hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) K58如何提升客量?
開啟左側

[問題] K58如何提升客量?

k58 發表於 2018-4-4 20:05 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2018-4-4 18:59
如果506變番輕鐵,k58加密到佢咁既standard,再做埋54區,自然唔會等505搭佢。]

我知難架……就係唔好搞喧 ...

情況唔同
K58 沿途輕鐵擺位太靚
好多都夾係民居隔離
淨係良景同建生都贏碼頭嗰邊九條街
 樓主| Thomson962 發表於 2018-4-4 20:10 來自手機 | 顯示全部樓層
之前Youtube有人話K58可以良田後直出虹橋去市中心,但唔係快幾多
k58 發表於 2018-4-4 20:14 | 顯示全部樓層
條線太流水冇得點搞
可以試吓石排之後轉入大興
Chok 班置樂客出嚟

最緊要係調埋開車時間
富泰經常性包 K51 尾開
西鐵站客都食唔到
lsc04d11 發表於 2018-4-4 20:41 | 顯示全部樓層

k58 發表於 2018-4-4 20:14
條線太流水冇得點搞
可以試吓石排之後轉入大興
Chok 班置樂客出嚟

當年A59客量有眼睇,做鳴琴chok D學生客或工業區唔想過天橋既客仲好。
A59可以快速行走的就是該段路及河傍街(前44A總站)

利申︰A59常客,仲要成日承受石排頭路爆水管……(呢十幾年真係好左,係美樂/安定O個堆都仲一兩年爆一次)

k58 發表於 2018-4-4 21:57 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2018-4-4 20:41
當年A59客量有眼睇,做鳴琴chok D學生客或工業區唔想過天橋既客仲好。
A59可以快速行走的就是該段路及河傍 ...

出青山灣好少上多過 5 個
北行佔比就大啲
A59 年代久遠唔清楚
會唔會同兜新墟有關 加上佢大循環
士刁拔尼.奧 發表於 2018-4-4 22:46 來自手機 | 顯示全部樓層
Thomson962 發表於 2018-4-4 18:54
可能會試下水溫先 良田方面 何壽基嗰度係最大阻滯 唔係嘅話晨早改跟E33P 不過未知何壽基多唔多人上落 ...

但一直就算合併時港鐵都冇計劃放走何壽基,為了可能唔想陪塞?
 樓主| Thomson962 發表於 2018-4-4 22:57 來自手機 | 顯示全部樓層

士刁拔尼.奧 發表於 2018-4-4 22:46

K58主打學生客 佢梗係唔想少一間學校 E33P行寶怡條路 係為咗吸人去機場
proschebus 發表於 2018-4-4 23:16 | 顯示全部樓層
士刁拔尼.奧 發表於 2018-4-4 22:46

其實K58建生個走線係想做青田路建生堆樓和泰生樓個站,叫做方便佢地上西鐵站,不向青山灣方向都是不便。呢D位離輕鐵站比較遠,如果跟E33P咁行變左無意思
不過事實上都好少人咁搭佢
九鐵動力 拓新領域
S3BL343@66 發表於 2018-4-4 23:41 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2018-4-4 23:16
其實K58建生個走線係想做青田路建生堆樓和泰生樓個站,叫做方便佢地上西鐵站,不向青山灣方向都是不便。呢 ...

重點係大興學校區
dogdog002 發表於 2018-4-5 00:30 | 顯示全部樓層

Thomson962 發表於 2018-4-4 20:10
之前Youtube有人話K58可以良田後直出虹橋去市中心,但唔係快幾多

咪即係58MX出市中心版姐

但客量最差係下繁,下繁個個走晒去屯門市廣場橋底搭仲方便啦

K58係龜龜二世袓先可以留到咁耐

隔離公司神早被人Cut咗啦

去置樂個個寧願留係VCity底下等K52 K53 連K51都廢事行出去

獨市咪置樂去良田囉

但得幾多客,兩邊都係住宅區

K58其實真係做上繁,下繁做一兩班校巴就夠,咁多年都慘不忍睹

同K74 K75P可以并列做可有可無綫系列

後兩者就係因為