hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴35X 出現往安蔭方向的路線
開啟左側

[小道消息] 九巴35X 出現往安蔭方向的路線

groom1002 發表於 2018-3-13 12:08 | 顯示全部樓層

1.35A/36B可合併另一條36X 梨木樹-尖沙咀東
尖東方向:梨木樹-北葵涌街市-安蔭邨豐蔭樓-石佳樓-青山公路-西廊-彌敦道-尖東
梨木樹方向: 尖東-彌敦道-旺角街市-西廊-(美孚掉頭)-青山公路-大隴街總站-石佳樓-石歡樓-北葵涌街市-梨木樹
用30車 新增安蔭特班 7班車
2. 31B/32 大幅度重疊,要改道
31B 奧運方向:大隴街-和宜合道-石祥樓-安蔭總站-北葵涌街市-昌榮路天橋-葵芳邨-美孚-31B原有路線
大隴街方向:31B原有路線-美孚-葵涌交匯處-昌榮路天橋-北葵涌街市-安蔭總站-大隴街
32來回停屏麗徑,唔入和宜合道
新增36X<>32和31B<>其他停長沙灣道路線(如37) BBI
leo_ku 發表於 2018-3-13 15:33 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-13 15:44 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-3-13 15:33
行大埔道只會比深水埗班區棍騎劫, 所以點都唔可以比佢地有幻想,
35X 南行應該行番上路 > 西九龍走廊。

我冇講過35X去程要行大埔道喎
leo_ku 發表於 2018-3-13 15:59 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-3-13 16:11 來自手機 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-3-13 15:59
我係講緊你提及呢度的共識係行大埔道啫,
所以我先話我唔認同呢個共識。

呢到由始至終都冇講過去程,一直都係講緊回程

回程行西廊同上路要係美孚掉頭,容易塞車,所以話共識係大埔道+上路或者西廊+葵涌道

去程大家普遍都認同係行西廊好過行大埔道
clivetock 發表於 2018-3-13 22:53 | 顯示全部樓層

不如本人在此summarize一下大家嘅建議,方便大家討論

關於35X下午繁忙時間回程之走線:
方案1:西九龍走廊+葵涌道
1a:RPP走線
1b:RPP走線加停光輝圍
1c:西九龍走廊-葵涌道-石蔭起跟935走線至石籬做總站
1d:方案1c加停光輝圍
1e:西九龍走廊-葵涌道-光輝圍-昌榮路迴旋處-屏麗徑-35A走線至安蔭做總站

方案2:大埔道+青山上路
2a:大埔道-呈祥道-青山上路-35A走線至安蔭做總站
2b:大埔道-呈祥道-青山上路-35A走線至石歡樓後跟31兜石梨街至安蔭做總站

方案3:西九龍走廊+青山上路
3:西九龍走廊-美孚橋底調頭-青山上路-35A走線至安蔭做總站

關於36X下午繁忙時間回程之走線:
方案4:西九龍走廊+葵涌道
4a:西九龍走廊-葵涌道-昌榮路迴旋處起跟36M走線至梨木樹做總站
4b:西九龍走廊-葵涌道-兜石蔭一圈-梨木樹
4c:西九龍走廊-葵涌道-光輝圍-昌榮路迴旋處-屏麗徑-40P走線至梨木樹做總站
4d:西九龍走廊-葵涌道-光輝圍-昌榮路迴旋處-屏麗徑-36B走線至梨木樹做總站

方案5:大埔道+青山上路
5a:大埔道-呈祥道-青山上路-36B走線至梨木樹做總站
5b:大埔道-呈祥道-青山上路-40P走線至梨木樹做總站

方案6:西九龍走廊+青山上路
6a:西九龍走廊-美孚橋底調頭-青山上路-36B走線至梨木樹做總站
6b:西九龍走廊-美孚橋底調頭-青山上路-40P走線至梨木樹做總站

以上各方案如有遺漏或錯誤請指出

----------------
以下是本人意見:
參考返區議會文件,似乎議員們的爭論焦點並唔係路線,而係不滿35X同36X比35A同36B貴,同時要抽調35A同36B班次開辦35X同36X,如果議員們咁執著呢兩點,咁用邊條走線其實關係不大。
以上方案只係做到下午繁忙時間回程,如果要全日分拆快慢線,要考慮嘅嘢就比以上多好多,包括改行西九龍走廊旺角北太子點補位(31B以及36A都唔入旺角)、北葵涌35X同36X如何分工、能否一併處理33A/38A甚至37/30X/234X/238X等

10598C 發表於 2018-3-13 23:33 來自手機 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2018-3-13 22:53

35X回程小弟建議嘅係大埔道、上路,石籬之後經圍乪街、石排街、大白田街、石梨街、安足街前往安蔭

即上路起跟35A原線至石歡樓後,跟31兜石梨街再入安蔭
clivetock 發表於 2018-3-13 23:47 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-3-13 23:33
35X回程小弟建議嘅係大埔道、上路,石籬之後經圍乪街、石排街、大白田街、石梨街、安足街前往安蔭

即上 ...

已增補閣下嘅方案

另外咁即係35X回程唔做石蔭?是否意味石蔭由上述36X之方案4b負責?
S3BL100 發表於 2018-3-14 00:00 | 顯示全部樓層
clivetock 發表於 2018-3-13 22:53

其實我早半年提過一個方案
35X 36X 來回齊齊行上路,同時善用大白田街來回程,
石蔭唔使兜石籬,安蔭亦唔使兜石蔭,亦可以令兩線客量更平均

當然因為我目標係全日拆線,正如你所講,要考慮的問題多好多。
尤其是 31B 36A 本身都唔入旺角,而兩線大角咀、深水步都有持份者,
唔太可能拉多條慢線落旺角去補太子深水步,咁做等同搏 ban,
變相 35X 36X 回程有必要行大埔道

不過如果係下繁回程的話,我支持 235X 旺角後西廊直飛石蔭,跟 935 行法落石籬

而我早半年貼過呢個方案後,慢線點處理一事上,我係有調整過諗法,
留低 32 做流水,但來回深水步段改跟 36B 行法,去程入梨木樹總站兼改停石俊樓,
同時 35A 改行下路,棄石籬兼改入深水步填海區,相信係令最少人受影響的方法,
而且梨木樹繼續可以 $6.8 出旺角(36X 拉埋去尖咀應該要 $8.8),回程繼續深水步 $5.8 分段,佢地應該都順好多

上面有版友提到 32 36A 齊齊留低,32 逆走經悅來尚翠苑走,
定線係可行,但問題係比起一條慢線做晒石圍角至梨木樹用多唔少資源,
而 31B 拉上安蔭亦唔太實際,成個重組會係五條線變六條線
fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-3-14 00:13 | 顯示全部樓層

clivetock 發表於 2018-3-13 23:47
已增補閣下嘅方案

另外咁即係35X回程唔做石蔭?是否意味石蔭由上述36X之方案4b負責?

沒錯,謝謝