hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 有興趣知道234P有冇可能全日化
開啟左側

有興趣知道234P有冇可能全日化

AVD1 發表於 2018-4-14 14:56 | 顯示全部樓層

KW2523 發表於 2018-4-14 13:13
其實又有冇可能同238X一齊重組,搞條灣景版R230,另外開線cover 太子 - 美孚?

如果荃威同海濱一齊玩,
咁灣景個邊就應該拉深井 ……

但係而家海濱做得好地地,做乜鬼要同你荃景圍一齊玩?
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Ricky403 發表於 2018-4-14 16:04 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-4-14 14:56
如果荃威同海濱一齊玩,
咁灣景個邊就應該拉深井 ……

深井青龍頭都唔太想對外線條條碌到祈德尊先上公路啦
至少九西九東佢地想要261B C擴展服務多過234X開分支入去
0q9w8e 發表於 2018-4-14 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-4-14 16:04
深井青龍頭都唔太想對外線條條碌到祈德尊先上公路啦
至少九西九東佢地想要261B C擴展服務多過234X開分支 ...

跟著小欖青山灣又唔想兜佢地...
ahken 發表於 2018-4-14 18:34 | 顯示全部樓層

老實講句,上邊都有板友提到,就係應該第一日提速果陣用234X嚟提速而唔係30X

234X提速後,30X照舊或者由234X減一至兩車去30X, 然後兩車都喺美孚站做番免費轉乘,咁應該可以解決問題(唔加車嘅前提下)
截至2023年3月2日, 已有877累積積分
hk20020062 發表於 2018-4-14 18:45 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-4-14 14:42
咁樣回程會放棄咗荃灣市
荃灣市回程都好多客

我上面指往九龍方向
返荃灣咪經返大河道囉
hihihi 發表於 2018-4-14 20:08 來自手機 | 顯示全部樓層
ahken 發表於 2018-4-14 20:23 來自手機 | 顯示全部樓層

hihihi 發表於 2018-4-14 20:08
我唔係想同其他人鬧交,但我想講,其實應該將成件事調返轉,30X提速而唔係234X,並且改做230X(啱埋老記搶 ...

或者我仲有個大膽少少嘅諗法,就係兩條線拆做三條線:
30X負責美孚,荔枝角至旺角(似而家嘅68X)
234X負責佐敦至旺角,改做似268X咁,尖沙咀至旺角然後停一停美孚(未必一定要,可以用祈德尊做轉車站都可以)再入荃灣區
230X就似260X咁只負責紅磡至佐敦,然後直入祈德尊。

全部喺祈德尊可以免費互轉乘,30X同234X各抽兩車去230X應該都夠了
AVD1 發表於 2018-4-15 09:43 | 顯示全部樓層
我唔係想同其他人鬧交,但我想講,其實應該將成件事調返轉,30X提速而唔係234X,並且改做230X(啱埋老記搶 ...

改 30X 個問題就會去返你起尖沙咀個陣,見到 234X 你會唔會上車咁解架姐,
如果你會,變相 30X 未必食哂 234X 堆客,但係 234X 只會再食埋 30X 嘅客(旺角至荔枝角站一段)。
即係 30X 會更少人,234X 會更多人上。

除非當年嘅建議係 30X 上西九龍走廊時,234X 會縮線,
但係西約又點會無啦啦比人縮?
所以唯一可行嘅就係將而家根本唔入尖沙咀嘅 30X 保留現況,改就改 234X 做尖沙咀加旺角特快。

至於你所講第二個問題個到,要同 39M > 紅線鬥,所以應該將 230X 長日化,
某程度上我認同,但係當初嘅建議係做只做荃景圍加西九龍走廊,仲要將尖沙咀個部份同 234X 搶客,
分分鐘客量比而家仲要少。某程度上 63X 就係例子。

當初如果要做,就唔應該只做荃景圍;反之定線應該係整個荃灣區特快去旺角以南(唔停美孚),繼而將 234X 縮線,
咁做呢,兩線就應該分工明確。(即係我覺得要做就應該搞到好似 41A 同 44 咁)。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
Ricky403 發表於 2018-4-15 14:18 來自手機 | 顯示全部樓層

紅小去程普通班次要行荔枝角道,直通車唔知幾耐開一班;同時234P載客率仲好過230X
回程旺角紅小都唔見得好好客,等開車少則10分鐘,深夜20分鐘都試過
反而糖街紅小就真係好客啦,深夜都可以間唔中就見到一架喺96P站頭到落客

不過九巴對30X都意興闌珊啦,而家減剩八正三蛇,荃景圍仲想有深水埗補償,改到快又可以開咩班次呀
睇怕仲衰過234X自己爆一半車俾234P全日
Ricky403 發表於 2018-4-15 14:22 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2018-4-15 09:43
改 30X 個問題就會去返你起尖沙咀個陣,見到 234X 你會唔會上車咁解架姐,
如果你會,變相 30X 未必食哂 2 ...

問題就係有人提到荃灣應該點行先唔會兜太耐

如果回程荃灣市加麗城荃威行哂嘅話,都好重口味下;同時都會有小麻煩,要兩條一齊擺荃威/灣景先做得到,但咁就會傾斜咗某一邊,山頭區議員就最憎見到呢啲野
41A/44其實就啱啱好,一條青中頭站,長安尾站;一條長安頭站,青中尾站