hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 重組馬鞍山往返東九龍之路線
開啟左側

重組馬鞍山往返東九龍之路線

epsilon 發表於 2018-4-25 00:51 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-24 10:08
睇嚟我都要幫手掃一掃先
有289C下邊個仲會係77區上89C?
咁啲車點解仲要係77區入面運空氣?

朝早有89C特快,非繁亦有286M加轉乘,有冇人上89C正班先?
你以為單係89C級數班次,沙中線後冇埋286M,
畀你飛走沙田就夠吸返晒東九客?唔夠密車仍然冇解決,
地區見收晒286M啲車、89D飛走亞公角又唔見20幾部車,
你叫議員點落台投贊成票呢?

早繁89C特快車從何來,289C晚繁回程咪車從何來囉,
我又冇話晚繁要做同等頻密度,已經用車少過早繁啦,
開埋非繁,講咗用89C蛇車、286M+89D貢獻1+2車,
到沙中線後殺286M抽車,上面交代晒,車源何來有問題?

白石角真係多客嘅話,272K/A+74D非繁就唔會咁頹,
講咗人口少啲、人口結構導致東九客比重少啲,唔信隨得你,
但什麼89F做嘅客完全係取自82C+89C+74D,
兼損失後兩者流水,條數點計都蝕。話說74X系咁多分支,
是但一條全日化同74D共享白石角,已經滿足加密班次呢點。
而如果你重點係多咗大學站,咁74D+74?兜埋再上大隧偏唔要,
係要搞條線兜沙田?哪門子哲學令你覺得咁樣吸引過港鐵?
15-20分鐘一班叫密,咁3-5分鐘一班算係咩?
唔洗轉車一說,要大學生等多10幾分鐘、搭多10幾分鐘,
車錢又慳唔到,唔見得宜家一代年青人會buy呢一套。
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-25 10:51 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2018-4-25 00:51
朝早有89C特快,非繁亦有286M加轉乘,有冇人上89C正班先?
你以為單係89C級數班次,沙中線後冇埋286M,
畀 ...

實有人上正常班次咖
上唔到特別班次/想有位坐咪揀正常班次囉
但如果(289C)有提供到正常既服務
點解要搭89C?
貪兜多個石門過癮D?
唔係塞D狗屎垃圾落去就叫密車

對地區來講
有一條可以直出既市區線吸引程度已經大好多
而家問題根本大家都睇到
89D剩係停大路一個站大家要步行出去先搭到車
仲要去程都唔保有位坐
89C出到觀塘但要行石門
286M直出老隧但九龍灣同觀塘都要轉車
仲要冇前景可言
唔谷盡一條線根本等死

用18架車去maintain兩條線做到10/15分鐘一班
我就真係計唔到落去

大埔唔想兜白石角係唔係真係咁難明?
當然白石角亦可以唔想兜石門
但白石角自己唔夠bargining power
相反大埔自己左夾右夾已經夠直出
74D客量有眼睇/89C所謂流水客少/82C夾埋遲D都係得7班車
用1條線做幾味野點解一定會蝕?

用你既思考模式
應該甚少學生會搭巴士
基本上條條班次都唔夠MTR打
事實又係唔係真係咁?
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
epsilon 發表於 2018-4-26 01:00 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-25 10:51
實有人上正常班次咖
上唔到特別班次/想有位坐咪揀正常班次囉
但如果(289C)有提供到正常既服務

89C+289C非繁各15/20,聯合班次8-10,而且289C係上午南行下午北行,單向服務
何來計唔掂班次?宜家15車做到早繁分快慢線,18車反而做唔到非繁係咩概念?
回帶返89D仲兜黃廣時,非繁車程同89C兜石門根本一模一樣,之所以大部分馬西九東客
要行出大路都揀89D,唯一原因就係89D密。只要班次夠密,馬西九東客根本唔介意兜一陣。
下年冇埋286M,馬西九東線冇至少8-10一班,唔洗旨意89D飛得起亞公角街,
就算強行實施,咁有班客咪去搭港鐵囉,根本唔會同得15/20一班嘅89C癲。

