hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 67M、67X 加密班次
開啟左側

[服務調整] 九巴 67M、67X 加密班次

拾顓豭 發表於 2018-3-20 09:28 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-3-19 21:25
18-25分鐘都試過,取個大約數供大家討論。(因為西鐵20分鐘剛好由兆康到荃灣西)

67M司機積極性頗有分別, ...

即係咁, 出九龍方向, 兆康多咗支極品燈, 一出站已經冇你兩粒,
之後出藍地交匯處右轉, 只要架車唔係排燈頭, 又可以多一粒以上,
五分到富泰, 上客冇一粒, 之後嶺大彩暉又停燈埋站,
咁樣去到景峰就可以接近或超過十粒
之後仲要視乎景峰, 新墟, 新圍仔站燈位順唔順,
順就兩粒, 唔順就可以四五粒...
馬會支燈就例牌, 華都多數過唔到,
屯官支快相機燈就睇華都有冇人上同埋多唔多車等燈,
基本上超過二綫變三綫位置起步, 又肯定過唔到
夾夾埋埋, 最差就會係 20-22 分上公路, off peak 一般 15-18 就可,
最快就試過 8.5 分上公路, 結果該班車全程行完拉到同後車隔 30 粒

回程就一定多數 15 分鐘搞掂區內, 快起上嚟 10-12 分都可

朋友我知道你講邊位中年師傅操果部車,
話時話, 最近假日師傅表修正後, 以前晚黑八點前後搭開果班車姓兼職已經冇做此綫,
記得佢同前車車手配搭, 一定爽到爆
唔知佢仲有冇做九巴了

arfung 發表於 2018-3-20 10:14 | 顯示全部樓層
拾顓豭 發表於 2018-3-20 09:28
即係咁, 出九龍方向, 兆康多咗支極品燈, 一出站已經冇你兩粒,
之後出藍地交匯處右轉, 只要架車唔係排燈頭, ...

師兄你好,你的資訊很詳細,亦和我的體驗接近。
正因為燈多,司機若積極點埋站/上客又好彩快些順些/少些兩蚊客區內落車…由總站到屯公前就會有頗大時間偏差。
平均來說20分鐘都多走唔甩。

早上有時去到屯官燈位,67M拖三卡都試過,那日仲有ASV客串
當然第一部車食燈/食客,仲要比258P插隊,又死跟住261又慘D既。

回程據經驗,差不多一定比去程快和順燈,若華都無客上落,屯興路左轉直去何福堂都幾爽(機會低於30%),庇護工場之後連續三支燈,都比去程快和易等。

若那位兼職車手司機無做67M就可惜了,他超快超積極呢!我上次正是假日晚上八點幾九點前後那些時間坐中他。
其實近年67M快馬師傅不是太多,有就要珍惜,懷疑好些蛇車車手已退休。
整體而言都是67X的較爽。
KelvinSJ743 發表於 2018-3-20 10:24 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
MG9003 發表於 2018-3-20 11:01 | 顯示全部樓層

拾顓豭 發表於 2018-3-20 09:28
之後出藍地交匯處右轉, 只要架車唔係排燈頭, ...

車姓兼職仲有做 ,只係無再掛67M上星期見佢出現於某龍運巴士路線

arfung 發表於 2018-3-20 11:12 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2018-3-19 23:42
係呢,其實呢條線最大問題唔係景峰出九龍段,係兆康去景峰段。
其實呢段反而唔算太慢,更大問題係兆康去到 ...

完全同意,兆康到景峰這段,直線距離好近,但近年行車用時太多,感覺很差。但又似無辦法可以改進。

還記得以前彩暉外有迴旋處轉落屯公(未有富泰時),67系由總站開出,轉入屯公,虎地橋底停站,然後迴旋處後入青公彩暉再井財街,幾分鐘一定得。
真的快和舒服。

不過那些年,67系用車差,通常兆康起步都在虎地橋底站叫幾飛搭了又密又快既68/68M/68X (+64M/69M)。

HB00610 發表於 2018-3-20 13:13 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-3-20 11:12
完全同意,兆康到景峰這段,直線距離好近,但近年行車用時太多,感覺很差。但又似無辦法可以改進。

