hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議38、38A、40、40P、42C、X42C、X42P重組
開啟左側

建議38、38A、40、40P、42C、X42C、X42P重組

miklcct 發表於 2018-4-14 00:51 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

由於現時該等路線互有重疊之地方,但又有部分位置屬盲區,資源分佈不均,我建議將路線重新洗牌,重組為5條全日路線。

38:路線維持不變(非繁忙時間班次約15分鐘一班)
38A:延長至平田(非繁忙時間30分鐘一班),全程車費為$8.7,設雙向分段收費
$8.7
(原線)
$6.4
美孚(雙向分段收費終止)
饒宗頤文化館
畢架山花園
(跟38)

平田開:
(跟38)
畢架山花園
甘泉街
長荔街
$4.7
美孚站
(原線)

40:改經青山上路(非繁忙時間班次約15分鐘一班)

荃灣(麗城花園)開:
$8.8
(原線)
$8.7
大窩口站
葵涌公立學校
屏麗徑
石英徑
業成街
華員邨
鐘山台
$6.4
畢架山花園
(原線)

麗港城開:
(原線)
畢架山花園
$5.6
鐘山台
華員邨
業成街
屏麗徑
健全街
大窩口站
(原線)

40A:下午班次增至三班

40P:延長至荃灣(如心廣場)及觀塘碼頭,並追加分段收費(非繁忙時間班次約30分鐘一班)

荃灣(如心廣場)開:
$8.7
荃灣(如心廣場)
大河道
眾安街
綠楊新邨
石圍角邨石蓮樓
石圍角邨石菊樓
東普陀
(原線)
$6.4
畢架山花園
(原線)
觀塘市中心
開源道
觀塘碼頭

觀塘碼頭開:
$8.7
觀塘碼頭
敬業街
成業街休憩公園
駿業里
(原線)
$5.6
鐘山台
(原線)
$4.3
三棟屋村
(原線)
石圍角邨石葵樓
石圍角邨石荷樓
蕙荃體育館
眾安街
大河道
荃灣(如心廣場)

42C:長安後改為直出九龍,不經大窩口及東北葵,全程收費改為$10.6(非繁忙時間班次約20分鐘一班)。
長亨開:
$10.6
(原線)
長安
$6.4
畢架山花園
(原線)
藍田站開:
$10.6
(原線)
畢架山花園

$4.3
長安
(原線)

X42C:不變,維持繁忙時間服務

X42P:延長至長亨(青衣區內按42C行走),並改經九龍灣商貿區(不停龍翔道沿線)。

5條全日路線之間互相增設BBI,以補償受影響之尾段乘客。

已參考各方意見,重新修訂重組方案。
進智公交
ATENU135 發表於 2018-4-14 12:49 | 顯示全部樓層
你當荃富街死架!非繁丶星期六日都有大量人坐,仲要佢地行出去大窩口站坐!變相倒客比港鐵!另外38客量已經很多,仲要做美孚!個到又塞車
henryfung1515 發表於 2018-4-14 15:01 來自手機 | 顯示全部樓層

首先,觀塘站無位,條40P擺唔到。其次,上葵本身有38 42C都爆到7彩,衣家淨反1條40點清客?再者條40仲要做埋荃灣。
kmb71k 發表於 2018-4-14 18:45 | 顯示全部樓層

42C改繁時, X42C全日20分鐘, 成個青衣得番長安有密車出觀塘, 青衣往返觀塘服務大削減, 究竟青衣得罪咗你啲咩?
以上回應,是否可行?是否合適?
 樓主| miklcct 發表於 2018-4-14 20:17 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-4-14 18:45
42C改繁時, X42C全日20分鐘, 成個青衣得番長安有密車出觀塘, 青衣往返觀塘服務大削減, 究竟青衣得罪咗你啲 ...

42C要兜大窩口青山上路先出到九龍,X42C係特快直達喎,咁已經係服務提升啦。

至於長安方面,因為唔想X42C太兜,拉條38入去兜美孚同以前兜大窩口青山上路都唔算過分,而由葵盛起步兜青山上路同兜美孚相差唔遠,所以就抽走條40揾38頂。

至於40P全日可以放觀塘碼頭。上葵除咗40重有40P,因為而家38同42C都係「兜」青山上路,但係咁改之後40同40P係「順道路過」青山上路。

P.S.已修改方案,長安有尾站特快車直出,20分鐘一班。

進智公交
kmb71k 發表於 2018-4-14 21:10 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-4-14 20:17
42C要兜大窩口青山上路先出到九龍,X42C係特快直達喎,咁已經係服務提升啦。

至於長安方面,因為唔想X42C ...

咁我問你而家42C開緊乜嘢班次?
你個建議搞到成個青衣除咗長安得番每廿分鐘一班既X42C
仲話服務有提升
你真係識得開玩笑

樓主| miklcct 發表於 2018-4-14 21:21 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-4-14 21:10
咁我問你而家42C開緊乜嘢班次?
你個建議搞到成個青衣除咗長安得番每廿分鐘一班既X42C
仲話服務有提升

而家開緊10-12,為咗改快cut到20都唔係cut好多啦(飛晒大窩口青山上路喎),如果唔係邊度攞車開40P全日?!
進智公交
kmb71k 發表於 2018-4-14 21:30 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-4-14 21:21
而家開緊10-12,為咗改快cut到20都唔係cut好多啦(飛晒大窩口青山上路喎),如果唔係邊度攞車開40P全日? ...

你都識講而家開10-12
但你個建議開20
足足要等多一倍時間
仲有麗城你同佢又拉疏到半小時
你為咗搞新服務而搞到其他地區拉疏班次
我睇唔到呢啲地區為乜嘢要支持你呢啲建議囉
仲有你根本錯重點
反而應該係40P改到如心開
而唔係郁40

樓主| miklcct 發表於 2018-4-14 21:33 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2018-4-14 21:30
你都識講而家開10-12
但你個建議開20
足足要等多一倍時間

咁平均等多5分鐘換條特快根本就唔過分,由青衣直上3號幹線出九龍快勁多啦。

麗城嗰邊我會改返建議。

已修改方案,青衣特快行北橋荃灣路出九龍。
進智公交
GU9338 發表於 2018-4-14 21:56 | 顯示全部樓層

miklcct 發表於 2018-4-14 20:17

至於長安方面,因為唔想X42C ...

一睇就知龍與鳳
係唔想做青衣生意 , 想倒客俾地鐵就直接啲講呀嘛

本帖子中包含更多資源

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?會員申請加入

x
請用文明來說服我。