hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 巴士公司刻意隱瞞路線行車里數是否對市民不公? ...
開啟左側

[其他] 巴士公司刻意隱瞞路線行車里數是否對市民不公?

kitarolo 發表於 2018-3-30 12:12 | 顯示全部樓層

先唔好講公平或分段問題,
有無得防止兜路湊夠下一級
里數收費先……舉例說270B喺
深水埗難搵合適地點做總站,多
出0.1公里又可以收貴一級。

相反74E收緊北區價
但計埋便捷等因素就
唔算食水深,係都272E
收得太貴啦……如果以輕鐵
單程票模式用區域定價,一樣會
發生距離近但橫跨兩區嘅問題。

E43同樣係收費表問題
至今仍無開辦消息。

至於A線擺明硬食,只需
E31青馬轉乘設回值嘅話
已經可以解決到有啲地區
有A無E嘅聲音。

城二嘅E21C/E22C
都唔願與同公司車以
補差價形式轉乘A線啦。
jocosben 發表於 2018-3-30 13:00 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-3-30 12:12

270B延長奧運全日唔加價的
E43亦唔係因為收費問題而未開辦得到, 走線問題多D
kitarolo 發表於 2018-3-30 13:05 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-3-30 13:00
270B延長奧運全日唔加價的
E43亦唔係因為收費問題而未開辦得到, 走線問題多D

E43唔係想收多一級
而故意經吐公及青衣停站
行欖隧短咗且隧道費太貴?
繼而傳出無車長願駕此線?

離題一講,預咗呢條線
完全唔踏足機場島(包括
後勤區)只停東涌纜車站
已經解決到轉車次數太多
兼昂貴嘅問題,其他帖已經
討論過已夠里數仲要行東涌北。
jocosben 發表於 2018-3-30 13:19 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-3-30 13:05
E43唔係想收多一級
而故意經吐公及青衣停站
行欖隧短咗且隧道費太貴?

我係想講區議會唔係因為車費價位問題而有意見, 17蚊無人覺得係貴係唔合理, 只係走線太差甘解
RE508@41 發表於 2018-3-30 23:24 來自手機 | 顯示全部樓層
jocosben 發表於 2018-3-30 13:19
我係想講區議會唔係因為車費價位問題而有意見, 17蚊無人覺得係貴係唔合理, 只係走線太差甘解
...

經青衣好,填返青衣中冇e,a線問題
tonytse126 發表於 2018-3-31 00:10 | 顯示全部樓層
RE508@41 發表於 2018-3-30 23:24
經青衣好,填返青衣中冇e,a線問題

E43只有往北區方向經青衣, 而且只去到東涌, 對青衣中來說轉車可能仲吸引
keith2314 發表於 2018-3-31 09:08 來自手機 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-3-30 12:12

74E里數係30km,同277X差唔多,所以收$14.8都算係合理
YY487 發表於 2018-4-2 21:13 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ccicoltd 發表於 2018-4-2 23:44 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-4-2 21:13
擺里數出嚟到時好似之前 A21 咁俾人(準巨)叉能廚咁點算?

車費等級表是用來遵守,而不是用來偷雞的。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
mckhgc 發表於 2018-4-3 00:05 | 顯示全部樓層

里數其實冇乜意義,一向都係兜到阿媽唔認得就話行車里數長,收貴(eg KMB 80),唔兜又話特快,又收貴 (eg 機場A線)

相比隱瞞里數,隱瞞真正時間表,出埋D咩14-18分、22-27分、20/25分,至係真正可恥與不負責任。
最經典係九巴幾條27字頭既來往北區同元朗既路線,曾經連5-3x分都寫得出。
最差配套 狗也不D