hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實33A唔少人搭,點擊九巴總係想陰乾條線? ...
開啟左側

[問題] 其實33A唔少人搭,點擊九巴總係想陰乾條線?

miklcct 發表於 2018-3-11 16:53 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

我搭緊33A,而家非繁忙時間開20分鐘一班旺角已經坐咗大部分座位,最後更加頂閘上荔橋。當年九巴係咁想將條線改做半個鐘一班甚至郁條線,好彩最後bam晒,否則實載唔晒啲客。
深圳比亚迪 發表於 2018-3-11 17:00 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JC8385 發表於 2018-3-11 17:02 來自手機 | 顯示全部樓層
一句講晒:收得唔夠貴
Quanta 發表於 2018-3-11 17:05 來自手機 | 顯示全部樓層

呢個里數收6.4係收得太平,俾著係九龍區至少收6.8啦
leo_ku 發表於 2018-3-11 17:14 | 顯示全部樓層
0q9w8e 發表於 2018-3-11 17:21 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-3-11 17:00
因為當年33A有熱狗,收非比30X便宜一半。
我認為現在應該cut 30X的班次,加車俾33A好D ...

俾你係九汽會唔會咁做呀
不過坐過一次33A連如心都十幾人等...
leo_ku 發表於 2018-3-11 17:22 | 顯示全部樓層

GZ4031 發表於 2018-3-11 18:02 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2018-3-11 17:05
呢個里數收6.4係收得太平,俾著係九龍區至少收6.8啦

拿咁講
平唔平都算喇, 14.3公里比起同佢同收費既44 行13.8公里, 都係差500米
最煩係新區同大角咀, 深水步d燈位真係成舊屎咁, 又太多塞車點, 一個新填地試過搞起我一個鐘有多
我果程33A 行左2粒鐘先由總站到葵興站, 我頂唔順落左車
行車時間長到咁, 邊有人想做
44呢? so far 塞左十年旺角多數都係15分鐘內既事
仲要呢, 青衣冇紅van 新區有
地鐵呢? 雖然葵涌邨落地鐵站好煩, 不過你會唔會想等一條甩班甩到咁既線?
講真, 有時見到老九咁hea做, 有時都想比佢屈下錢全日左條237A 佢再飛多d地鐵沿線/冇人用既站 (葵康, 葵芳邨, 荔景邨同葵交事但搵一兩個) 快快手直出旺角仲好
33A? 縮到佢九彩用番18個BBI算啦

mhbsmcwetu 發表於 2018-3-11 22:43 來自手機 | 顯示全部樓層

其實以老九的邏輯,應該會先殺/陰44
44的角色其實係條荃青特快線,同30x, 234x都係深旺去荃青,而且大家的“特快”路段基本上一樣,卻比其他二線收平$2.5,實屬抵殺抵取締之線,通常呢類線的際遇係不斷被減班陰乾…

反而33a唔屬於咩特快系列,收平價亦合乎公司作風(類同2,6,16等線),照計應該無傷大雅,唔太明白點解會變眼中釘
leo_ku 發表於 2018-3-11 22:54 | 顯示全部樓層