hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 開辦302線黃昏回程服務
開啟左側

開辦302線黃昏回程服務

Busmtr 發表於 2018-4-5 17:57 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

為方便中西區及灣仔上班族返回慈雲山及黃大仙,建議開辦302線黃昏回程服務。由中環港澳碼頭開往慈雲山(北),取道紅磡海底隧道和東九龍走廊,於灣仔停站後不停站直達黃大仙。

新巴、九巴302線
中環港澳碼頭→慈雲山(北)❴下午繁忙時間回程❵

1 中環港澳碼頭 $10.5
2 林士街
3 砵典乍街
4 皇后像廣場
5 金鐘站
6 熙信大廈
7 柯布連道
8 莊士敦道
9 克街
10 南洋酒店
❴ 紅磡海底隧道、東九龍走廊不停站直達 ❵
11 王仲銘中學 $5.7
12 東頭邨泰東樓
13 黃大仙警署
14 四美街
15 真鐸學校 $5.2
16 宏景花園
17 蒲崗村道學校村
18 德愛中學
19 慈民邨
20 慈安苑
21 愛富閣
22 慈雲山(北)總站

星期一至五由中環港澳碼頭開出
1745、1800、1812、1825
約1820 1837 1850 1903到達海底隧道
約1832 1950 1904 1918到達王仲銘中學
約1850 1909 1922 1934到達慈雲山(北)

用車由 111 116 641線抽調。
kmb71k 發表於 2018-4-5 18:40 | 顯示全部樓層
又係抽641
究竟641係咪得罪你地?

641印象中九巴派車中本身得4架車
(唔知自拉去啟德後有冇加過車?)
咁都有得抽?
係咪想將641下繁拉疏到半小時一班?
以上回應,是否可行?是否合適?
ATENU135 發表於 2018-4-5 21:24 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-4-5 18:40
又係抽641
究竟641係咪得罪你地?

抽621好過啦
 樓主| Busmtr 發表於 2018-4-6 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層

現實上641的確有剩餘嘅空間,喺1645至1745 MAF開呢段時間由15分鐘>開20分鐘已經可以抽一部車出嚟。
kmb71k 發表於 2018-4-6 22:35 | 顯示全部樓層
Busmtr 發表於 2018-4-6 20:28
現實上641的確有剩餘嘅空間,喺1645至1745 MAF開呢段時間由15分鐘>開20分鐘已經可以抽一部車出嚟。 ...

咪玩啦
下午5點啲公司開始放工
三個字已經都唔太想等
仲要人地等四個字?

以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| Busmtr 發表於 2018-4-6 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
其實等四個字真係唔過份,特別係依家嘅客量仲有剩餘嘅運載空間。況且我嗰班次係fix咗嘅20mins/1),就唔係嗰啲大包圍嘅班次。其實只要你預啱時間,又或者睇手機應用程式,真係唔會使等好耐。
cky 發表於 2018-4-7 02:06 來自手機 | 顯示全部樓層

我諗冇人會咁戇居睇住個 apps 望架車幾時嚟去就自己放工時間,雖則放工冇返工時咁趕逼,但係都唔應該以此作為抽走其他線車的理由。

評分

參與人數 1HugeC +1 收起 理由
ATSE40 + 1 撳錯反對㖭

查看全部評分

天空之神 發表於 2018-4-10 17:58 來自手機 | 顯示全部樓層
反建議,將 621 延長至慈雲山,麗港城後直上觀塘繞道往新蒲崗,調頭上山