hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (C) Transport 交通討論區 海上交通及船隻(C3) 計劃最快於9月開辦 馬料水-鴨洲 街渡航線 ...
開啟左側

計劃最快於9月開辦 馬料水-鴨洲 街渡航線

TuNg''=) 發表於 2018-4-9 12:39 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180409/s00002/1523209993394
轉自明報

以往非居民非常難去既鴨洲,可能以後唔洗租船去。其實我覺得可以經埋吉澳,中段班船穿梭鴨洲及吉澳(另外收費)。架船又唔洗閒置左,又比到遊客以一日遊方式玩哂兩個地方。
LN9267 發表於 2018-4-9 17:47 | 顯示全部樓層
營辦商方面,我相信一是翠華,一是聲威。

我自己覺得聲威機會大一點,因為聲威船隊充足,之前傳過荔枝窩航線經鴨洲和吉澳。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
YY487 發表於 2018-4-9 20:54 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2018-4-9 22:07 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2018-4-9 20:54
點解唔開放沙頭角碼頭?
唔通開放沙頭角墟會對香港邊境保安構成嚴重威脅?
沙頭角近咁多,好過馬料水搭船慢 ...

因為沙頭角碼頭 及 成大個沙頭角海﹐都係邊境禁區﹐需要禁區通行証。

https://www.police.gov.hk/ppp_tc ... icences/remind.html

註1 : 沙頭角一帶偷渡來香港﹐相對係容易的﹐特別係有中英街這個特別地區。經水路進入沙頭角海﹐就可以到鹿頸轉小巴(或他陸上交通工具)出市區。
註2 : 另一邊后海灣﹐同樣地都有一片水域都係禁區範圍。

kitarolo 發表於 2018-4-9 22:47 | 顯示全部樓層
較合理方案應該
係用現有聲威馬料水
來住荔枝窩嘅航線伸延
去吉澳及鴨洲,因為馬料水
開出差不多要1030抵荔枝窩
其實真係有空檔做埋呢三個地點
嘅循環線,到1530由荔枝窩返馬料水。

90分鐘又真係比較耐
海岸保護區亦有航速限制
(當然亦唔大機會用較快的
船隻營運)講到上落點問題,
馬料水話就話配合港鐵,但步行
都唔算近,黃石碼頭去新界東北
係比較近,但淨係九巴94都要近
半小時車程,所以近乎係無選擇。
 樓主| TuNg''=) 發表於 2018-4-10 00:25 來自手機 | 顯示全部樓層
kitarolo 發表於 2018-4-9 22:47
較合理方案應該
係用現有聲威馬料水
來住荔枝窩嘅航線伸延

去到荔枝窩已經90分鐘,之後仲要出內灣上吉澳過鴨州,分分鐘2小時。而且如果只係3點就歸程(我以準時1530荔枝窩返馬料水航班提早),鴨島都仲話好快可以行完,荔枝窩吉澳玩完基本上冇可能去另外兩個點玩。 同埋到鴨島船程真係太耐,分開船好d.  反而係中午時段開1,2班接駁呢3地比遊客玩多個輕鬆地方仲好啦。

當然再諗就係荔枝窩回程可以延遲下,玩兩個點就冇咁急。
LN9267 發表於 2018-4-10 22:46 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-4-9 22:47
較合理方案應該
係用現有聲威馬料水
來住荔枝窩嘅航線伸延

之前我試過黃石坐去馬料水,小巴27會在馬料水碼頭等客,我見有不少人上車,始終沙田接駁交通方便得多。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
 樓主| TuNg''=) 發表於 2018-4-11 14:49 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2018-4-10 22:46
之前我試過黃石坐去馬料水,小巴27會在馬料水碼頭等客,我見有不少人上車,始終沙田接駁交通方便得多。
...

塔門除非全部fd住大埔,北區.
唔係都揀黃石入,船期多d又短d
甚至唔就船期坐大飛搞掂

反而東平洲真係唔少人入。
上次出到黎都有人等27(不過冇小巴等),但有的士等客,有人上的士。

不過船程唔係好似去塔門爭太遠,馬料水肯定係好過黃石
kitarolo 發表於 2018-4-11 17:23 | 顯示全部樓層
獨立開一條馬料水來往鴨洲/吉澳
對乘客較有利,但如此「直航」卻仍
是10海里的船隻一樣要近兩小時。

而且客源更細,真的不禁
懷疑可否長遠營運落去,好處
是持牌服務安全過黃石搭大飛
去新界東北,大飛開價一來不便宜,
二來可見將來都唔會「規範化」
LN9267 發表於 2018-4-13 10:19 | 顯示全部樓層

kitarolo 發表於 2018-4-11 17:23
獨立開一條馬料水來往鴨洲/吉澳
對乘客較有利,但如此「直航」卻仍
是10海里的船隻一樣要近兩小時。

始終踏出第一步,嘗試一下也無妨。

因為網上有人問如何去吉澳旅遊,但現在無法使用正規的交通服務前往,只能租船前往。

這條街渡航線開辦後,可以帶動吉澳那邊的旅遊業,讓香港市民多一個選擇。