hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 930/x客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 930/x客量

victor.wai 發表於 2018-3-8 12:19 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2018-3-8 01:33
仲有一個問題,930X唔停皇后街,結果果邊啲人入荃灣去哂地底見
TCU Reply:

運輸署回覆表示,運輸署與路政署已於2013年完成在皇后街巴士站的改善工程,把站
內部份花槽區域改建為行人道,擴闊候車空間,成為現時的候車區。

現時途經上址前往西區海底隧道(“西隧”)的巴士線一共有29條,當中有21條在上址設
站,並非所有前往西隧的巴士線均會在該巴士站設站。根據運輸署觀察所得,現時在
下午繁忙時間此時段使用該巴士站的巴士已令干諾道西十分擠塞。有鑑於該巴士站現
時的使用情況,而下午繁忙時間大量車輛經干諾道西前往西隧,運輸署暫不考慮在上
址增設城巴第930X號線中途站的建議。

運輸署會密切監察皇后街巴士站情況。

運輸署已備悉你就第930X號巴士於福來邨增設中途站的建議。現時第930X號巴士的服
務詳情表因應乘客需求及實際營運情況而訂定,運輸署會與巴士公司密切監察路線的
服務需求,並研究調整服務的可能性。另外,運輸署已就閣下對於延長九巴第934A號
路線服務時間的意見作備悉,並會轉介予九巴考慮,以研究其可行性。 謝謝你對公共
運輸事務的關注。

謝謝你向我們此事。

交通投訴組總行政主任
(古XX   代行)
leo_ku 發表於 2018-3-8 12:28 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-3-8 12:30 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-3-8 12:38 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2018-3-8 12:28
叫兩飛大晒咩, 930咁慢行埋荃灣盞燒油錢,
930 應該要踢離荃灣區, 等930X 一條做晒, 今日你仲要930上埋佢? ...

但睇返D版友統計
930沙咀道落車人數唔少

930去返愉景,返愉景930+930X就係頻密服務

何況愉景就算有930X,都唔會反對930搬返去

同樣唔見得930係荃灣西站有咩作為
世界很簡單 人類很複雜
Ms.Potato 發表於 2018-3-8 12:44 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-3-8 09:47
930不如上埋去愉景新城LA
邊有可能返沙咀道可以叫兩飛,愉景得一飛

係呀,我講漏,我本身都想統一走線同2邊總站,等人鍾意上咩車就上咩車,其實頻密先做到宣傳效果。

個人唔太欣賞新城唔同時段有唔同總站,其實個乘客唔記個走線好難知邊度有車坐,下下要check app就趕人坐地鐵。
miklcct 發表於 2018-3-8 12:56 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-3-8 12:30
皇后街N條線埋站仲要塞多D線落去? 你嫌那個位未塞夠?
計我話呢個站減少D線埋站就ARM.
...

已交ICU表投訴皇后街上車去西隧口930無930X BBI。
進智公交
GU9338 發表於 2018-3-8 13:18 | 顯示全部樓層

...

我咪講緊 960/961 都經屯轉可以討論減其一 ,
例如減條 5-9 分嘅 960 讓位俾 20 分嘅 930X/934 , 點樣塞過而家 ?

請用文明來說服我。
Charon1999 發表於 2018-3-8 16:29 | 顯示全部樓層
...

On9
皇后街多人上咪多D線lor
觀塘市中心一樣N條線埋站
係咪又要減少D線埋站?
用下腦下。

哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
kay 發表於 2018-3-8 16:38 | 顯示全部樓層
如果皇后街,福來邨有站,應該唔會差過依家

不過成件事反映城巴做野好粗疏

明明以前930去愉景個陣,皇后街有站

變左做930X,站都無埋,如果有人以前由皇后街搭930返愉景
改完就無車搭,如果堅持搭巴士,就要用自己方法去最近分站搭

我覺得皇后街走唔甩要加,識做既,下次加時個陣補返個站LA
世界很簡單 人類很複雜
053h4 發表於 2018-3-8 16:40 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