hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 探討何文田巴士服務
開啟左側

[問題] 探討何文田巴士服務

reason 發表於 2018-3-3 22:03 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-3-3 11:58
唔係無考慮過一條線雙向窩打老道+界限街/太子道西出入,駁曬新界東西
不過後來發現唔係好work
主要係87D/ ...

我幾認同 45 可以放棄旺角土瓜灣,轉型做何文田轉乘線
不過轉乘習慣一早定曬型下,再做咁大動作搶轉乘客我有保留
反而雙向經窩打老道、界限街/太子道西出入,深入荔景山
起碼保住雙向長沙灣道尤其深水埗一帶基本盤客源先

雖然單邊慢過 218,但就唔需要因為大循環而夾硬加一倍班次,
又或者因為里數短而大幅減價,同時提供較大空間郁埋 18、收拾 46 等等
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-3 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-3 13:32
搞17嘅意思啫係多啲轉乘優惠比17,例如加埋轉75X、61X嘅優惠

轉75X不如轉271
61X交返俾60X更直接

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +3 收起 理由
castanopsis + 1 + 3 同意

查看全部評分

Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-3 23:47 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-3-3 14:29
80M算唔算等死我覺得值得相榷
你話加一大堆獨市位俾80M唔明智
我反而會覺得,80M本身已經有一大堆獨市位( ...

80M要變單向兩繁其實唔難
對新田圍定穗禾都有更好既野換
甚或做到取消都有一定可能性

直達美孚做轉乘當然有更大吸引力
但lee一部分既客係唔係重要過太子客呢
我又真係唔認同
改6C冇可能
半個鐘一班車倒不如行落去
再講有得快速落美孚
到時就未必會轉巴士而係會轉西鐵

paul2357paul 發表於 2018-3-4 00:07 | 顯示全部樓層

reason 發表於 2018-3-3 22:03
不過轉乘習慣一早定曬型下,再做咁大動作搶轉乘客我 ...

係巴士公司死都唔肯放棄旺角中啫,
否則早已點都會揾到D線改玩例如深水埗行界限街/太子道西+公主道直接來往何文田如214般的另類流水概念。
跟住另一邊又有例如何文田行公主道及同名既連接路+紅磡繞道直接來往尖沙咀。
 樓主| castanopsis 發表於 2018-3-4 01:15 | 顯示全部樓層
AV385 發表於 2018-3-3 13:39
作為一個曾經向愛民邨住左5年既人,我諗我應該要分享一下何文田人同其他地區出行人既分別
先申報,我住既年代 ...
所以,如果想開向何文田開一條好似213M或者29M之類既線係好難,因為要去唔同既目的地,
何文田人會選擇用唔同既地方作中轉站,例如:紅磡,紅磡站,九龍城碼頭,尖咀,佐敦,油麻地,旺角,九龍城,九龍灣,觀塘甚至灣仔1 N6 M7 T  @- P& S( S7 T( t4 \
唔似得其他地方只有一兩個選擇,做密佢已經可以,何文田根本就做唔密,
當線唔夠密,行得到既都會選擇行去旺區搭車而唔會浪費時間等

何文田位處九龍中間
的確無可能用一條接駁線處理曬所有位
但係唔係無空間做密車接駁線,又未必

當然唔少居民可以直接行落油麻地/旺角搭車
但落油麻地/旺角搭巴士
除咗個別西廊路線之外
上咗車之後都要塞入旺角太子再碌多十幾分鐘長深荔,先上到公路
如果接駁線可以省卻步行時間,再省卻埋塞長深荔/旺角既時間,就會有吸引力

而要開密車其實都唔係真係咁難
就我上面既218(何文田>窩打老道西廊>美孚>長深>界限街窩打老道>何文田)而言
一轉所需既時間其實只係50-55分鐘左右
用45換,就算一架車都唔加,都已經做到8-10分鐘一班
姑勿論條線賺唔賺到錢,至少經營環境會好過45好多
 樓主| castanopsis 發表於 2018-3-4 03:05 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-3 19:19
A20好似有風聲會係紅碼開,上何文田之後跟41嗰啲出旺角返回原線,理論上唔駛停愛民巴總

80M延長有商榷餘 ...