而點解白石角+石門做九東計唔掂數,已經講過幾次,唔洗扮睇唔到嘅。
89C所謂兜路都有話少唔少嘅客支撐,事實有目共睹。咁89F呢?得你自說自話咋喎,
東鐵密、平、快過馬鐵出九東,沙中線通車後,唯一變化係大水坑出發車程同大學平手,
但班次同車錢仍然冇得追。馬西九東客肯兜沙田,等如白石角+大學站班客都肯兜?
89F客源減少,車程增長,車費減少,偏要做返原本89C級數班次,你條數係點計?
改完衰過唔改為乜要改?同埋你咁樣拆線,馬西九東市佔率會比89C+289C少囉。

1. 用你既思考模式
  2. 應該甚少學生會搭巴士
  3. 基本上條條班次都唔夠MTR打
  4. 事實又係唔係真係咁?
複製代碼

唔洗偷換概念喎,又兜路又貴又疏嘅巴士夠唔夠港鐵打先?

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-26 23:02 | 顯示全部樓層

epsilon 發表於 2018-4-26 01:00
89C+289C非繁各15/20,聯合班次8-10,而且289C係上午南行下午北行,單向服務
何來計唔掂班次?宜家15車做 ...

而家上繁得8班車
你而家要提供整個繁忙時間都有車
用車數真係會係多3架就搞掂?

當死等289C仲快過見89C就上既時候
邊個仲會上89C?醒未?
點解唔識谷晒D客落一條線身上?
直接俾289C做12/15分鐘唔得既?

論價錢
學生客半價係鬥唔過但而家大把大學生俾得起多五蚊雞
咁正價客呢?
就算收到大埔價都仲係$10.1vs$11.1
論時間
九巴App提供89C駿業里>濱景花園+82C濱景花園>大學站合共31.1分鐘
MTR網站提供觀塘>大學站大約34分鐘
都唔講科學園/白石角仲要轉車
唯一係MTR夠密囉
但上面兩個指標巴士都有一定優勢
下次上網搵下料唔係齋吹就得

S3BL100 發表於 2018-4-26 23:42 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2018-4-26 01:00
何來計唔掂班次?宜家15車做 ...

問題係,89D 全日不經黃泥頭之後,成個生態已經唔同晒

89D 未改快,你呢招可能會 work;但今日再講 89C+289C 聯合班次,
事實係亞公角真係用得著的特快班次會大幅減少

我自己唔係太同意石門夾白石角,只會視為其中一條出路

不過問題係 89C+289C 聯合班次,換個角度諗,89C 石門之後一大段
都超碼用多 2-3 部車,如果全部用特快班次做返,呢幾部車已經夠特快班次上返去一個可接受班次水平

fb.com/scientisthk2usa/
epsilon 發表於 2018-4-27 00:27 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-26 23:02
而家上繁得8班車
你而家要提供整個繁忙時間都有車
用車數真係會係多3架就搞掂?

3架車做289C假設一班攝頭開0705,兩班跟尾開0820,0830,所有289C到觀塘
即私返馬鞍山,頭車因為0730前到大隧,根本唔塞車,50分鐘內可到翠屏道,
下單恆安開0845時間實在非常充裕。甚至將0830嗰架插落現有班次中間加密,
頭車下單恆安開0830都綽綽有餘。加3車點樣做唔到全個早繁?

宜家89D全日直出非繁10-12,另286M又15/20,錦泰富安一樣有人死等89C。
89C+289C各開15/20加埋8/10,你同我講集中一條289C開12/15會更吸引?
另一邊廂你話白石角大學站寧願兜15分鐘都要密車唔要直出,冇人證明到,
但現實中兜15分鐘嘅89C的確有啲忠實客捧場,連289C滿足晒你密車至上嘅要求,
但你立場偏偏反轉,密嘅唔要要疏嘅,又咩邏輯?

如果你話要同港鐵爭,大水坑-觀塘39分/$12,有沙中線估計縮至34-35分,
89C錦泰/富安-觀塘先33.5/30.0分/$8.6,仲可以同289C聯合班次、快15分鐘,
而馬鐵班次疏過東鐵,明明89C+289C比港鐵嘅優勢明顯啲、馬西市場大啲,
點解要搵優勢少嘅89F去爭大學站個細啲嘅餅呢?出市區唔靠巴士幾乎係
中大師生一代傳一代智慧咁滯,89F個中途站吸唔吸到師生行多段路去等巴士
都成問題,港鐵北行月台直駁校巴更係冇得輸。
再講到白石角要比錢駁腳先搭到港鐵,根本就偽命題,直出線一直都有,
班次亦唔係冇方法加密,幾時要淪落到用呢一點嚟支持條89F?

