hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 33A 葵興段 提速建議
開啟左側

33A 葵興段 提速建議

daniel0429 發表於 2018-3-20 19:14 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1059809&extra=page%3D1&mobile=2

承上文

33A 提供荃灣經大窩口葵興來往長沙灣道及深水埗新區,唯三大缺點為行車時間過長,走線過度迂廻及收費過低(對九巴)

葵青區議會在多次建議下不願意
九龍段提速
縮短至美孚
減班
取消路線

現建議改道,飛走葵興段的幾個站,建議行走葵涌道天橋

去程
葵涌街坊會
禾葵里
(葵俊苑)**
(新葵興花園)**
(葵芳邨)**
(葵涌道荔景邨)*
美孚站

參考:https://goo.gl/maps/XRNC1DoLwMT2

回程
美孚站
(葵涌道荔景邨)*
光輝圍
(帝盛酒店)**
葵涌邨綠葵樓

參考:https://goo.gl/maps/AbMRvQHHMKu

*建議不經
**強烈建議不經

價錢提升至六元八角或七元二角,以配合迷你提速。

班次不變
行車時間減五分鐘

增加 BBI (補差額)
36A <-> 33A
37 <-> 33A

優點:
飛走最少四五個燈位,縮短行車時間
為大窩口道居民提供較快捷前往旺角的方法

歡迎討論,有錯請指教!
S3V1742C 發表於 2018-3-20 21:56 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
384047x 發表於 2018-3-20 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
咁樣行都加價,咪玩我la!a32既行法啲燈位都唔順,快唔到幾多
384047x 發表於 2018-3-20 23:50 來自手機 | 顯示全部樓層

同埋回程冇左智芳街、林士德XXX、葵興站、XX路葵興村,啲站停定唔停?
 樓主| daniel0429 發表於 2018-3-21 06:38 來自手機 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2018-3-20 21:56
憑咩快果小小加價啊
你話延長去旺角以南加價就話姐
同埋葵興果邊係有33A捧場客

加價可能係一個錯嘅決定,呢一點我要承認。
但係我覺得呢條線係來往大窩口道同埋九龍,葵興已經有 37 ,如果係葵興路葵興邨,可以行去禾葵里上車(應該都唔係太遠),葵興站可以行去葵俊苑。
 樓主| daniel0429 發表於 2018-3-21 06:43 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-3-20 23:50
同埋回程冇左智芳街、林士德XXX、葵興站、XX路葵興村,啲站停定唔停?

唔停,智芳街,林士德,葵興站,受影響嘅可以搭 37
至於葵興路葵興邨,其實小弟仲諗緊解決辦法,如果葵涌道可以左轉入禾塘咀街,應該就可以解決到個問題(停健康街),
如果唔可以嘅話,就一定要停葵興站同葵興路葵興邨同埋健康街。
 樓主| daniel0429 發表於 2018-3-21 06:52 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-3-20 23:48
咁樣行都加價,咪玩我la!a32既行法啲燈位都唔順,快唔到幾多

A32 行法幾唔順都好,相比之下一定快過33A 行法,
小弟冇特別計過快幾多,但係都可以用紅綠燈做比較
由葵涌道荔景邨至健康街或帝盛
回程
舊 33A 8
新 33A 4(大多數都係葵涌道嘅燈)
都係果句,可能唔係快到幾多但係都一定快過依家嘅走法
S3V1742C 發表於 2018-3-21 10:32 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
384047x 發表於 2018-3-21 20:34 來自手機 | 顯示全部樓層
葵涌道應該轉唔到入禾塘咀街
expertuser2004 發表於 2018-3-22 18:56 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-3-21 20:34
葵涌道應該轉唔到入禾塘咀街

禾塘咀街 > 禾葵里 > 葵涌道, 但只可直去大窩口 / 橋底經上路出九龍 or 掉頭經葵涌道返轉頭出九龍
即與 38 返藍田走線停站相同, 真是不得可用葵益路 or 直插興芳路都可上到公路, 直出美孚

往荃灣方向, 葵涌道可直接左轉禾葵里, 右轉禾塘咀街
另健荃街也可接通禾塘咀街, 是雙行線附近有大型貨倉, 可行 24 吨大車 / 40" 拖卡, 巴士估計問題不大, 不過違例泊車勁多

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%