hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 立法會十九題:$2 計劃與雙向分段
開啟左側

[其他] 立法會十九題:$2 計劃與雙向分段

da54 發表於 2018-3-21 18:42 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

譚文豪議員於立法會詢問的雙向分段下有關 $2 計劃的安排。

政府答覆如下:
http://www.info.gov.hk/gia/general/201803/21/P2018032100704.htm

附件 (八達通雙向分段列表):
http://gia.info.gov.hk/general/2 ... 1_1521626357868.pdf

重點:
- 政府答唔到八達通雙向分段乘客人次數量
- 如果 $2 客用八達通雙向分段,政府的補貼的確係用分段價計 (即係 $2 客落車唔拍八達通,政府淨蝕,巴士公司淨賺)
- B2 有特別安排,$2 客返元朗唔駛落車再拍八達通,今次就係巴士公司淨蝕,政府無蝕 (因為巴士公司只收到分段的資助)
至於你們信不信?反正我信了
lsc04d11 發表於 2018-3-21 20:16 | 顯示全部樓層
我成日都叫我老豆(長者)搭53落車都要拍卡嫁……但真係冇乜誘因。(我同佢講搞到我呢D納稅人多左負擔……)
clivetock 發表於 2018-3-21 23:42 | 顯示全部樓層
小巴路線普遍設有雙向分段,相信此問題會更嚴重,搭小巴有時都會見到小巴司機同啲兩蚊客講唔使轉分段,反正都係比兩蚊;同時,政府喺小巴上張貼嘅海報亦都有提醒兩蚊客有關雙向分段嘅安排,不過有幾多人會留意就唔知
053h4 發表於 2018-3-22 12:57 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
b123as 發表於 2018-3-22 13:16 來自手機 | 顯示全部樓層
其實只要有分段路線最平分段兩蚊,上一個分段加一蚊,如此類推,兩蚊客自然會記得要分段收費
lsc04d11 發表於 2018-3-22 13:25 來自手機 | 顯示全部樓層
其實搵長者放蛇大家好。 有啲長者寧執紙皮收報紙每日賺幾十蚊甚至只有十幾蚊都唔拎綜援,搵佢地搭小巴試真有冇俾分段咪幾好。。。。
lwb701 發表於 2018-3-22 14:06 | 顯示全部樓層

老老實實政府補貼幾多,WFC?未夠65,50幾個樣殘殘地都可以照拍$2嫁啦。
我識個人佢20幾歲坐地鐵都拍長者八仔,特惠價都嫌貴啦,有$2出入大西北點解唔do先?不過巴士就廢事太張揚唔出手。
今時今日香港,肯唔伸手拎政府,肯死死氣氣地打份牛工,換來N無,仲要比班$2老野批鬥坐左佢地個關愛座。
拎綜援、長者津貼就年年三糧叫派糖。爭取派錢比市民就話唔理性,要用落長遠計劃Bababa
但係君不見堆錢唔派比你,醫療上年預算咪又係照減。關你蛋治咩。
成個$2計劃,分分鐘仲吸引左班人短路程都坐$2巴士,巴士公司有賺,乘客又有得益,何樂而不為。
頂多係有錢佬納得多稅地產商班人間接貼左錢比窮人咁解je,外國咪又係咁行。
italk亞氏保加症討論者通病:魚蛋論、離地
053h4 發表於 2018-3-22 15:41 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| da54 發表於 2018-3-22 16:26 | 顯示全部樓層
b123as 發表於 2018-3-22 13:16
其實只要有分段路線最平分段兩蚊,上一個分段加一蚊,如此類推,兩蚊客自然會記得要分段收費 ...

咁樣嘅話,係巴士公司賺少咗,佢真係睬你都傻

(唔好忘記,分段收費係巴士公司自願提供)
至於你們信不信?反正我信了
poohpter 發表於 2018-3-24 17:31 | 顯示全部樓層

等等先,有問題:(學DoDo

文件話嶼巴嶼南線原來1/2/3M/4/23/N1/A35/N35都有雙向分段,不過根據嶼巴網站及路線圖只有1/3M有顯示雙向分段:3M有寫明東涌去長沙引水道$6、1只有寫「所有班次均設雙程分段收費」(舊版網尚有收費表),但其餘各線都無提過有雙向分段(A35根本唔係機場落車再俾錢而係上車直接扣$15)。那麼:

1.究竟2/3M/4/23/N1之雙向分段實際為何?
2.相比長者/合資格殘疾人士落車不拍卡令政府多貼錢,嶼巴不對外詳細雙向分段騙乘客更離譜,而隱瞞原因為何?
善惡到頭終有報;萬般帶不走,眾生皆平等。