hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站的改善空間
開啟左側

[經歷分享/報告] 屯門公路轉車站的改善空間

2076 發表於 2018-4-15 06:34 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-4-14 10:51
sorry,260B我答唔到你,但252B都真係好客,警察宿舍要企幾個。如果唔係邊有得2班變3班,間接又食多261B ...

252B頭車黃金海岸/嘉和里村坐滿(睇下派曲梯定直梯,實際係派直梯多),之後要企,尾車客冇頭車咁多,去到警察宿舍先企
青公區搭252B出九龍市區返工係最舒適同快速的方法,時間又穩定,61M行完大欖涌同屯轉,252B都去到深井了
其他方法比252B差太多

未開252X之前,去觀碼一帶係252B->219X最快最穩定,252B又唔驚汀九橋塞車,又唔會塞龍翔道,效果同荃灣轉鐵差唔多
黃金海岸之前又有位坐,唔似屯轉東九線全部罰企,舒適度亦都唔錯,係219X班次無定向風

抗議962B重組
還我962全日服務
順利村 發表於 2018-4-15 21:13 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2018-4-15 23:51 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-4-14 20:28
唔該加埋雙向分段,俾非轉乘客屯轉落車拍卡

其實唔使加都得

60M 係預人出荃灣,而唔係屯門去屯門/ 小欖
模式同 279X 去元朗短途補錢轉乘一樣

肯做既, 60M 一早就可以上路
繁時有 260C, 市中心果班一早投奔 58M
其他客出荃灣既,59M 66M 本身都有剩餘運力,甚至座位
.
HR9710+KU1391 發表於 2018-4-16 00:16 | 顯示全部樓層

有時應從減少路線入轉車站而有密車替代路線的巴士線著手, 60M的確有來往荃灣需求,所以60M來回可以唔停轉車站,要轉葵涌去愉景新城轉. 入屯門方向有60X,61X及263轉返安友. 60X也可以考慮南行唔入轉車站,北行照入轉車站,南行要轉車美孚轉.
andy92 發表於 2018-4-16 01:35 | 顯示全部樓層
順利村 發表於 2018-4-15 21:13
開咁早都有4成客,算係有潛力
其實唔改時間都得,加停屯轉已經Ok,包有客

九巴有車都加落 260X 而唔會開 259B 回程

原因:錢
miklcct 發表於 2018-4-16 19:41 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2018-4-15 23:51
其實唔使加都得

60M 係預人出荃灣,而唔係屯門去屯門/ 小欖

279X去八鄉有68E代替,但60M安定特快去小欖嘅功能係無可替代(呢個係60M其中一個主要作用),所以要加分段。
進智公交
S3BL343@66 發表於 2018-4-16 19:52 | 顯示全部樓層

960P,960S,960A,961P,962系最唔應該入
lsc04d11 發表於 2018-4-16 20:38 | 顯示全部樓層
S3BL343@66 發表於 2018-4-16 19:52
960P,960S,960A,961P,962系最唔應該入

962B朝早唔入轉車站,朝早後時間要入,都係應酬班青山灣由962變962B,俾架快既962X佢地轉。
不過962A,962P入黎唔知做乜。  最勁係962C可以接收鰂魚涌客又可以唔入喎……
(962E做掃管笏出黎,962S俾警察宿舍及大欖涌既客行左入屯轉博搭到960/961點知又962S黎先都可以搭一搭)

今朝搭960P,有月票客落車轉車。如果冇月票,唔停都幾O岩既。
961P又要應酬D德輔道中(雖然得一班)
960S/960C係咪比960多D位,所以可以入?
2076 發表於 2018-4-17 04:36 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-4-16 20:38
962B朝早唔入轉車站,朝早後時間要入,都係應酬班青山灣由962變962B,俾架快既962X佢地轉。
不過962A,962 ...

962B轉962X的人真係少得可憐,不過呢個係有ETA之前
有ETA之後,962B的客係可以睇到962X到站未而決定轉唔轉車,所以唔駛諗抽走呢兩條線了
抗議962B重組
還我962全日服務
天空之神 發表於 2018-4-19 23:45 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-4-16 19:41
279X去八鄉有68E代替,但60M安定特快去小欖嘅功能係無可替代(呢個係60M其中一個主要作用),所以要加分 ...

60M 有幾多人係安定搭去小欖?請以數據解釋之
呢班人根本極少,叫佢地搭番 61M 或者善用 K51 轉乘吧

而且,純粹單向
回程大把選擇,亦唔見得有咩用
.