hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 青嶼幹線封路影響!
開啟左側

[突發!] 青嶼幹線封路影響!

kitarolo 發表於 2018-4-6 21:00 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2018-4-6 20:31
今日都無乜雨都攪成咁。
港珠澳開埋真係不敢想像

水晶球問題
第日有屯赤嘅話再遇
青馬強風管制時,機場
巴士(至少兩間公司嘅A線)
會唔會臨時經屯赤走呢?

唉,不過再多嘅車路
都係喺出事時留俾(境外)
私家車,運吉會繼續呼籲搭鐵
JC8385 發表於 2018-4-6 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-4-6 21:00
水晶球問題
第日有屯赤嘅話再遇
青馬強風管制時,機場

牌面上可以嘅
但係走上屯公落屯赤
唔見得會好過死等青馬
低地台AD 發表於 2018-4-6 21:22 | 顯示全部樓層
Quanta 發表於 2018-4-6 20:31
今日都無乜雨都攪成咁。港珠澳開埋真係不敢想像

不如睇清楚青馬因咩事封啦
低地台AD 發表於 2018-4-6 21:25 | 顯示全部樓層

nokia 發表於 2018-4-6 19:52
朋友報料:成個機場巴士總站都冇一架巴士,巴士公司職員呼籲乘客改搭機鐡 ...

誇張到死,我5點45分係機場出黎坐E32,雖然2050先到長安,但出黎時一大堆車泊左係度,係北大嶼山塞緊個陣對面有唔少車返緊機場,你個朋友
qazwsaedx 發表於 2018-4-6 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-4-6 22:09 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2018-4-6 21:09
牌面上可以嘅
但係走上屯公落屯赤
唔見得會好過死等青馬

今日呢個情況汀九橋都唔可以正常運作,
市區 A 車入左屯門唔行得汀九橋出黎都係塞餐飽。
如要討論,請先自貼差餉單一次
tonytse126 發表於 2018-4-6 22:18 | 顯示全部樓層

據一些社交群組的消息, 有部份大西北路線誤入了大嶼山, 亦有不少原本行汀九橋的線改行青衣北橋
andrewyl 發表於 2018-4-6 22:32 來自手機 | 顯示全部樓層
tonytse126 發表於 2018-4-6 22:18
據一些社交群組的消息, 有部份大西北路線誤入了大嶼山, 亦有不少原本行汀九橋的線改行青衣北橋 ...

我今晚放工係天后坐 968 返屋企 ,上車前都問咗站長confirm架車唔行汀九橋,上車時都提多次司機唔好行長青隧道同汀九橋好塞,司機都話知唔行得。所以去到貨櫃碼頭時都靠左上橋落荃灣路上屯公 ,係荃灣路慢車就唔塞 ,去到屯公就好暢順 。係最塞反而係老銅。
3AD172004 發表於 2018-4-6 22:49 | 顯示全部樓層

據商台最新交通消息,現時長青隧道及南灣隧道往青馬方向,仍然因車多擠塞持續需要間封,龍尾分別排到青葵公路近葵涌公園、南灣隧道入口處。而較早前北大嶼山高速出九龍方向曾經極度嚴重擠塞,車龍最長一度排到過了小蠔灣車廠,現在已經大致回恢正常。

受青馬管制區首階段交通管制措施影響,所有巴士暫時不能使用汀九橋進出,需改經屯門公路及荃灣路。

另外據香港天文台的預測,本港將會吹偏北風5至6級,離岸及高地部份時間達8級,風勢將於明天稍後才會緩和,至於何時解除青馬管制區的所有交通管制措施,則要視乎離岸風力何時回落至強風程度以下。
主賜我異象,來委身香港!
384047x 發表於 2018-4-6 23:20 來自手機 | 顯示全部樓層

大家望下以下啲線既班次,間距系40min之後仲要2min
另外a33x竟然有2班尾班!