hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 粉嶺公路南行巴士轉乘站的規劃及運作安排 ...
開啟左側

[其他] 粉嶺公路南行巴士轉乘站的規劃及運作安排

ryandroid 發表於 2018-3-11 00:13 來自手機 | 顯示全部樓層

dennisung 發表於 2018-3-9 20:07
1.北行係唔係因為無空間之故而無機會起到轉車站?2.長途線轉長途線,巴士起轉車站有無位接載轉車客?
...

點解得南行
係因為依家粉嶺公路做緊擴闊工程及蓮塘口岸連接路工程
南行轉車站只係將粉嶺公路出入九龍坑嘅新大窩東支路個bypass 加個長啲嘅巴士站咁簡單,所以就納入咗當時已經開始咗粉嶺公路擴闊工程

至於點解冇北行轉車站
主要係梁振英為咗加快改劃何家園公屋用地
就光速推出粉嶺公路南行轉車站
係喺何家園對面就係直接解決何家園公屋新增人口對粉嶺南早繁嘅所增加嘅交通壓力
亦即係個南行轉車站嘅主要對象就係何家園公屋戶
下繁粉嶺南交通冇早繁咁大壓力
又要招標、又要削山
咪冇推北行轉車站囉

北行轉車站唔會冇位嘅
不過要係橋頭路以北削走個山坡
拉直何家園至橋頭路之間嘅大窩西支路
粉嶺公路及新大窩西支路中間多出嚟嗰部分起北行轉車站及引道、分係綽綽有餘
問題係北區啲區議員都唔爭取
有南行都放軟手腳收貨。。。。
busnrail_fans 發表於 2018-3-13 21:49 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-3-9 21:35
仲重咩組? 成堆路線都風馬牛不相及

最起碼270A, 278X,以及全日化之後嘅270B喺北區區內華明一帶嘅重口味走線,有重組嘅空間

將嗰頭既嘅屋邨屋苑分成幾組(例如:華明+花都+欣盛一組、華心+碧湖+牽晴一組、雍盛+昌盛一組)
每條路線只喺其中一組屋邨屋苑停站
從而兜少d 冤枉路,咁先善用到呢個轉車站嘛
ryandroid 發表於 2018-3-17 00:18 來自手機 | 顯示全部樓層
busnrail_fans 發表於 2018-3-13 21:49
最起碼270A, 278X,以及全日化之後嘅270B喺北區區內華明一帶嘅重口味走線,有重組嘅空間

五條全日綫270A、270B、277E、277X、278X
三條都行百和路
淨係簡化粉嶺南路綫就分別不大
倒不如行過去隔離站等車仲方便過轉多程車就得啦
用不著轉車站

用得轉車站
就緊係大重組啦
要玩就應該咁玩

九龍東拆三條綫覆蓋全上水粉嶺
277X 聯和墟>祥華>粉嶺中心>轉車站
277E 翠麗>天平>龍豐>上水火車站>轉車站
277P全日化 彩園>清河>百和路(不兜華明圈) >轉車站

278X、270A、270B 亦都分返開3個區
其他區就轉車站轉乘
278X 本身最密車,保留返喺百和路,但唔兜華明圈
上水火車站>百和路(不兜華明圈) >轉車站
270A 服務遠離鐵路站嘅上水北、粉嶺北居民吸客
翠麗>天平>聯和墟>祥華>粉嶺中心>轉車站
270B 服務粉遠離鐵路站嘅粉嶺北、上水北兼用嚟滿足清河尾站出公路嘅要求(代替277E)
聯和墟>天平>翠麗>寶石湖路>彩園>清河>轉車站
咁行法可能天平至清河嗰段仲快過依家277E 嘅行法

277E最大問題係啲燈唔順、兜上水廣場個圈又兜雞嶺迴旋處、再兜清河又兜雞嶺迴旋處
拎深水埗綫分流清河直出公路嘅訴求
去到轉車站想去九龍東可以叫三飛
想轉278X 、270A 亦唔使行去欣翠
上水北出九龍東又可以第一次經雞嶺就直出

