hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組馬鞍山往返東九龍之路線
開啟左側

重組馬鞍山往返東九龍之路線

S3BL100 發表於 2018-4-21 23:28 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-20 23:05
大方向係咁,但新88X要兜一兜濱景先落返小瀝源路,而觀沙我會選擇仿效前人用93K換 ...

印象中,你回緊果位應該係第一位提出用 93K 換觀沙既師兄…

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2018-4-21 23:30 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2018-4-20 11:59
89C/89D/286M 大方向都係咁做

石門至東九,無論夾烏溪沙定白石角,
89F 火炭<>石門<>大隧<>東九
88X 延長油塘,全日雙向觀塘繞道

其實我覺得火炭可以容納到兩條東九線,一條穗禾苑桂地街,一條駿景園

89F 可以去駿景園,穗禾苑桂地街果條就併巿中心,類似你用 93K 換,
好處係可以抽埋 80M 水

穗禾苑併巿中心既另一個原因,係維持返巿中心返穗禾苑的班次

樓主| 10598C 發表於 2018-4-21 23:40 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-21 23:28
印象中,你回緊果位應該係第一位提出用 93K 換觀沙既師兄…

係喎...之前記錯人添(;・∀・)
對唔住吖 LAK2 大佬
 樓主| 10598C 發表於 2018-4-21 23:43 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-4-21 23:30
其實我覺得火炭可以容納到兩條東九線,一條穗禾苑桂地街,一條駿景園

89F 可以去駿景園,穗禾苑桂地街 ...

89F去駿景園會唔會唔夠客?
同埋市中心返火炭有81K、280X都唔夠?(真心問)
S3BL100 發表於 2018-4-21 23:49 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-21 23:43
89F去駿景園會唔會唔夠客?
同埋市中心返火炭有81K、280X都唔夠?(真心問)

你唔做駿景園銀禧的話,果度依舊會係東九線盲點

印象中穗禾死攬 80M 的主因之一係來往沙田巿中心,有錯請指

S3BL100 發表於 2018-4-22 00:01 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-20 23:44
太和+廣福道/富亨+大中
運頭塘俾我揀寧願做條密既區內線帶人出廣福道轉車
不過你問我我覺得直頭老九根本唔 ...

運頭塘的問題係太近大埔墟站,74X 轉乘呢招我覺得唔會 work,
再講短果程唔見得有足夠需求支持頻密駁腳線

我覺得 castanopsis 版友上面唔記得邊層提過的運頭塘併白石角方案,
就算要兜入科進路,我覺得都有一定可取性,至少係一程過,仲可以做埋科學園、白石角來往大埔墟

拆 74X,富亨、第九區經南運路直落運頭塘,固然係一條出路,
但如果運頭塘併白石角,呢條線可以新興花園直出,進一步節省時間

拆 74D 最錯的地方係,用左 74X 資源,夾硬將兩個少客獨巿位(大窩西、科學園)連埋一齊,
但其餘路段同 74X 重疊,無服務遠離鐵路同 74X 既大埔客,但就用左 74X 資源,
而條線係完全唔值得專登去等

如果要拆 74X,開多條大埔東九線,做富亨、富善、第九區,會合理好多,
就算要用 74X 資源都係咁話

當初要做大窩西東九線的話,74C 全日會合理過 74D 唔少。
而家米已成炊,我覺得搵返 74C 做全日,新興尾站上公路,
摺埋條 74D,加到 30 分一班兼減走逆向無客時段,我覺得都係無辦法之下的出路

樓主| 10598C 發表於 2018-4-22 01:27 來自手機 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-4-21 23:49
你唔做駿景園銀禧的話,果度依舊會係東九線盲點

印象中穗禾死攬 80M 的主因之一係來往沙田巿中心,有錯 ...

我意思係89F去穗禾,93K換返嚟嗰條去駿景園,啫係好似我上面個plan咁
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-22 14:41 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-4-22 00:01
運頭塘的問題係太近大埔墟站,74X 轉乘呢招我覺得唔會 work,
再講短果程唔見得有足夠需求支持頻密駁腳線 ...

以而家運頭塘0條對外線來講
其實有力支持1條對外線又或者1條區內線以正常班次做駁腳既工作
當然運頭塘好近火車站
但起碼有選擇而唔係一定唔使諗去搭鐵

運頭塘+白石角當然唔係唔得
但既然大埔既然自己都可以做到兩條甚至三條線既時候
其實冇必要拖埋白石角搞
更唔講觀感同實際行車時間都唔著數既問題

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
epsilon 發表於 2018-4-24 01:27 | 顯示全部樓層

掃盲:
石門-東九點解一定要搞第二條線代替89C?
馬西-東九要全日飛起沙田,唔需要直接搞89C架喎。
白石角工/居人口仲少過馬西,人口結構冇基層草根,
搭埋石門做東九,無論繁時通勤定假日娛樂購物,
連89C級數班次都做唔到,又兜多15分鐘,又平過74D,
又cover唔晒82C,又冇埋馬西-石門/一城流水,
唔見得有任何好處令居民/議員/九巴buy。

反建議:
現時89C早繁南行特快班次不變,但改叫289C,
另外抽286M一架車,89D飛起亞公角街貢獻2架車,
畀289C加密早繁班次,加晚繁北行開大約6-10分一班,
另外由89C拎3-4架蛇車,擴展289C為15:00前單向南行,
同埋1430-2400單向北行,非繁開15/20。
沙中線通車殺286M,部分車畀289C加班,
餘下可搞一條馬西-青沙-九西繁時線,例如長沙灣+奧運站。

以上改動對石門來講,89C除晚繁北行輕微減班之外一切不變,
但對馬西來講,89C+289C聯合班次吸引力大增,
89D永久不經亞公角就容易過到容溟舟一關。

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-24 10:08 來自手機 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2018-4-24 01:27
掃盲:
石門-東九點解一定要搞第二條線代替89C?
馬西-東九要全日飛起沙田,唔需要直接搞89C架喎。

睇嚟我都要幫手掃一掃先
有289C下邊個仲會係77區上89C?
咁啲車點解仲要係77區入面運空氣?
區議員當然讚好但九巴冇必要亦冇需要咁做
兩條線仲要一齊維持15、20分鐘一班
邊有咁多車?

白石角加大學有冇需求
老九係咪繼續保74D會有著數就可以自行爬文