hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議38、38A、40、40P、42C、X42C、X42P重組
開啟左側

建議38、38A、40、40P、42C、X42C、X42P重組

10598C 發表於 2018-4-15 11:42 來自手機 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-4-15 01:14
青衣碼頭無位塞咁多車

我心目中嘅 42C 會反轉黎行 , 但唔係跟 X42C 嘅款

咁改嘅話長宏要行好遠...

對於42C,其實我心目中會係拆兩條線出嚟
方案一:
42C 長亨↔長安↔原線
42D 青衣邨↔青警↔涌美路↔青康路↔南橋

方案二:
42C 原線縮短至長康/青衣碼頭
42D 跟42A走線 長亨經青南 南橋走

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +4 收起 理由
ATENU135 + 1 + 4 英雄所見略同

查看全部評分

樓主| miklcct 發表於 2018-4-15 11:52 | 顯示全部樓層
上葵班次問題已解決,38保留原線,將條垃圾38A廢物利用做美孚去觀塘,令海濱花園有車出觀塘,不過可能要加少量車

如果青衣要一開二,青衣南嗰條變成30分鐘一班都未必夠客,又話者上面嘅42D連埋青龍頭一齊做,青龍頭開車入深井汀九橋,行青衣南之後3號幹線,咁應該可以做到30分鐘一班(小欖以前就屯轉解決,唔開261C)。
進智公交
ATENU135 發表於 2018-4-15 12:31 | 顯示全部樓層
miklcct 發表於 2018-4-15 11:52
上葵班次問題已解決,38保留原線,將條垃圾38A廢物利用做美孚去觀塘,令海濱花園有車出觀塘,不過可能要加 ...

唔該38A整雙向分段/第二程只須比0.7/bbi,比返補僓比出葵興芳班人
 樓主| miklcct 發表於 2018-4-15 12:31 | 顯示全部樓層

ATENU135 發表於 2018-4-15 12:31
唔該38A整雙向分段/第二程只須比0.7/bbi,比返補僓比出葵興芳班人

有雙向分段
進智公交
ricky 發表於 2018-4-15 17:32 | 顯示全部樓層
GU9338 發表於 2018-4-15 10:04
咁 42C X42C 並存有乜效率 ? 仲要青衣唔同站無得叫孖飛

學生客只係朝早同放學出現

原意唔係叫雙飛,係青衣南北分工。
X42C係畀青衣南,尤其係半個長康、長青、美景同藍澄灣,有直車去觀塘,42C主力長亨、另外半個長康、青衣邨、長安、長發去觀塘。
前荃葵青區居民
expertuser2004 發表於 2018-4-15 18:36 | 顯示全部樓層

42C 最難搞就是上路段去青衣個位輪椅客, 同返學時間去青衣的學生客
個個都望住它有咁多車, 個個都想搞佢

心目中的建議 38、38A、40、40P、42C、X42C、X42P
42C 轉 X42C 特快模式, 減最少一半車, 全日來回不經大窩口/上路, 青衣後直出老龍
X42P 加二班車 0700, 0800, 延長至青衣碼頭, 只停青衣村, 長安村二站後直出老龍, X42P 服務時間內 X42C 所有班次由南橋直出
38 不改, 但輕微調整班次 (供40調整班次)
40 輕微加班, 所有來回班次不經美孚 (車源由 42C 調整 / 38 調整後取得)
40P 接手 42C 重組所有車輛, 全日雙向服務
38A 改裝成官深/荃美官特快
設每日特車由上路往青衣, 方便返學客, 401/407 小巴可改由九巴派單層巴士行走以方便輪椅客

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
S3BL100 發表於 2018-4-15 23:30 | 顯示全部樓層

GU9338 發表於 2018-4-15 01:14
青衣碼頭無位塞咁多車

我心目中嘅 42C 會反轉黎行 , 但唔係跟 X42C 嘅款

荃葵東九線的問題,諗左好多年,我暫時諗法係

42C 青衣南北分家未必係壞事,始終長安而家行車時間其實唔慢,
而荃富街問題,又好難叫 40 自己拆掂

如果好似你個建議,青衣一條掃晒,長亨長宏要行出去搭車,固然係唔理想;
其次而家 38 40 42C 都有雙向客源,我想盡量善用兩個方向的運力,
青衣線南北分家但搭多個區會係一個方法

至於學生客,的確只得個別時段有,但如果做得晒 big picture 要有既所有或者大部份野,
順手全日做返呢個路段,亦無不可,起碼減少受影響人數

不過青衣南北分家,就一定唔會係好似 ricky 版友咁,整兩條重疊但等車方向相反

所以我傾向咁做:

38 來回葵涌道,加經葵涌邨,去程大窩口道上山,回程禾塘咀街落山,改經興芳路
40 來回飛美孚
40P 全日
42C 長亨直出長安返原線
41C 青衣邨 - 涌美路 - 長康長青 - 美孚 - 呈祥道
(亦可考慮 40 單向經美孚,41C 東行飛美孚但加經長沙灣),觀塘區總站可再議,初步建議擺油塘

順手再送埋 X42C X42P 入九龍灣商貿區

至於樓主既建議,我一笑置之

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2018-4-16 01:24 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-15 23:30

42C 青衣南北分家未必係壞事,始終長安而家行車時間其實唔 ...

青衣邨兜青南再兜美孚仲慢過而家搭42C
我寧願你一係42C長安之後入楓樹窩/青衣邨兜個圈,去返長安返回原線,而41C就縮短去青碼/青機(泊車)
GU9338 發表於 2018-4-16 08:50 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-15 23:30

42C 青衣南北分家未必係壞事,始終長安而家行車時間其實唔 ...

Hmm 講聲唔好意思先
早幾個月有出過類似 42C 嘅改法,印象中 S3BL 兄你都覆過我
幾個月後諗法不變唔係因為要故意無視長宏 / 流水客 , 而係我前提只係三拆四 (40P) , 照顧嘅野有限

一次過回埋 105 版友
其實我試過西路行上長宏 , 唔算係特別難頂
當然三拆四前提下 , 我個人對加 42A 43A BBI 都持開放態度

如果眾版友嘅諗法係三拆五 , 玩法已經唔同
不過就你建議而言 , 我傾向 42C 跟 42A 直出然後減班讓車 , 41C 青機做總站經青碼、長安再出返荃富街跟返原本 42C 行

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
S3BL100 + 1 咁拆都得,我都唔記得我覆過你添.

查看全部評分

請用文明來說服我。
384047x 發表於 2018-4-16 17:11 來自手機 | 顯示全部樓層

五線咁拆都得,但系將40p改行葵涌道,就出現雙向客源,再加埋38唔改,食湖位屏禮徑依然有2飛就好啲,講左好多次38行上路同葵涌道出唔大分別,但40改快就一定要la