hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 51拆線建議
開啟左側

51拆線建議

EX-TL 發表於 2018-3-24 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-3-24 03:54
你有冇睇清楚啊
我有話淨係北區咩
欖隧北行都可以轉51去大帽山㗎嘛

你眼瞓過籠, 睇唔到我最後一段寫荃灣都足以俾人轉車.

你認為市民會由青衣搭279X去欖隧口轉51兜大圈上山, 唔識搭N條線出荃灣轉車咁有趣, 又認為市民會搭十幾蚊元朗車268C入欖隧口轉車, 而唔搭40 290系 港鐵荃灣轉車?

你收貴左人, 就覺得啲人會跟住你盲兜路入元朗轉車, 呢啲咩理論?!

所以我淨係用北區舉例, 有咩問題?!

反而你侮辱緊傳統港人智慧, 有平啲直接啲方法唔用, 鍾意搭到貴一貴兜大圈.

架車行多左路就一定多人左? 八鄉路-大帽山路有咩客,  你不如數吓有咩客路先再講.

不過我想提下你, 251A 251B都做緊錦八上石, 你想幫呢區加班, 應該加落呢兩條線.

其實去郊野公園, 仲可以搭80小巴到川龍當行山咁行上去, 你又知唔知?
 樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-3-24 10:02 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU135 發表於 2018-3-24 10:06 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-3-24 10:02
如果係咁,不如將小巴部分班次延長至大帽山,平日一小時上一趟大帽山,假日按需求加班。這樣可以解決51的問 ...

樓主我port 左你啦,用下腦啦
EX-TL 發表於 2018-3-24 10:09 | 顯示全部樓層

深圳比亚迪 發表於 2018-3-24 10:02
如果係咁,不如將小巴部分班次延長至大帽山,平日一小時上一趟大帽山,假日按需求加班。這樣可以解決51的問 ...

一句, 如果川龍小巴知道大帽山係咁好搵, 點解當年唔做?

樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-3-24 12:35 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2018-3-24 13:45 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-3-24 12:35
51及小巴‘如果整合為一條線路,
經營環境肯定比現在互相競爭的好

唔該
而家係無小巴肯玩大帽山
所以九巴先至繼續焗玩51
唔好再回帶好嗎?

以上回應,是否可行?是否合適?
ryandroid 發表於 2018-3-24 16:48 來自手機 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-3-24 09:06
你眼瞓過籠, 睇唔到我最後一段寫荃灣都足以俾人轉車.

你認為市民會由青衣搭279X去欖隧口轉51兜大圈上山, ...

又要話荃灣夠做
又要話51點都蝕錢
又要話八鄉路無人轉車
根本就唔知你係想解決蝕錢問題
定想九巴蝕咗都要維持現狀
係咁嘅話根本無嘢好同你討論落去
EX-TL 發表於 2018-3-24 20:20 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-3-24 16:48
又要話荃灣夠做
又要話51點都蝕錢
又要話八鄉路無人轉車

問題癥結就係巴士公司都想唔做, 因為太蝕, 但同時冇小巴公司接手, 所以九巴要用最少資源繼續蝕做, 務求做到蝕最少, 明未?

我都話左, 若然你地覺得自己方案有效, FF有咩用, 你自己投嚟做飽佢, 不過做之前要說服到班居民同運輸署先囉!
ryandroid 發表於 2018-3-24 22:18 來自手機 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-3-24 20:20
問題癥結就係巴士公司都想唔做, 因為太蝕, 但同時冇小巴公司接手, 所以九巴要用最少資源繼續蝕做, 務求做 ...

我講51星期六日去八鄉路三十分鐘一班咪可以cut 一架車囉
咁咪冇咁蝕囉?
你唔識睇字?

去得大帽山就預咗搭51
啲客荃灣上唔到車咪去大欖隧道轉車囉
唔想去大欖隧道搭咪荃灣等多班車囉
反正荃灣本身「夠做」嘛
你係咁幫九巴著想蝕錢呢方面
Cut 車咪得囉
Cut車之後延長去八鄉路至少少一架車同司機
你又使鬼理啲客荃灣定八鄉路搭?

延長去八鄉路俾九巴有個理由cut架車慳錢仲想點?
荃灣「夠做」就唔使蝕錢啦

咩叫「問題癥結就係巴士公司都想唔做, 因為太蝕」?
你做九巴運吉就死梗啦
同啲白痴議員講北區經常塞車的原因係「多車」有咩分別?

蝕錢其中一個問題咪就係客量側重咗荃灣至荃錦坳
荃錦坳至上村吉車上落山

今時唔同往日
依家比起錦上路站做總站嗰陣
多咗好多人行山、跑山、露營
九巴cut 車慳錢後延長去八鄉路後
仲會有多批人唔想荃灣上唔到車咪搭大欖車去八鄉路轉囉
以前到依家邊度有車可以喺荃灣鐵路站上唔到51可以有另一架巴士去錦上路轉車?
依家山上多咗好多人豪客
好多人都唔介意俾多啲錢
唔係個個都計到最平搭車
慳錢慳等車時間早啲上山早啲落山返企先係考慮因素
你少搭51就唔好隨便批評人
你整理下自己思路先啦

你叫人川龍行上去都廢廢地
你根本唔知啲人去荃錦坳做乜
同你講都嘥氣

你如果開宗明義支持取消51
荃錦坳嘅客全部搭川龍小巴再行一個鐘上荃錦坳
我至少知你諗乜

一時講九巴蝕錢
一時講啲客喺荃灣上車夠做
一時講川龍行上山
你ban 哂啲idea 就可以令九巴冇咁蝕?
九巴自己會諗㗎啦
使你喺度批核?
EX-TL 發表於 2018-3-24 22:40 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-3-24 22:18
我講51星期六日去八鄉路三十分鐘一班咪可以cut 一架車囉
咁咪冇咁蝕囉?
你唔識睇字?

本來想逐點回, 但我見到最後嗰句, 即刻想叫站方更改F1版貼文模式, 只可貼文, 不可回文, 所有文章回覆量=0, 合晒你心意.

唔夠人講唔係自己收聲, 係叫人唔好回, 我上左十九年巴士討論區, 你係第一個咁樣叫版友收聲, 真係怪誕又有趣!