hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 柴灣小西灣來緊應該都會輸得幾慘(極品抒情) ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 柴灣小西灣來緊應該都會輸得幾慘(極品抒情)

Ming@5119 發表於 2018-4-14 23:40 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-14 23:12
原來小西灣來往沙田 798↔682 已經有轉乘優惠

明明已經有更快更平嘅788/9,除左個幾步路,搞118都唔知為 ...

其實拆線最大嘅爭議係柴斜嘅118班次會比而家少如果拆線版兜埋筲總可以換取合理水平嘅班次,相信都唔會有人反對
反正606X已經係先例
brianso198 發表於 2018-4-14 23:46 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-4-14 23:40
其實拆線最大嘅爭議係柴斜嘅118班次會比而家少如果拆線版兜埋筲總可以換取合理水平嘅班次,相信都唔會有 ...

又難講喎,
606X係一開頭已經講明筲箕灣上東廊,
但118講緊開左線成廿年以上,
而家拆完之後仲要話兜筲箕灣先上東廊,
對居民黎講觀感差係必然既事...

特別而家118唔係疏車既時候...
你拆完線班次唔變但兜多左地方點會唔嘈?

同埋兜完筲總之後,
102P又點呢?要知道而家102筲箕灣果幾個站唔係少客,
(唔好話呀,筲箕灣西灣河多客起上黎坐得滿架102)
你咁搞反而搞到102無左一個客倉到時仲難搞咩102P全日...

Ming@5119 發表於 2018-4-14 23:46 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-4-14 23:27
為月票客開多個中段既救命站位囉。110和118本身有經杜老誌道鴻興道既常規走線,
而鴻興道本身亦有巴士站 ...

首先,我唔明白點解聯營過海線要為九巴月票客特登加個垃圾站
其次,停灣北外面嘅巴士站要cut入去,又要cut返出黎先轉右
唔係話唔得,只係會加劇灣北塞車嘅問題
同埋加站之後,想經告士打道直上紅隧避開灣北塞車嘅機會都冇埋

講到底,方便月票客而加個站呢d論點根本就站唔住腳
你話加個站方便肚痛嘅乘客去灣北公廁痾屎都仲合理

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
HY1012 + 10 精闢見解

查看全部評分

Ming@5119 發表於 2018-4-14 23:55 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2018-4-14 23:46
又難講喎,
606X係一開頭已經講明筲箕灣上東廊,
但118講緊開左線成廿年以上,

兩睇啦
拆線之後經柴斜版本一定開唔返咁密
等車時間耐左,對居民黎講觀感一定係差

但我又唔見得而家嘅服務水平對柴斜居民係特別好
尤其是閒日近lunch time/假日下晏經常去到興華已經坐滿晒,甚至頂埋閘
呢個情況喺拆線之後只會更加嚴重

所以如果柴斜版118兜埋筲箕灣總站可以維持合理嘅班次,我諗又唔係太大問題
Given that柴灣東同小西灣喺呢次重組上係有得益

至於102P嘅問題,我覺得好視乎城巴九巴到底有冇心要取條線全日化
但而家嘅情況係每日都有筲箕灣、甚至耀東嘅居民習慣行上黎柴斜搭118,或者阿公岩道落車行返屋企
brianso198 發表於 2018-4-15 00:00 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-4-14 23:55
兩睇啦
拆線之後經柴斜版本一定開唔返咁密
等車時間耐左,對居民黎講觀感一定係差

耀東以前班人搭118好似唔係行上去bo,
反而南行因為路線問題+班次極度不穩趕走好多耀東客係真...
有班搭110北行既人南行係搭118行落筲箕灣再行返上耀東...

不過更多既係流去港鐵轉車/搭102轉車...

同埋北行118去到筲箕灣根本好難上車,
唔多客咁用所以多左好多客流寧願搭102,
(110唔多,因為筲箕灣果班客上車唔係去尖沙咀/紅隧)
但如果118拉落筲箕灣102/P跌客係好必然既事,
個結果係對102P全日更加無幫助...

特別102有堆時段係好靠西灣河筲箕灣食客,
中間果段客唔係時時刻刻都咁多人...

同埋呢,
觀感差就觀感差,
對班居民黎講有多D短棍解決柴斜問題既話根本好過成條線拉去筲箕灣...

雖然上面果句野有少少痴心妄想...

ricky 發表於 2018-4-15 00:06 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-14 21:27
成個柴小根本只差606X要全日,最多比你計埋118加班同埋有一條新界東北/西北嘅隧巴

嫌606慢又要搭巴士,大 ...

606X全日好唔好延長至啟德?
前荃葵青區居民
Ming@5119 發表於 2018-4-15 00:15 | 顯示全部樓層

brianso198 發表於 2018-4-15 00:00
耀東以前班人搭118好似唔係行上去bo,
反而南行因為路線問題+班次極度不穩趕走好多耀東客係真...
(我都知有 ...

如果短棍只係一堆過鐘而踢興華載嘅產物
咁真係多謝晒

或者我需要再強調,加停筲箕灣總站嘅建議只係for拆線後嘅118 (柴斜版)
但唔係一個前設,或者係必須要做嘅事

利申: 柴斜山腳居民,118同118P都會搭
brianso198 發表於 2018-4-15 00:24 | 顯示全部樓層
Ming@5119 發表於 2018-4-15 00:15
如果短棍只係一堆過鐘而踢興華載嘅產物
咁真係多謝晒

我知,
不過就算拆完線之後以柴斜個使用量都唔係好見得好需要落筲箕灣...

特別118P南行兜完杏花邨都快唔到118好多都減過幾次班,
所以拆線後118落筲箕灣唔係一個Must...

102/112北行入紅隧時間可以做到一樣呀,
但點解有D人死都要等102?就係因為觀感問題囉...

118兜筲箕灣個道理根本一樣...

同埋,
就算真係要拆,
唔好expect小西灣果條會做返而家個密度...

反而柴灣+柴斜先係密果組...

除非你諗住小西灣+柴東,
而柴西自己一條,
不過呢樣野只會搞到柴斜果條變唔密,
就算落筲箕灣以現有資源都唔可能變返而家密度,
咁做唔做好?
Ming@5119 發表於 2018-4-15 00:35 | 顯示全部樓層
brianso198 發表於 2018-4-15 00:24
我知,
不過就算拆完線之後以柴斜個使用量都唔係好見得好需要落筲箕灣...

呢個又係另一個要討論嘅問題

小西灣/柴灣+柴灣斜 (788+780)
小西灣+杏花邨/柴灣+柴灣斜 (118P+780)
小西灣+柴灣/杏花邨+柴灣+柴灣斜 (8P+8)
小西灣+柴灣/杏花邨+柴灣斜 (8P+舊8號)
柴灣斜又可以加筲箕灣 根本就沒完沒了

但起馬唔會係加停灣仔北
10598C 發表於 2018-4-15 00:37 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2018-4-15 00:06
606X全日好唔好延長至啟德?

可以考慮