hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 682B客量一問
開啟左側

682B客量一問

tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-9 23:11 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

此線在去年第三季提升至半全日服務,並在大部份服務時段提供每20分鐘一班的班次,但據聞客量一般。請問有沒有版友知曉此線現時在上下繁ph以外的服務時段的具體客量數字呢?
並,你認為此線足以達致收支平衡、甚至能賺錢嗎?
此外,據我所知,新巴計劃在不久的將來將本線提升至全日服務,各位版友認為此線一旦全日化,能有足夠客源基礎嗎?
期待各位的答覆~
Kookaichun 發表於 2018-4-9 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層
根據運輸署提供數據,此線繁忙外的載客率約兩成,提升至全日服務計劃暫因客量不足而不推行。另外,署方正積極研究修改其走線(如延長至大圍及加停黃泥頭),以擴充服務範圍增加客源。
wally 發表於 2018-4-10 00:42 來自手機 | 顯示全部樓層

上到黃泥頭會令到其他客覺得太兜, 如果要改經吸客可以有2個方案…1. 牛皮沙街起跟83X上水泉澳, 再跟287X到大圍 (最大影響愉翠/沙田圍無直接替代, 第一城可以比返682)
2. 第一城後跟85A到沙角街再返水泉澳 (可以試吸富豪花園客, 而行車時間分別唔太大)

TuNg''=) 發表於 2018-4-10 00:51 來自手機 | 顯示全部樓層

Kookaichun 發表於 2018-4-9 23:41
根據運輸署提供數據,此線繁忙外的載客率約兩成,提升至全日服務計劃暫因客量不足而不推行。另外,署方正積 ...

兜黃泥頭應該對客量幫助不大,反而更加令第一城,博康,水泉澳更加兜。
至於大圍,而家條走線對大圍應該幾反感,
但除左博康-水泉澳-多石呢段又冇咩位可以拉直
拉順呢段,可能多個乙明客似乎差唔多止步

只可以講係大圍秦石轉車都唔快之中可以拎到幾多客
kkwong80 發表於 2018-4-10 01:53 | 顯示全部樓層
其實 682B 做埋雙向沙田段分段收費, 可以加速令嚴重脫班的錄小813取消, 到時又可以做埋沙田區D客區間, 其實有得做, 我見好多人捱貴車搭83x落牛皮沙, 小瀝源一帶, 同埋佢可以加入 798 轉乘優惠就有得做
ky927 發表於 2018-4-10 07:31 | 顯示全部樓層
目測682B早上過左0900嘅班次真係弱啲。

走線定位上有問題,宜家為左同682c同站,682B用銀城街入,變相大部分班次停愉翠苑前後面各一次,但偏偏銀城街威爾斯站不嬲少人。我認為

一)不必要夾682C同站,用返沙角街,沙田圍路,大涌橋路,第一城做返麗豪/富豪班客;

二)真係要夾682C站位,就用廣善街,愉翠苑,愉田苑,第一城,富豪,麗豪上大老山
js904 發表於 2018-4-10 08:52 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-4-10 07:31
目測682B早上過左0900嘅班次真係弱啲。

走線定位上有問題,宜家為左同682c同站,682B用銀城街入,變相大部 ...

你建議兩個方向結果都係兜多左

>> 一)不必要夾682C同站,用返沙角街,沙田圍路,大涌橋路,第一城做返麗豪/富豪班客;
麗豪/富豪客真係好少, 而且經過果幾個燈位都好長時間, 你坐82K同85A/182比較下就知

>> 二)真係要夾682C站位,就用廣善街,愉翠苑,愉田苑,第一城,富豪,麗豪上大老山

廣源愉翠苑由尾站變頭站, 咁行法比原有行法隨時要用多10-15分鐘, 變相趕客
ky927 發表於 2018-4-10 10:22 | 顯示全部樓層
js904 發表於 2018-4-10 08:52
你建議兩個方向結果都係兜多左

>> 一)不必要夾682C同站,用返沙角街,沙田圍路,大涌橋路,第一城做返 ...

我又覺得富豪/河畔唔係無客,無車先係根源。980A頭日都唧左十幾個客出黎,182上繁都無呢堆客咁多。

一)走線都係將加嘅時間擺前面,
二)要夾682C我都覺係攞左愉翠同廣源班客博一鋪;不過我又覺得倒唔哂米嘅,門口有得停同轉多次車上大老山,前都唔一定死路一條

不過個人傾向一),無必要為682B/C一個站同站而兜。再唔係,其實用682C就682B都得架。
js904 發表於 2018-4-10 10:42 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-4-10 10:22
我又覺得富豪/河畔唔係無客,無車先係根源。980A頭日都唧左十幾個客出黎,182上繁都無呢堆客咁多。

一) ...

>> 不過個人傾向一),無必要為682B/C一個站同站而兜。再唔係,其實用682C就682B都得架。

如果唔夾站位, 唔排除沿路果三個區議員會要求682B全日入一城
另外, 要留意番682C係由一城放棄89R先有, 要再改一定會有人反檯
HG3632 發表於 2018-4-10 12:01 來自手機 | 顯示全部樓層

682B最實際都係水泉澳落山後跟85A上廣善街再入隧道 (唔入威院) 咁就唔使開682D

682C改喺置富第一城莎莎門口開 朝早果個站唔算好繁忙

大圍就另開682S 大圍站開至秦石後跟80X上大隧 驚唔夠客就兜廣源