其實要改有方法,一拆二,只要放棄兆康落就一定要行青山公路出九龍嘅思維就得。

唯一問題係,要掉轉大家搭車習慣全部要去對面馬路搭車,兆康西鐵站南,疊茵庭,富泰,兆康,欣田甚至屯門醫院去青田路出屯門公路。

舊線縮去兆康南直落或者縮去富泰都冇所謂,嗰邊反而冇必要大改。

彩暉迴旋處係因為拉長青山公路+輕鐵614時搬位。
仲記得以前未有大欖,嗰陣屯門公路虎地站係喺正天橋底,67M呢D係冇人理,67X嘅雞對68X ME,連我阿媽都識揀,唔好話其他。

去到而家,個虎地站都完全唔係兆康人理到嘅範圍嚕。

fly831 發表於 2018-3-20 13:53 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2018-3-20 13:13
其實要改有方法,一拆二,只要放棄兆康落就一定要行青山公路出九龍嘅思維就得。

唯一問題係,要掉轉大家 ...

印象中當年落迴旋處後到接近藍地先有交通燈轉入兆康
不過個迴旋處就非常繁忙, 喺斜路HOLD住個BRAKE等入迴旋處都幾係野

以前如果九龍去兆康, 貴啲都揀68系啦, 用車正咁多, 又直接

講返正題, 如果將67M/67X大改, 我同意師兄建議, 以兆康南站起步, 一條北行做疊茵庭富泰欣田兆康建生, 上青田路後直飛轉車站
另一條就做返青公原線出屯公, 相信都有得做, 有建生特快之餘又有機食到兆康苑遠離西鐵/現總站嗰幾座既客
不過因為做建生特快, 就可能會拖埋58M/58X落水
最愛猛男
HB00610 發表於 2018-3-20 15:24 來自手機 | 顯示全部樓層
fly831 發表於 2018-3-20 13:53
印象中當年落迴旋處後到接近藍地先有交通燈轉入兆康
不過個迴旋處就非常繁忙, 喺斜路HOLD住個BRAKE等入迴 ...

記得嗰個入口係郁過,後來連輕鐵都架空埋。

其實我咁分有諗過叠茵庭可能倒輸,所以我對佢兆康南定富泰冇意見

反而建生拖唔拖58落水有D保留 - 因為理論上只影響天主教中學一個站,酌量嘔一兩架車已經係極限。

同埋最重要唔止兆康南邊幾座,仲有係屯門醫院,去屯門醫院個站同屯門醫院距離遠到不合情理,真正近嘅,嘅竟然得E33P同N車同960特車去到,仲要回程,呢個建議仲要解決埋呢個問題。
拾顓豭 發表於 2018-3-20 16:27 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2018-3-20 11:12

拆唔拆到綫好視乎客流用腳投票用西鐵定係巴士,
不過長遠開多條 M 綫係走唔甩

兩個方案:
A 方案:
先將 57M 同 66M 合併, 嘔 3 架車出嚟,
之後 58M 稍為抽 2 架車, 第一階段先做 15-20 分一班
兆康南經兆康、青麟路、青松觀上公路, 到荃灣地鐵站止
(問題之後會否引致乘客反方向搭車混亂問題, 如當初大馬路 68X 情況)

B 方案:
先將 57M 同 66M 合併, 嘔 3 架車出嚟,
再由 67M 抽兩架蛇車做柯打,
試圖兩繁加開單向 67P, 上繁止於荃灣站/下繁眾安街起載,
上繁兆康欣田直出公路,
下繁就過紅橋後左轉鄉事會路, 青山公路(景峰至富泰), 跟 67M 到兆康
班次就 12-20 分一班, 初期應該夠做
(呢個係最合理同能夠將需求適當分家)

中期方案:
67M/67P 兩味拆綫, 同時視乎 68A 需求上升加密班次

其實仲有一點可做, 就係要求運吉、路政同港鐵理順景峰新墟三個南行路口燈號,
包括考慮以南行的右綫, 改為與輕鐵燈號無衝突的只准直去 (或右轉) 燈號,
在繁時已經可以將巴士運作效率提速及提升車流
拾顓豭 發表於 2018-3-20 16:35 | 顯示全部樓層

arfung 發表於 2018-3-20 10:14
師兄你好,你的資訊很詳細,亦和我的體驗接近。
正因為燈多,司機若積極點埋站/上客又好彩快些順些/少些 ...

原來有另一位朋友提及那位車姓兼職只係甩牌,
可能係因為改時間表搞到冇咗個位, 過檔龍運幫手啦,
又或者係受早前停職事件影響啦

朋友你唔洗失望嘅, 仲有位楊姓夜更車手尚在該綫,
姓黃嘅蛇車師傅都應該仲喺處