hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴路線14,15,16改道消息
開啟左側

[其他] 九巴路線14,15,16改道消息

EX-TL 發表於 2018-4-12 00:31 | 顯示全部樓層

victor.wai 發表於 2018-4-11 23:16
興田有好多人會搭16而唔係16M落觀塘站轉地鐵,而且16係藍田嘅覆蓋範圍都唔大,停觀塘站可能可以吸多啲客 ...

應該涉及到十幾年前巴士站重組問題, 當其他路線搬晒入茶果嶺道 觀塘法院後, 16就要肩負重任做晒11B 11C 14 15出九龍灣 新蒲崗 九龍城班客, 無可能改行隧道, 而藍田就越來越多人用16落觀塘站, 貪其直接, 一落車就已經係樓梯上大堂.
EX-TL 發表於 2018-4-12 00:43 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-4-11 22:22
東行埋完站等 cut 出去先係製造塞車既源頭,
依家幾條線都夠買起觀塘道,再加線行隧道應該塞過以前。

減下減下14 15班次已經唔算密, 上繁又會冇左40P, 但有234C加班, 619超頻密班次幫補到啲, 但下繁就慘, 係西行最塞車時段, 你唯有希望少啲11X 23 26M 93A 22A, 多啲601 14B 16M 89 89B 89X 61R 59由協和街落觀塘站, 1A 95M轉上協和街, 俾多些少時間西行車輛.

講笑, 如果3D 17 101隊埋入迴旋處上協和街返總站, 對西行擠塞或許有幫助.
bustop 發表於 2018-4-19 17:48 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-4-19 19:18 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-4-12 00:43
減下減下14 15班次已經唔算密, 上繁又會冇左40P, 但有234C加班, 619超頻密班次幫補到啲, 但下繁就慘, 係 ...

觀塘公共運輸交匯處起好後89係咪會縮短返,仲有16M係咪會行觀塘道去觀塘站?
EX-TL 發表於 2018-4-19 23:25 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-4-19 19:18
觀塘公共運輸交匯處起好後89係咪會縮短返,仲有16M係咪會行觀塘道去觀塘站?
...

而家個站唔經唔覺用左就快九年, 九年來有關路線命運都有些少轉變, 新總站三年後都唔知用得未, 所以唔駛講咁遠.
tonyyang 發表於 2018-4-20 08:24 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-4-19 19:18
...

16M捱到唔俾人DQ先講啦,話晒仲有3年時間,乜都有可能
GB2444,FX8032,DM4781
li1872903 發表於 2018-4-20 08:56 | 顯示全部樓層

EX-TL 發表於 2018-4-19 23:25
而家個站唔經唔覺用左就快九年, 九年來有關路線命運都有些少轉變, 新總站三年後都唔知用得未, 所以唔駛講 ...

政府話新總站下年第四季啟用喎
EX-TL 發表於 2018-4-20 09:11 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-4-20 08:56
政府話新總站下年第四季啟用喎

就算真係啟用到, 我都答唔到你上面條問題啦, 我又唔係水晶球.
li1872903 發表於 2018-4-20 09:15 | 顯示全部樓層
EX-TL 發表於 2018-4-20 09:11
就算真係啟用到, 我都答唔到你上面條問題啦, 我又唔係水晶球.

如果真係下年第四季啟用新總站得協和街一個入口到時3D 17 101真係好似你講咁隊埋入迴旋處上協和街返總站
EX-TL 發表於 2018-4-20 10:51 | 顯示全部樓層

li1872903 發表於 2018-4-20 09:15
如果真係下年第四季啟用新總站得協和街一個入口到時3D 17 101真係好似你講咁隊埋入迴旋處上協和街返總站; ...

你試下摷番幅圖出嚟, 我記得物華街有齊出入口, 但係咪可以俾車由物華街東行線轉入去就唔清楚.