hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 等六班車先上到車,九巴月票苦乘客?
開啟左側

[報刊新聞] 等六班車先上到車,九巴月票苦乘客?

PB602 發表於 2018-3-5 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層

kennethtsoi0715 發表於 2018-3-4 23:45
咪玩啦你都攞嚟講 住咗幾廿年香港正常少少都知聯營絕大部分都係分時段啦 冇嘢搵嘢嚟講

唉講嚟都嘥氣

老友你似係老香港,不如你而家即刻話俾我知905兩間公司嘅開車時段係幾多?
RyanPun 發表於 2018-3-5 01:01 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2018-3-5 00:04
九巴月票細則有無寫明聯營線詳細九巴時段係幾時?

白紙黑字有冇寫我就唔清楚,但之前公佈月票果陣係有講明聯營線只包九巴班次,而車頭有紙牌寫「九巴月票」。不過又咁講,街客用月票搭聯營線,唔知幾時係九巴班次都講得過,但返工客冇理由唔知自己搭開果班車係咩公司喎,我就唔信個個客都唔識分咩叫九巴咩叫新創建囉。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
andrewyl 發表於 2018-3-5 01:05 來自手機 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2018-3-5 00:29
老友你似係老香港,不如你而家即刻話俾我知905兩間公司嘅開車時段係幾多? ...

老友呢啲都唔關老唔老香港事喎,擺到明呢啲係輸打嬴要喇 。如果係唔清楚聯營線嘅開車時段 ,
大可以了解清楚開車時段適唔適合自己需要先買都唔遲 。月票唔通淨係賣今個月,下個月唔賣咩?
我自己住天水圍出灣仔返工,我都唔買月票住,我都了解左計清楚對我有無利先去買喇 。
kennethtsoi0715 發表於 2018-3-5 01:22 | 顯示全部樓層

PB602 發表於 2018-3-5 00:29
老友你似係老香港,不如你而家即刻話俾我知905兩間公司嘅開車時段係幾多? ...

我冇話知喎 純粹話分時段開車係好多人應該知嘅嘢姐
況且你買得月票又要坐聯營線就要take得起呢個risk啦
Snoopy@FB8617 發表於 2018-3-5 01:34 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2018-3-5 01:01
白紙黑字有冇寫我就唔清楚,但之前公佈月票果陣係有講明聯營線只包九巴班次,而車頭有紙牌寫「九巴月票」 ...

連班議員都可以唔知頭唔知路既時候
好難假設班咸魚真係會睇清楚只包九巴班次
不過最正係受訪市民覺得應該包埋新城班次先對版
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
dennislokawai 發表於 2018-3-5 01:38 | 顯示全部樓層
只怪香港好多人唔殺都埋身都唔知發生咩事,
莫講話分時段,我識好多人真係唔知隧巴線係有「聯營」呢樣野,
更加識人係連巴士有幾間巴士公司都唔知。
當然呢D野完全唔關巴士公司事,
但九巴如果可以公開每條線既九巴時段會好D。
(至少可以晌app講下班九巴班次係幾點開出)
youtube.com/c/dennislokawai
PB602 發表於 2018-3-5 02:13 來自手機 | 顯示全部樓層

dennislokawai 發表於 2018-3-5 01:38
只怪香港好多人唔殺都埋身都唔知發生咩事,
莫講話分時段,我識好多人真係唔知隧巴線係有「聯營」呢樣野,
...

知道隧巴聯營,唔代表知道成個鐘都係同一間公司派車,巴士公司從無主動交代,而乘客以為呢班新巴咁下兩班應該係九巴,有幾奇怪?
TankKingEH9697 發表於 2018-3-5 03:44 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2018-3-5 00:04
九巴月票細則有無寫明聯營線詳細九巴時段係幾時?

自己x左就要認架啦月票作用根本係見車就上
坦克王EH 9697
TankKingEH9697 發表於 2018-3-5 03:48 | 顯示全部樓層
PB602 發表於 2018-3-5 02:13
知道隧巴聯營,唔代表知道成個鐘都係同一間公司派車,巴士公司從無主動交代,而乘客以為呢班新巴咁下兩班 ...

咸魚自己呆等 只係證明佢冇用腦解決問題
坦克王EH 9697
shakugan2005 發表於 2018-3-5 05:21 | 顯示全部樓層

TankKingEH9697 發表於 2018-3-5 03:48
咸魚自己呆等 只係證明佢冇用腦解決問題

未就係囉, 搭架獨營既603/673已經解決左問題, 如果係尾車時間搭聯營線出港島咁等到尾班車都唔會比佢等到架九巴囉, 佢企天光佢既事!