270A、270B、278X繼續行百和路
粉嶺南同鐵爭客爭得辛苦之餘
上水北粉嶺北啲遠離鐵路站嘅客又迫住倒哂落鐵度
去得鐵路站後仲要轉車行百和路兜華明塞吐公、大埔公路、隧道
何不直接搭鐵?
所以好難怪北區人保鐵
華明圈留返繁時自己一個區開車兜完出公路吧
無必要由早到晚都兜
兜少個華明圈改直行百和路
我唔信大部分粉嶺南人會轉搭鐵
但上水北、粉嶺北啲服務唔足嘅話
搭鐵仲平仲慳時間
除非你話九巴淨係食百和路啲客就心足啦
jocosben 發表於 2018-3-23 23:31 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-3-10 23:39
粉嶺繞道個設計係跨過火車軌同巴士轉車站之後先落地接返粉嶺公路,即係粉嶺北仍然要經掃管埔路或沙頭角公 ...

我聽番北區區議會有關轉車站既錄音,有議員質疑呢個南行轉車站泊位太少,而且設施不足,運輸署代表回覆話呢個南行站只係臨時性質,將來會因應粉嶺繞道工程重置一個更大型既轉車站,如果甘樣講的話,將來粉嶺繞道落黎既車流應該會停到新轉車站
不過北行站位仲物色緊
ryandroid 發表於 2018-3-24 03:10 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-3-23 23:31
我聽番北區區議會有關轉車站既錄音,有議員質疑呢個南行轉車站泊位太少,而且設施不足,運輸署代表回覆話 ...

你講嗰個係15年吧
其實睇返工程圖
橋頭路對出就已經係粉嶺西行轉龍山隧道北行入口
同何家園對面嘅巴士轉乘站相差不足四百米
中間要預留粉嶺公路、巴士轉乘站引道、粉嶺繞道、龍山隧道引道交叉切綫嘅空間
可以話轉乘站冇位搬
除非個轉乘站搬去橋頭路以南
但咁會搬遠咗
同埋做唔到轉乘巴士去龍山隧道嘅需求

即係話依家何園對面可以做到龍山隧道巴士綫轉乘
但做唔到粉嶺繞道嘅巴士轉乘
橋頭路以南嘅話
做到粉嶺繞道嘅巴士轉乘
但做咁到龍山隧道巴士綫

現實始乎巴士轉乘站要喺龍山隧道同粉嶺繞道之間取捨
HF3204@243M 發表於 2018-3-24 09:36 | 顯示全部樓層
係唔係有咗轉車站就可以唔洗全部兜晒華明圈先

而家繁時都冇位坐既線,唔加班既話,入埋去作用有限
jocosben 發表於 2018-3-24 14:18 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-3-24 03:10
你講嗰個係15年吧
其實睇返工程圖
橋頭路對出就已經係粉嶺西行轉龍山隧道北行入口

其實第一句已經唔係好明
而家大家係粉嶺公路見到既南行轉車站已經係2015年既計劃:
http://www.districtcouncils.gov.hk/north/doc/2012_2015/sc/committee_meetings_doc/ttc/3825/n_ttc_2015_056_ch.pdf
呢排我都睇過有關位置,塘坑落黎大概二、三百米左右已經要轉入轉車站,將來粉嶺繞道落黎未別有足夠距離比的車入轉車站,呢個我都同意
將來

不過我上面講既應該係一個從未公布既計劃,將來會因應粉嶺繞道工程重新興建一個全新既轉車站,而現在大家見到既轉車站會拆除,不過有關資訊係口頭上,並無書面資料,亦無交代到實際位置,所以你對轉車站位置既意見我好難回應
你如果有興趣可以睇番有關錄音,時間係最後5分鐘:
www.districtcouncils.gov.hk/north/doc/2016_2019/common/committee_meetings_audio/ttc/13746/ttc_201619_m14_04.mp3
ryandroid 發表於 2018-3-24 16:57 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-3-24 14:18
其實第一句已經唔係好明
而家大家係粉嶺公路見到既南行轉車站已經係2015年既計劃:
http://www.districtc ...

我係問係咪2015年個錄音
如果土木諗住起粉嶺繞道時搬轉乘站嘅話
我諗佢應該走咗數