hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 276與68F合併
開啟左側

276與68F合併

AVBWU291 發表於 2018-3-29 18:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

276原是一條上水至元天線,但現時卻「變身」成區內線,同埋執下276P嘅雞。與此同時,68F的垢病亦為人所知。若將兩線合併,理應可為往返天水圍及元朗南一帶人仕提供便利,尤其天水圍有不少學生在元朗南上學,
同時,路程縮短,可減少用車數目,並減低天水圍往返元朗的車資,方便乘客來往博愛醫院。

新路線號碼:268F

走線:
去程:沿現時276走線,行經青山公路元朗段後,左轉擊壤路,前往安寧路西行。再左轉媽廟路,南下體育路。再右轉馬田路及公園南路,然後沿68F走線前往峻巒。(11.7公里)
詳情請參看地圖
P.S. 之所以要經擊壤路及安寧路,乃因為青山公路屏山段不能直接右轉體育路。

回程:沿現時68F走線,前往公園南路後,經公園北路直行馬田路,左轉體育路,再左轉青山公路屏山段,返回現時276走線前往天慈。(11公里)
詳情請參看地圖

價錢:全程:$6.3
         峻巒方向分段:天慈往博愛:$4.3

天慈方向分段:博愛醫院起:$4.3
         於形點I及水邊圍村/朗庭園(去) 水邊村(回)與其他九巴路線設BBI(八逹通轉乘優惠),268F車程免費

班次:上繁15分鐘一班,之後20分鐘一班

行車時間:一程55分鐘(去:12.8公里/小時  回:12公里/小時)
                來回110分鐘

用車:
上繁:8輛
非繁:6輛
由現時276全數過檔,另68F的四輛則加強其他路線服務。

註:現時由坑尾村往元朗市中心的乘客可乘搭K65,往上水可於水邊圍村轉276P。

歡迎公開討論!
384047x 發表於 2018-3-29 19:05 來自手機 | 顯示全部樓層
bbi+埋屏山轉276p優惠,另68f原車應加強276p
m_rd08 發表於 2018-3-29 19:08 | 顯示全部樓層
即係咁,D人(包括樓上)唔知頭唔知路就咁鐘意亂改一條線

天水圍去博愛車程被大幅增加==>即ban

其他唔對路既地方都廢事講
kmb71k 發表於 2018-3-29 19:50 | 顯示全部樓層

條線喺元朗市兜到乜咁真係你搭埋我份

屏山無車往返上水已經係另一樣要ban既嘢
以上回應,是否可行?是否合適?
YY487 發表於 2018-3-29 20:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
HB00610 發表於 2018-3-30 01:03 | 顯示全部樓層

點解咁多建議敗類係要塞區內線入屏廈路架,點解咁多敗類係要拎走屏山唯一北行區外線同埋博愛最快嗰條線走架?!
我講多次,唔該樓主呢種建議敗類數下屏廈路有幾多區內線先講啦。

真係,停返三兩個板殺雞儆猴,唔該。
ES6048 發表於 2018-3-30 10:56 | 顯示全部樓層

HB00610 發表於 2018-3-30 01:03
點解咁多建議敗類係要塞區內線入屏廈路架,點解咁多敗類係要拎走屏山唯一北行區外線同埋博愛最快嗰條線走架 ...

根本D人唔知頭唔知路亂咁提所謂建議。
276由開線至今一直不知幾好客。
唔係點解有276P就係因為要應付高客量及派大車疏導。

HB00610 發表於 2018-3-30 14:24 | 顯示全部樓層
ES6048 發表於 2018-3-30 10:56
根本D人唔知頭唔知路亂咁提所謂建議。
276由開線至今一直不知幾好客。
唔係點解有276P就係因為要應付高客 ...

最基本係咩位咩問題都唔知,個個建議敗類都塞最唔需要嘅野入屏廈路同田廈路,最基本問題係,佢地連呢兩條路有幾多區內線同K巴都唔知。

我開始懷念以前italk嘅扣分制。