hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴673P開辦及673改路消息
開啟左側

[路線消息] 九巴673P開辦及673改路消息

0q9w8e 發表於 2018-4-11 03:45 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-4-11 01:36
路過
673客量其實唔係真係咁差,見過好多次載客率都有返咁上下
假日甚至唔少班次坐到七七八八過港島

不過我見好多人話改道後唔想搭...
AtrHenu 發表於 2018-4-11 09:48 | 顯示全部樓層
rheneaschoi 發表於 2018-4-10 16:08
樓主,睇返運輸署的交通通告,673P應該係以中環(林士街)為終點站,而唔係香港站
http://www.td.gov.hk/tc/t ...

莫講話運吉出啲673改路版本錯漏百出外,連九巴自已出啲都有問題.
AtrHenu 發表於 2018-4-11 09:58 | 顯示全部樓層

它出啲通告永遠都走唔甩錯漏百出啲問題.

例如:
明明個站叫皇仁書院站但是改成英皇書院站(但英文版是正確).

PS:如果D客睇錯咗誤以為673和103同樣都可以上般咸道啲英皇書院.
PF2802 發表於 2018-4-11 10:33 | 顯示全部樓層

0q9w8e 發表於 2018-4-11 03:45
不過我見好多人話改道後唔想搭...

真搞笑, 改都未改就話唔想搭
TR5774
lsc04d11 發表於 2018-4-11 12:34 | 顯示全部樓層
PF2802 發表於 2018-4-11 10:33
真搞笑, 改都未改就話唔想搭

可能佢有上車訪問乘客意向呢?不過乘客須知好似唔係幾建議
定係佢識讀心?
27131118 發表於 2018-4-11 13:22 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-11 01:36
路過
673客量其實唔係真係咁差,見過好多次載客率都有返咁上下
假日甚至唔少班次坐到七七八八過港島

灣仔無位擺總站同埋金鐘客佔比唔係少
就算縮都係縮到金鐘啦
castanopsis 發表於 2018-4-11 18:03 | 顯示全部樓層

27131118 發表於 2018-4-11 13:22
灣仔無位擺總站同埋金鐘客佔比唔係少
就算縮都係縮到金鐘啦

改咗興發街落橋之後
有理由相信金鐘班客會開始流失

而長遠而言,南北線過海直達金鐘,巴士吸引力相對弱
將個重心放灣仔南、銅鑼灣、北角
有助留客

當然你話總站擺金鐘得唔得,無話唔得
但定線要小心搞

要知道
家陣601/680灣仔去金鐘受盧押道燈位影響,塞極都未到
好影響回車
koneotis 發表於 2018-4-11 21:38 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-11 18:03
改咗興發街落橋之後
有理由相信金鐘班客會開始流失

新673完全可以避開盧押道兼可以入金鐘站
新版完全就係跟590A出金鐘
castanopsis 發表於 2018-4-12 02:44 | 顯示全部樓層
koneotis 發表於 2018-4-11 21:38
新673完全可以避開盧押道兼可以入金鐘站
新版完全就係跟590A出金鐘

跟590A出金鐘,會唔會太早轉出去?
按未來鐵路規劃,明顯地灣仔南(軒尼詩道/莊士敦道)會值得做過灣北金鐘

講真
673改興發街落橋之後
金鐘相信行西隧會快過東隧好多
認真做金鐘既,978A半全日會更加有用
HS1588 發表於 2018-4-12 03:53 | 顯示全部樓層

如果當年諗得長遠d, 唔係拆開南北各一條
而係跟 277 系拆, 上水天平 277E 走線果條行西隧
聯和墟華明果條行東隧
會唔會有效d 咁去分工