hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯門公路轉車站的改善空間
開啟左側

[經歷分享/報告] 屯門公路轉車站的改善空間

miklcct 發表於 2018-4-26 09:34 | 顯示全部樓層

我建議擺法(、為同一隊;為不同隊):

南行
1. 263、263A;960、960P、961、961P
2. 61X;258D、259D
3. 59X、60X、63X、66X、67X;260X
4. 57M、58M、67M;68A
5. 59M、60M、66M;落客站
6. 落客站
A. 52X、53
B. 61M、960X
C. 258X、259X
抽走960C、960S
M線及68A毋須停靠落客站。

北行:
1. 59M、59X;259D、259X
2. 60X、61X;60M、263、263A、961
3. 57M;66M、66X、258D、258X
4. 58M、58P;260X、960A、960B;960
5. 63X、68A;67M、67X
A. 52X、61M
B. 53
進智公交
DC3938 發表於 2018-4-26 09:50 來自手機 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-4-26 09:34

南行

南行:960X要落青公?
北行:碼頭人排咁前有機會同人打交
miklcct 發表於 2018-4-26 10:42 | 顯示全部樓層
DC3938 發表於 2018-4-26 09:50
南行:960X要落青公?
北行:碼頭人排咁前有機會同人打交

南行:因為轉車站已經爆滿所以要將線抽去青公,咁960X就唔使排隊入站
北行:59M放最前係想方便人排隊​​​​,放得後容易頂死落車客

進智公交
S3BL343@66 發表於 2018-4-26 11:48 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-4-26 09:34

南行

263同960 961擺埋一齊 ?
成個站應該玩完
miklcct 發表於 2018-4-26 13:22 來自手機 | 顯示全部樓層
咁如果68A要同58M放一齊,263、263A可以同咩線放一齊?放疏車260X又話會頂死,放密車960又話個轉車站會玩完,疏車又唔多客嘅61X 63X又有其它線同組,咁唔通要自己一個位?
fly831 發表於 2018-4-26 13:24 | 顯示全部樓層
我就建議M線出九龍只留返最密車既58M/59M上客, 加埋68A用返現時葵涌M線個4號站位, 鼓勵葵涌客用荃灣兩站做轉乘,
57M/60M/66M/67M落客即走, 960/961系就用返現時荃鐵三寶個位

北行我反而覺得可以改既空間有限, 只係961要調返去安友條隊
最愛猛男
miklcct 發表於 2018-4-26 14:20 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2018-4-26 13:24
我就建議M線出九龍只留返最密車既58M/59M上客, 加埋68A用返現時葵涌M線個4號站位, 鼓勵葵涌客用荃灣兩站做 ...

北行其實好多要執,包括960A/960B要搬返良田個組,961要搬去屯門站個組,重有63X 68A要擺近58M 58P 260X 960,960又要擺近66M 66X 258D等,重有259D又要擺近安友等
進智公交
fly831 發表於 2018-4-26 15:03 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-4-26 14:20
北行其實好多要執,包括960A/960B要搬返良田個組,961要搬去屯門站個組,重有63X 68A要擺近58M 58X 260X  ...

960A/B:
我覺得都可以搬返去良田建一組, 但呢幾班車等入良田建呢組可能會等好耐, 如果搬走961, 960A/B搬後一格去大興山景一組其實都可以考慮

961:
同意要搬去安友嗰組

63X/68A:
首先58X係唔入轉車站既,
而且63X/68A雖然都停屯公三站, 但同良田建幾條線做既客源唔同, 我諗唔會有去紅橋既客特登加錢搭63X/68A卦, 我覺得分開擺先岩

960/259D:
而家擺位已經係另一組既前後, 要轉投行前行後少少就係, 現有擺法問題不大

最愛猛男
miklcct 發表於 2018-4-26 19:14 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2018-4-26 15:03
960A/B:
我覺得都可以搬返去良田建一組, 但呢幾班車等入良田建呢組可能會等好耐, 如果搬走961, 960A/B搬 ...

其實去紅橋嘅客轉63X係唔使加錢嘅
進智公交
樂仔〞 發表於 2018-4-26 21:58 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-4-26 10:42
南行:因為轉車站已經爆滿所以要將線抽去青公,咁960X就唔使排隊入站
北行:59M放最前係想方便人排隊​​ ...

59M 59X 放到咁前,條車龍塞死後面咪阻街囉

比較好係應該咁:

南行-
1. 263;263A
2. 61X;258D、259D
3. 59X、60X、63X、66X、67X;260X
4. 960、960P、960S、960X、961、961P
5. 57M、58M、59M、60M、66M、67M、68A;落客站
係屯轉上車去荃葵青嘅客除咗 68A 之外其實都唔多人上,group 哂落同一支 pole 都唔會好哂時間

北行就郁得多 D 啦-
1. 57M、66M、66X、258D、258X
2. 58M、58P、260X、960、960A、960B
3. 63X、67M、67X、68A
4. 60M、60X、61X、263、961
5. 59M、59X、259D、259X

最前大興山景組無一條去屯門市中心,上客人數亦係最少嗰一組,放到最前插水停站都唔會阻好耐
良景組因為有 960 經大興需要痴住 66M,所以排第二
兆康組因為虹橋要痴住良景,所以排第三
安友組要同前面兩個站組成屯門市中心組合,要排第四,另計 961 因為山景班客根本眼尾都唔會望 961 一眼,直接歸安友幫 60M 263 清新墟客好過
碼頭組同樣大部份線唔經市中心,應該要同市中心組合分開放,259D 排安友組後面亦都方便人轉軑,而因為佢係最多車最多客,放最前會塞死成個轉車站,所以要停最後唔好阻住人
(碼頭線試過有 59X 插水排 59M 後面等上客,但個尾入唔哂搞到塞哂兩條行車線,結果 59M 要暫停上客駛前比 59X 扭入 D,所以碼頭更加無理由放最頭)