hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 究竟屯門幾時先肯有條直去青衣住宅區嘅路線? ...
開啟左側

[問題] 究竟屯門幾時先肯有條直去青衣住宅區嘅路線?

miklcct 發表於 2018-4-13 23:05 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

早喺1999年汀九橋通車無耐,青衣已經有巴士路線直達元朗,經長亨邨、青華苑,至今仍然不變,重多條部分路段重疊嘅279X。

但係由屯門出發去青衣就一直都無經汀九橋深入青衣住宅區嘅路線,最初嘅63M以喺兜晒荃灣、大窩口、葵芳再返荃灣碼頭,之後搬去青衣站,但改快嗰陣竟然衰到行青衣北岸公路都唔行住宅區。之後重成條線取消,倒退返去兜晒荃灣、大窩口、葵芳嘅年代都重要轉車先去到青衣住宅區。去到而家條68A都重係要死兜荃灣:去青衣站就話合理車程,轉埋車去長亨邨同青華苑就簡直離晒大譜,去青衣南重要連三重BBI都無,衰啲講句有時真係保鐵兜元朗(西鐵再轉68E接駁)好過都唔想俾咁多錢搭垃圾九巴兜荃灣。

而家缺乏咁嘅路線,由青衣住宅區出發,要去深圳灣返大陸都煩呀,搭直通巴就話有得68E形點I上車(不過68E班次都好垃圾),如果唔係搭直通巴嘅再由元朗碌到落藍地都有排你碌,元朗再轉程西鐵都唔好得去邊,根本最直接係汀九橋入屯門返大陸又無巴士俾你咁搭。

究竟九巴幾時先肯開返條線,係行青衣住宅區,直達屯門市中心㗎?
深圳比亚迪 發表於 2018-4-13 23:10 來自手機 | 顯示全部樓層
 樓主| miklcct 發表於 2018-4-13 23:15 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-4-13 23:10
我建議改改66M行汀九橋,青康路,青衣路去長安

咁可以將佢還原返經杯渡路喎,反正有57M/66X/258D都夠做山景轉車客啦。
進智公交
3ASV356 發表於 2018-4-13 23:26 | 顯示全部樓層

咁不如57M荔景->青衣(南橋入, 鄉士會路, 青敬路跟279X行青衣西路),->屯門~飛起葵涌區~

青衣一段可能太兜, 但荔景客應該唔係太多, 影響有限~
tonytse126 發表於 2018-4-13 23:36 | 顯示全部樓層
要一條線行哂全青衣, 總站一邊在車程上是不會吸引, 所以要做最好就是南北分家, 一條只做山下行北橋跟現時的68A走線, 而另一條以葵興芳做總站, 再沿A32的走線行汀九橋, 那兩邊都會有較合理的車程
香港黃毛小子 發表於 2018-4-13 23:39 來自手機 | 顯示全部樓層

大興/山景冇左8蚊平車出荃灣,相信該區居民唔會贊成,而區議員亦好大機會反對。

依家66m嘅使用狀況唔差,更改走線可能會擾民。
icecone 發表於 2018-4-13 23:41 | 顯示全部樓層

當年68A 改快時我都唔明點解唔跟279X經汀九去青衣,去荃葵既咪轉車站轉車海既M線囉
香港黃毛小子 發表於 2018-4-13 23:48 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV356 發表於 2018-4-13 23:26
咁不如57M荔景->青衣(南橋入, 鄉士會路, 青敬路跟279X行青衣西路),->屯門~飛起葵涌區~

青衣一段可能太兜, ...

現時57m除左有山景邨居民來往葵涌通勤嘅需求以外,仲有葵涌各屋邨來往屯門工業區嘅需求。
除此之外,亦可能包含來自眾安街分站嘅轉乘客。

由於更改走線會影響上述兩項需求嘅通勤人士,例如中葵涌居民/返工人士,因此我唔建議咁改。

最重要係,下葵涌+青衣<>山景邨/屯門工業區嘅需求未必大於現有走線,

因此更改走線都可能係擾民嘅做法。
深圳比亚迪 發表於 2018-4-13 23:51 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
tonytse126 發表於 2018-4-13 23:54 | 顯示全部樓層

icecone 發表於 2018-4-13 23:41
當年68A 改快時我都唔明點解唔跟279X經汀九去青衣,去荃葵既咪轉車站轉車海既M線囉 ...

如果跟279X行青衣的服務範圍就太少, 班次也會好疏, 反而夾埋荃灣車程雖然長了一點, 但總體來說仍算可以接受, 最重要是班次在有獨市位下一定唔會太難睇, 所以當年就算改為直出, 亦不一定較依家經荃灣好