hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 41客量報告
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 41客量報告

hihihi 發表於 2018-4-4 01:15 來自手機 | 顯示全部樓層

ATS131@45 發表於 2018-4-4 02:14 | 顯示全部樓層
hihihi 發表於 2018-4-4 01:15
都冇計,甘耐以尼成日比E21A執哂雞(仲要夠平),自己又唔執下41/45啲開車時間,搞到班次成日變成0/30,連$ ...

其實呢, 早於2/3年前我都建議過41係長青開遲5分鐘 (即係開00 > 05, 30 > 35, 15 > 20, 45 >50)
咁樣做 除左冇左35分一班之外,
仲可以同45組成更有效率既班次

現時45非繁忙時間通常需要12-15分鐘先到美孚站, 而41就大約要19-24分鐘
假如45用12分鐘到美孚, 41拉後5分鐘開就變左要用而家既24(19+5)分鐘先到, 令到41相隔前面45 大約10-15分鐘
平均番d兩條線既班次 就可以更有效咁運用資源
順利村 發表於 2018-4-4 10:09 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2018-4-4 12:15 | 顯示全部樓層

順利村 發表於 2018-4-4 12:30 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2018-4-4 15:12 | 顯示全部樓層
都係嗰句....想改左咁多年都改唔到, 九記根本無心想救條線....
理性討論+互相尊重
Tony_Leung 發表於 2018-4-4 22:58 | 顯示全部樓層

ATS131@45 發表於 2018-4-4 02:14
其實呢, 早於2/3年前我都建議過41係長青開遲5分鐘 (即係開00 > 05, 30 > 35, 15 > 20, 45 >50)
咁樣做 除 ...

小弟以前成日搭41/45
你所講兩線非繁到美孚嘅時間大致上都正確
至於兩繁 個聯合班次的確有D濕滯
45到美孚個時間一般都同非繁差唔多 都係15分鐘或以內
因為荔景山路繁時同非繁嘅路況唔會話太懸殊
相反41兩繁同非繁嘅沿線路況就相差得多
担杆山+荃青兩大交匯處等出車 上到荃灣路又慢車 美孚落橋位又唔多順
搞搞下就25-30分鐘先到美孚
結果個聯合班次就咁斷晒線
要執到靚都唔係咁易

當新界長途線做九龍區內客
一條線嘅班次都唔太穩定嘅時侯
仲要打孖上做聯合班次 九龍客真係等收皮
所以E21A由東涌行一大段公路出到美孚再做九龍客
其實仲變態過41/45
偏偏呢段客仔佢佔大份

tonytse126 發表於 2018-4-4 23:16 | 顯示全部樓層
alsonchc 發表於 2018-4-4 15:12
都係嗰句....想改左咁多年都改唔到, 九記根本無心想救條線....

以前的方案都是在縮線和加價中叫人揀, 而且加幅太狼 (改特快後價錢同42C差不多), 根本無可能令人接受
RE508@41 發表於 2018-4-6 11:09 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2018-4-2 22:07
樓主無坐晒全程﹐只係去到愛民村﹐1小時差不多啦﹐屬正常行車時間。

1小時就應該無機會可以行晒坐程﹐我 ...

41好多碌神……
有車長可以係朝早繁忙時間06:45長青開07:35到何廣,但某車長試過07:45先到……遲早port佢