hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 73x客量
開啟左側

[經歷分享/報告] 73x客量

proschebus 發表於 2018-4-8 22:45 | 顯示全部樓層

大埔荃灣兩邊都有住宅,晚上比較多人唔出奇,反而晚上由住宅區往商業區就真是無客
例如大西北出尖沙咀線7至8點後真是幾乎吉車,反而去觀塘路線每班車到十幾廿人,268/269c更加爆啦
九鐵動力 拓新領域
ricky 發表於 2018-4-8 22:54 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-8 22:15
但係我上次清明正日11點左右搭唔夠40個人已經上公路...

但唔排除我見到果次有前車甩咗班
前荃葵青區居民
hihihi 發表於 2018-4-8 23:03 來自手機 | 顯示全部樓層
KMBAVC19 發表於 2018-4-9 08:01 | 顯示全部樓層

73X算係城隧入面唯幾條客量穩定嘅路線
有次星期日成九點幾上車,上公路嗰陣要有幾個人企

有次平日無聊遊吓河,四點幾五點先上車
上公路前已經全車爆滿咁濟
去到城隧轉車嗰陣後車唔夠三分鐘就到,不過佢就冇咩客,可能畀我哋食曬
派12.8米根本冇揀錯線
不過派水塘就似係冇線塞就塞曬畀佢算
因為呢條線啲客未多到話唔出水塘就搞唔掂

HB00610 發表於 2018-4-9 08:14 | 顯示全部樓層
proschebus 發表於 2018-4-8 22:45
大埔荃灣兩邊都有住宅,晚上比較多人唔出奇,反而晚上由住宅區往商業區就真是無客
例如大西北出尖沙咀線7至 ...

尖沙咀還好,起碼有點俾人蒲,死城得嚟都唔會太少人。

但大埔工業村嗰D,真係有咩人…73都唔會特登入去玩自己。
nickk 發表於 2018-4-9 09:04 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-8 22:15
但係我上次清明正日11點左右搭唔夠40個人已經上公路...

73X出荃灣方向無時無刻都咁密車,你班車少人坐唔出奇。

反而返大埔就成日脫班,搞到城隧口成日留後…
nickk 發表於 2018-4-9 09:06 來自手機 | 顯示全部樓層

夜晚74X出觀碼開10分鐘一班,可以大中已經坐滿
GU9338 發表於 2018-4-9 09:11 | 顯示全部樓層
HB00610 發表於 2018-4-8 22:18
其實58M同59M冇L/S廠出車。

307,968同978都太長程,出大水塘俾人鬧到上天花板。

276P 同 279X 出水塘車就真係有用 , 因為輪椅位擺唔晒行李

其他線不輪長途短途都唔應該有水塘車出現
一來唔見得有實際作用清到好多客 , 二來間唔中去特見超長途線真係多得你唔少
請用文明來說服我。
andy92 發表於 2018-4-9 09:33 | 顯示全部樓層

260X 夜晚八九點後出市區差極都有十個八個,客量同西九 X 線相若
最旺就係 263, 258D, 259D,可以轉車站後坐滿/大半滿

AtrHenu 發表於 2018-4-9 09:40 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-4-9 09:11
276P 同 279X 出水塘車就真係有用 , 因為輪椅位擺唔晒行李

其他線不輪長途短途都唔應該有水塘車出現

無錯九巴係2016年將部份3ATENU改成水塘版,目的除了係為水貨/行李線(如:276P,279X,B1)提供另類作用外,
仲有另類用途,包括:部份路線客量長期超負荷路線
/部份客量極高的短程升降機路線
(如:42A,73X,249M,87K/S,39M)來增加載客量.