hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) [商業角度X天馬行空X博插] 探討新巴城巴可行的出路 ...
開啟左側

[商業角度X天馬行空X博插] 探討新巴城巴可行的出路

樓主| kay 發表於 2018-3-6 11:26 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-3-6 11:18
其實新創建自己個盤都仲有大把空間,新創建唔去執其實冇嘢好講

港島客量已經見左大頂,仲可以點執?
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| kay 發表於 2018-3-6 11:28 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2018-3-5 23:31
樓主諗的,主要係港島區內線與電車、AMS 重疊 / 累鬥累的問題。

我反而係諗緊而家盤數相對較靚的獨營過海 ...

新巴其實好靠港島搵食
城巴以前佔優,但已經大勢已去

新界反而唔驚,因為人口增長
如果唔係,都唔會全面升級做12.8
因為巴士公司根本無車加班

係港島呢個江山,可以點做先好?
世界很簡單 人類很複雜
leo_ku 發表於 2018-3-6 11:33 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-3-6 11:35 | 顯示全部樓層

Charon1999 發表於 2018-3-6 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2018-3-6 11:26
港島客量已經見左大頂,仲可以點執?

港島就算把啦
10年前嗰Set仍然夠用
I mean將軍澳、西九、西隧同東涌
尤其是西九條新巴自己擱置的703,大不了當796C分支咁做。肯拆702B借故食埋白田我只係當Step 1,未來仲有大把野可以玩。
而967/969一樣可以好似960咁插旗插到洪水橋
930/930X就衰934A擋住So sad
將軍澳其實唔少人係半被迫坐鐵,食到依批人都夠玩一陣
東涌仲有東西延伸,加上本身堆S又殘殘地

可惜係唔夠司機,尤其是東涌同機場嗰頭
同埋新城好應該食住對家出事依個勢去投多D新線,雖然TD近年偏心老九...
Charon1999 發表於 2018-3-6 11:47 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-3-6 11:33
新創建港島個大本營一早比鐵路食得八八九九, 通埋南港島線西段後屎都無得食,
執咩? 執屎就有份.

有嘅
推90班中環客比590以賺多D
96/97兩者只留一條係做全日
4/4X努力推HKU轉MTR,收$5.30好過收$3.00啦
之後18X改以中環特快去西灣河做賣點,飛北角同鰂魚涌,用$8做720堆人
大約啦~
ma212223 發表於 2018-3-6 12:04 | 顯示全部樓層

其實港島需要嘅係分拆新城, 或者增設一間同新城實力相若嘅巴士公司去競爭
而唔係更加多嘅合併

好似2A 82 2M等等
由新巴接手去到今日
市場環境其實唔見太大變化
但呢20年數埋唔見咗幾多部車?

新城自己不思進取
唔通要餵埋佢食呀?
倒返轉講到5M 69 69X小巴升格做專利巴士
做得好就索性攞新城啲線俾九巴同進智投
到時新城知驚就做得好喇
一出RDP   要去鵝頸橋?
 樓主| kay 發表於 2018-3-6 12:14 | 顯示全部樓層
ma212223 發表於 2018-3-6 12:04
其實港島需要嘅係分拆新城, 或者增設一間同新城實力相若嘅巴士公司去競爭
而唔係更加多嘅合併

香港島仲競爭?
世界很簡單 人類很複雜
GU9338 發表於 2018-3-6 14:14 | 顯示全部樓層

如果反對將港島資源直接拎比新界 ,
咁其實商貿區都仲有一堆待開發嘅客源

開多啲 106X , 107X 等等之類 ,
未必可以大幅執靚盤數 , 但起碼居民新城兩邊都有著數
請用文明來說服我。
S3BL100 發表於 2018-3-6 14:21 | 顯示全部樓層

如果講發展空間,其實仲有唔少副都心跨區線未開,而有一定潛力,
唔係個個都一定去油尖旺或者中上環灣銅返工或消閒

好似荃葵來往南區、東區,甚至 798 拆線一類

不過佢地就淨係識得掟資源落去做 682B 930X 全日,得單向客源。
930X 都叫做有得玩下,但 682B 幾乎點執都唔會夠客全日,除非港島逆走或者仲有少少空間發圍

副都心跨區線,可以做到雙向客源,但 682B 930X 呢類一定唔得

當然,提左出來,會唔會結果拎左去招標,都係一個問題

fb.com/scientisthk2usa/