A20紅磡開上何文田都未嘗唔得

不過與其紅碼開
我會寧願條線擺返紅磡站
有事起上來仲可以搵A21堆車救

另外我認同樓上話A20唔應該再經旺角
80M延長有商榷餘地,始終要大幅加車,本身巴士公司都係頹做呢條線

80M延長仲有其他agenda
可以補返何文田/九龍塘<>沙田個位,放走170/182

何文田搭新80M轉獅隧線,會快過17轉85/8轉東鐵好多
而做曬成個新界東亦唔怕唔夠客
我自己覺得新80M應該可以轉虧為盈

你話用得多車,都有辦法解決
80M要做轉乘線,當然班次要有返咁上下密
但既然轉乘點喺窩打老道,其實無必要班班車都入沙田
可以正線開20/30分鐘一班去穗禾苑,然後搵兩三部單層做 何文田<>九龍塘 短棍
宜家有ETA,條80M短棍喺九龍塘可以望住正線班次開車,咁窩打老道就可以做到10-15分鐘一班返何文田
218嗰到,我始終想一次過做曬何文田↔旺角深水埗,同時將大部分嘅轉乘推落呢條線到,大角咀另外再開線處理  L: A" F2 D; ~3 C- L" @5 f
5 W& U, e0 r- Z% O
我會選擇將41、45、18等線推倒重來

218A 愛民↔長沙灣甘泉街 經旺角、太子、深水埗
10-15分鐘一班. b  U' \% I4 j  C% W% V, n6 c
( P' L1 v- [; j3 `, U% i2 w
18取消
" f* I" ^% v2 ~3 c3 B+ r- m
45縮短落美孚,改經深旺道、大角咀道、伊利沙伯醫院,半復活212,不經何文田,同時新增填海區↔旺角 $4.9雙向分段收費

46深水埗段來回程改跟原有45,同時加密班次0 w$ p5 ~) H( y  ]
. V* S; `- ~7 \5 g  k6 n
241X全日延長去九龍城碼頭,換41取消

44每半小時有一架車由涌美路開
: c  I  A, \8 Y: |% t- W
* F" C% I& @- C* j/ T

大概係咁,細節位冇乜點諗清楚

上面都有版友提到
何文田落旺角無人會搭巴士
一係行路一係小巴
你條218A搵旺角做接駁點,搭小巴既只會繼續搭小巴,行路既只係繼續行路
唔理想

既然旺角市場已經無得打
留條疏車18去處理堆老人家已經可以
無謂開條密車218A落去陪塞

新45唔係好知你想點
212真係有需要借屍還魂?

最後241X全日,似乎會同41A重疊
 樓主| castanopsis 發表於 2018-3-4 03:39 | 顯示全部樓層

reason 發表於 2018-3-3 22:03
不過轉乘習慣一早定曬型下,再做咁大動作搶轉乘客我 ...
反而雙向經窩打老道、界限街/太子道西出入,深入荔景山
起碼保住雙向長沙灣道尤其深水埗一帶基本盤客源先

轉乘線最重要係班次
而要做得密,又唔想用得多車,行車時間一定要有咁短得咁短
45換218既一大優點,就係佢一邊飛公路一邊做飛站半直通
一單控制喺25分鐘左右,就算唔加車,班次都即刻落到8-10

你話雙向行界限街/太子道西,入埋荔景山
一單仍然要差唔多成粒鐘先行得完
唔加車之下,班次都係得20
以轉乘線標準,唔合格

最重要一點
何文田去深水埗,如果行太子道西,唔能夠直接轉入長沙灣道
結果要做返深水埗班客
一係就飛橋落荔枝角道,再花時間穿黃竹街返汝州街/長沙灣道
一係就唔飛橋,跟42陪塞太子站,再穿內街去汝州街
兩個選項都好耗費時間
好大機會連深水埗都快唔過我條218好多,長沙灣美孚就直程係慢

