hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 67M、67X 加密班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 67M、67X 加密班次

香港黃毛小子 發表於 2018-3-18 12:59 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-3-18 12:19
之前放出的風聲,都不似會有全新巴士路線,提及都只是現有路線繞經/延長服務。
係有契機上水線/東九龍線 ...

只要54區有鐵記接駁K巴,延長67系都未必吸到客,因為67系實在太兜,

依家都已經有站友話67系由兆康至上公路,至少要用20分鐘,導致大部分兆康人寧願搭鐵出市區。

如果拉埋入54區,由總站至上公路可能要用30分鐘。

咁倒不如搭K巴轉鐵好過,西鐵仲有全月通,平均每日開支黎計分分鐘仲平過搭巴士。

再唔係行出去寶田搭58系好過。

54區應該好似元朗南咁開條68E做接駁,再考慮將屯公虎地站搬近兆康站天橋,然後再將67系縮到富泰先係正路。

唔係嘅話咁兜路真係搵鬼搭。

alsonchc 發表於 2018-3-18 13:21 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-3-18 12:50
同意68A難大改。

背負大多獨市位和轉乘。現時都自顧不暇。

係啦,68A咁難得起死回生就唔好搞佢啦
理性討論+互相尊重
HG6729 發表於 2018-3-18 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
香港黃毛小子 發表於 2018-3-18 00:23
68a北行方向位位收$11.2(元朗價),對於九巴黎講根本冇誘因咁改。

而且單靠屯門青衣嘅客源,去程過左轉車 ...

屯青特快照收11.1 跟68A/263M 價錢咁做
但屯青點行 放邊就問題 屯門放東南西北定再加市中心 安友豐景園 青衣放山上 山中定山下
價錢唔係重點 行法先重要
miklcct 發表於 2018-3-18 18:32 | 顯示全部樓層

HG6729 發表於 2018-3-18 14:16
但屯青點行 放邊就問題 屯門放東南西北定再加市中心 安友豐景園  ...

54區直出屯門公路汀九橋,經長康、青衣邨去青衣站。(主力俾54區出轉車站轉其它車,同青衣客去紅橋駁B3X返大陸)
進智公交
香港黃毛小子 發表於 2018-3-18 22:03 來自手機 | 顯示全部樓層
HG6729 發表於 2018-3-18 14:16
但屯青點行 放邊就問題 屯門放東南西北定再加市中心 安友豐景園  ...

巴士公司有車費等級表,依據行車里數黎決定票價。

所以頂盡只有20公里嘅屯青線,好難收到$11.1。

仲有嘅係68a只係北行方向收$11.2(青衣上車)/$10.5(荃灣上車),南行方向喺屯門上車只係收$9.7。

括除呢個問題,如果屯青線行汀九橋做特快,屯轉至青衣一段路未必夠客做。

若然屯門至轉車站嘅接駁需求,大於轉車站至青衣,咁就會導致轉車站至青衣一段路嘅客量不足。

68a就係因為有荃灣客搭救,所以轉車站至青衣嘅客量有保證。
HB00610 發表於 2018-3-19 21:09 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-3-17 01:08
兆康上西鐵,20分鐘到荃灣西,25分鐘到美孚,35分到尖東/紅磡(大約)
兆康搭巴士,20分鐘到屯官,25分鐘到 ...

你肯定兆康去屯官只係要20分鐘咁少?

我非繁搭67X都五個字,淨行車時間
arfung 發表於 2018-3-19 21:25 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2018-3-19 21:09

18-25分鐘都試過,取個大約數供大家討論。(因為西鐵20分鐘剛好由兆康到荃灣西)

67M司機積極性頗有分別,過燈尾/順燈與否加埋上落客/兩蚊客站站停等因素都令時間有差別。

正如以前熱狗年代追到前三/四班,都是睇師傅、路況等。
蛇車師傅劉X豪、關X康、彭X房等都超水準。
前排坐到67M大扒,中年師傅無名牌生面口超爽,13分鐘一班時段入屯門,打大分半鐘開車;轉車站月台一直接上落客,之後已追貼前車B-Man屯官過埋頭。

67X師傅就相對較平均。

師兄請多指教!
香港黃毛小子 發表於 2018-3-19 21:53 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2018-3-19 21:09

我琴日先專登搭完67m黎,依我記錄計算,景峰-屯門公路大概用8-9mis。

再結合我之前喺景峰搭261嘅經驗,景峰-元朗公路,北行方向大概用9-12mis,南行方向大概用8mis。

再加埋藍地交匯處/富泰-兆康苑一段路,當係3/5mis咁計。

夾夾埋埋,依我推算,67系兆康苑-屯公所用嘅時間,大概係20-25mis。

20分鐘只係至少要用嘅時間,唔係話只係用20分鐘。

基本上景峰-華都花園一段路好順暢,只係屯興路同青公交界個盞燈,同埋華都花園青公某幾盞燈惡等左D姐。
HB00610 發表於 2018-3-19 23:42 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-3-19 21:25
18-25分鐘都試過,取個大約數供大家討論。(因為西鐵20分鐘剛好由兆康到荃灣西)

67M司機積極性頗有分別, ...

係呢,其實呢條線最大問題唔係景峰出九龍段,係兆康去景峰段。
其實呢段反而唔算太慢,更大問題係兆康去到彩暉都要10分鐘樓上。。。

67X的確而家夜晚搭佢唔多開胃,碌車碌到呢。。。

P.S. 而家我成日58X/67X轉53返去

P.S.2.  我剷到樓下嗰條loop文怪上天花板。

3asv@59x 發表於 2018-3-20 09:20 來自手機 | 顯示全部樓層

M就應該分拆