仲有一點必須講,你個白石角冇bargaining power易搞論,有少少議會智慧就知係錯。
白石角屬大埔區但又自成一角,74D要飛白石角,除非成個74X系唔洗減車,
否則大埔區實不滿啲車畀咗89F去serve沙田。另外要補償白石角全日接駁大埔市,
唔用89S模式就要有另一條市區線拆分支入去,問題只係由左手交右手。
加上只要白石角堅持保留74D直出,89F仲開唔開?89C點飛石門?89D點飛亞公角街?
又或者只要馬鞍山堅持唔取消得286M,咁89F仲邊有車開?89C仲邊夠客飛石門?
74D+89C+89D+89F+286M五條線一定要同時改動,甚至要有另一條大埔-白石角線,
咁嘅重組叫易搞?
搞289C的話,只需要sell馬西又有直出線又有密車,同286M只減班唔取消,
89D二度起飛減2車亦算有利無害,已經通過到。

最後,搞89F代表馬鞍山貢獻286M嗰6部車比大埔區,而唔係用嚟改善自己區巴士服務,
邊個區議員會投贊成票?相反比1部289C,沙中線通車時分多1-2架比289C又好,
2-3架或全數搞馬西-青沙-九西繁時線都好,起碼唔洗送比人先。
epsilon 發表於 2018-4-27 00:40 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-4-26 23:42
問題係,89D 全日不經黃泥頭之後,成個生態已經唔同晒

89D 未改快,你呢招可能會 work;但今日再講 89C+ ...

事實上馬西係冇馬東咁多人、人口結構冇咁大九東線需求,搞89C+289C換89D再起飛,
雖然馬西直出班次少咗但聯合班次密得過89D兼平$0.3,我覺得係合理方案收得貨。

但只得289C一條線的話班次最盡12/15,仍然同89D有距離,就有藉口比地區反對。
再講,石門九東線無論搭白石角定火炭都係唔好做,我之前都同你討論過你條
火炭版(89A?)有何缺點,89C不變應萬變已可蝕少當贏。
 樓主| 10598C 發表於 2018-4-27 00:59 來自手機 | 顯示全部樓層

89F索性縮短去濱景等死算,唔好煩
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-27 11:15 | 顯示全部樓層
epsilon 發表於 2018-4-27 00:27
3架車做289C假設一班攝頭開0705,兩班跟尾開0820,0830,所有289C到觀塘
即私返馬鞍山,頭車因為0730前到大 ...

啊神算子當你0705接得到0830
咁之後既班次又俾邊個接呀?
唔好唔記得仲要開89C呀

唔行出去既唯有焗上89C
同同一個站有得揀289C仲要大家同等密度既
仲要明知等下一班289C都有機會快過89C
你自己仲會上89C?
既然你講到89C咁吸引不如速都唔好提
兜多幾個區先上公路仲可以做到幾分鐘一班啱晒你口味

"89C+289C各開15/20加埋8/10,你同我講集中一條289C開12/15會更吸引?"
lee句真係經典中既經典
我可以答你一定係
例子:
大家啱啱落到富安都係走左289C
用你既方案
8/10分鐘後有架89C上左車,30分鐘後到觀塘=38/40分鐘
15/20分鐘後有架289C,21分鐘後到觀塘=36/41分鐘
用樓主方案
12/15分鐘後有架289C,21分鐘後到觀塘=33/36分鐘
你話呢?

中大出市區當然唔靠巴士
因為想靠都冇得靠
埔公線位置太差班次極差當然唔搭
唔代表提供一條正常路線係門口會就唔搭

唔該你睇下樓主個方案
再講下使唔使搞到74X要供車俾89F?
如果白石角堅持直出
上面板友既方案烏溪沙+石門/火炭+石門
都肯定會好過你講既89C+289C
堅持唔搞得286M既
你自己都唔夠咁多車開289C啦大佬

最後一句
如果當89C變289C都唔算係改善服務既
咁點講都冇用你自己慢慢鑽下牛角尖先

樓主| 10598C 發表於 2018-4-27 12:40 來自手機 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-27 11:15
啊神算子當你0705接得到0830
咁之後既班次又俾邊個接呀?
唔好唔記得仲要開89C呀

其實呢到除左該位版友以外,根本冇人質疑過89C特班應該轉為全日服務完全代替正線,爭論位只在白石角應否兜石門,同埋石門應該搭邊到