層
A20絕對值得跟E21A上何文田
輔助A21毫無意義

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
castanopsis + 1 同意

查看全部評分

AMALA!!! PAZZA INTER!!! AMALA!!!
FORZA I
 樓主| castanopsis 發表於 2018-3-3 11:32 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2018-3-3 10:13
反而覺得何文田巴士服務已經算夠。

沒錯,大部分路線都是25-30,但得閒就去愛民邨看看,很奇怪,D巴士從來 ...

我認同咁多條線加埋係唔疏
但有幾多時候真係可以叫曬咁多飛?
除非你何文田去旺角東一帶,否則根本無咁多飛俾你叫
回程就更加係條條線站位都唔同,你想叫多幾飛都唔得

單係長深荔返何文田,41/45做唔到聯合班次
已經要30分鐘一班隨機到
咁多年來唔知倒幾多客俾城巴

諷刺既係
唯一可以叫三四飛既旺角,根本無人搭巴士
一個二個排隊上紅小

你無講錯一樣嘢,何文田唔係無資源
單係41/45/18三條線,已經20部車
只係堆資源完全無被善用

你條218,單靠非老人家的客,沒太大可能8-10分鐘一班。

41/45本身兩條線加埋已經15分鐘一班
加埋新轉乘客,真係做唔到8-10?

特別要強調一點
45用7部車,做20-30
同樣係7部車,放落218身上已經做到8-10
先唔好講夠唔夠客,俾你選擇,你會想要218定45?
無論係客定巴士公司,我估都會想要218

樓主| castanopsis 發表於 2018-3-3 11:47 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-3-3 10:14
樓主似乎唔記得左何文田已經有鐵路站,
同埋下年中東西線通車, 何文田去新界西同新界東 (大圍馬鞍山第一城)  ...

先唔講究竟何文田有幾多人可以行去何文田站搭東西線
你有無考慮過,新界既目的地一般都唔近鐵路站?

宜家問題係
何文田班人無論係去沙田市中心,屯門碼頭,梨木樹,定大埔工業邨
都會走去搭鐵

新界好多位,巴士係佔絕對優勢
去大中、華明呢類地方,要駁多一程巴士,地鐵已經唔吸引
更唔好講大西北好多位仲要駁多程輕鐵
唔係話一開218/80M,就個個都會搭巴士
係人都知道去大圍站,東西線唔差,但唔好講到個個都好鍾意搭東西線去天北屯碼咁