雖然單邊慢過 218,但就唔需要因為大循環而夾硬加一倍班次
又或者因為里數短而大幅減價,同時提供較大空間郁埋 18、收拾 46 等等

218性質只係45轉特快換個編號
要收返45個價應該無難度

反而荔景山點處理係問題
單靠一條半粒鐘一班既46,唔理想
要搵辦法俾甜頭
流星☆雨 發表於 2018-3-4 03:41 | 顯示全部樓層

認同可以有條類似214嘅218去美孚
但如果去得美孚,不如真係入埋荃葵,
最少跟240X/272P做到葵興都好過冇
甚至反方向睇下有冇得落埋紅磡
始終收貴啲嘅轉乘,九巴會比較有誘因做,條線長少少都會多啲食糊位

或者簡單少少,可以試下41/45事但一條改行荔枝角道先,
還掂依家6F要入深旺道,麗閣request緊補償,九巴都話會考慮41/45改行荔枝角道
咁做對現有乘客影響都最細
(45同46聯合班次,咁可能41會合適啲)
但新界西方向始終係美孚+葵涌道+荃灣食到最多客

趕客路上 理_得你
 樓主| castanopsis 發表於 2018-3-4 03:59 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-3 23:47
80M要變單向兩繁其實唔難
對新田圍定穗禾都有更好既野換
甚或做到取消都有一定可能性

80M得三部車我覺得好難換到嘢俾新田圍/穗禾苑
取消又唔係放到好多車,取消完之後就輪到281M千秋萬世
我覺得做大返佢止蝕都未必唔係一條出路
尤其何文田新東轉乘線,前景應該唔差

直達美孚做轉乘當然有更大吸引力
但lee一部分既客係唔係重要過太子客呢
我又真係唔認同
改6C冇可能
半個鐘一班車倒不如行落去1 J: k6 j, k/ F1 T9 o/ e

改6C我都係第一次聽
但細嚼之下其實又有可取之處
土瓜灣下路去長深荔,就算通東西線,地鐵都唔係特別強勢
如果可以穿何文田落太子,或者留到客
至少好過宜家6F/6C累鬥累,然後大家齊齊塞死亡交叉

當然何文田區內走線點行可以再定
而價錢問題都需要處理

唔用6C,用兩架車開何文田—太子/深水埗循環,你話太疏
我會覺得41/45本身班次都唔係密得去邊,又唔係要用佢轉車,有ETA之下其實唔係差好遠

再講有得快速落美孚/ y3 l: V" T' G
到時就未必會轉巴士而係會轉西鐵

要轉西鐵既,一早搭咗細8落紅磡站轉
宜家問題係,落太子旺角駁大西北車太慢
班客就算去西鐵唔到既地方,都好有機會搭西鐵/地鐵轉車最快
如果218可以直飛美孚,至少去良田/天北/屯碼/東北葵/青衣既客可以袋曬落九巴袋
唔好唔記得,何文田有一大堆學校同公大,新西新東都有唔少人要去何文田返工返學
新界主要住宅區去何文田,有需要有合理接駁

In any case,就算最後班客轉西鐵,218仲有6.9落袋,都有肉食
至少好過一個二個搭小巴轉鐵
LF6277 發表於 2018-3-4 04:05 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-3-3 11:32
我認同咁多條線加埋係唔疏
但有幾多時候真係可以叫曬咁多飛?
除非你何文田去旺角東一帶,否則根本無咁多 ...

咁又唔使搞循環咁複雜
殺45分屍比41/46
各推返上20分鐘一班(甚至15)
已經好好多
可以既話41縮埋去美孚就最好