hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [沙中線系列] 89B 改為 慈雲山<>火炭
開啟左側

[沙中線系列] 89B 改為 慈雲山<>火炭

castanopsis 發表於 2018-4-15 20:08 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

隔離286M個帖
有意見希望增設慈雲山大隧巴士線,服務 慈雲山<>大埔、北區、馬鞍山、科學園 轉乘客

慈雲山大隧線,固然非常值得開
但對慈雲山<>沙市大圍而言,獅隧其實更加順路

本建議目的在於補足慈雲山大隧線既漏洞
透過重組將會受沙中線影響既89B
提供 慈雲山/黃大仙<>大圍/沙市/火炭既服務,並為桂地街綠置居提供基本交通服務

建議詳情

走線概覽:
慈雲山富山<>鑽石山黃大仙<>新翠大圍站<>秦石<>沙市<>源禾路<>火炭桂地街

詳情:
https://goo.gl/maps/RYoN2K1d3B72 (往火炭)
https://goo.gl/maps/t9Sy1nVVp3r(往慈雲山)

收費:
全程——$8.9
鑽石山站>火炭——$6.8
秦石>慈雲山——$6.8

10598C 發表於 2018-4-15 20:46 來自手機 | 顯示全部樓層
新翠冇左觀塘車?
 樓主| castanopsis 發表於 2018-4-15 21:19 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-15 20:46
新翠冇左觀塘車?

新翠過條馬路已經有80
當然想養懶人,可以加個89B>80/89/38/42C/268C/269C轉乘

Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-15 22:07 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-4-15 21:19
新翠過條馬路已經有80
當然想養懶人,可以加個89B>80/89/38/42C/268C/269C轉乘

咁新翠亦無必要讓條89B出去俾慈雲山享用
仲有沙乙<>黃大仙又係要轉乘
基本上成條89B沙田區沿線都會反對
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
 樓主| castanopsis 發表於 2018-4-15 22:21 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-15 22:07
咁新翠亦無必要讓條89B出去俾慈雲山享用
仲有沙乙黃大仙又係要轉乘
基本上成條89B沙田區沿線都會反對

沙乙黃大仙假假地仲有74A

唔係無考慮過沙市之後,過河行大涌橋路擦邊做返沙乙
但咁樣會拖慢沙市火炭既車程,我覺得唔值得

重點係,東西線一通,馬鐵沿線去東九會轉少一次車
89B客量本身已經唔係標青
然後線又長,收得又平,仲要同80X/80疊到正一正
就算留到線,應該都會陰乾

我咁改,至少最重要既 新翠秦石<>黃大仙 做得返
而有慈雲山火炭兩邊既半獨市客頂住,班次分分鐘仲密過宜家

或者咁講
你有無其它方法可以更加細影響咁做到慈沙?
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-15 23:35 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-15 22:21

74A既班次唔掂之餘自己隨時都命仔不保

如果你問我89B點改我有想法
但慈沙就真係冇咩諗頭
一條以慈雲山利益出發既線
要抽沙田區既線去做其實真係甚有難度

的確89B貌似可以入手改做慈沙
但某程度點都避唔開大問題係沙田區正常唔會咁輕易放走佢
除非批受影響既客補足晒
另一條或者可以考慮下89點改組掛?

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
S3BL100 發表於 2018-4-15 23:35 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-4-15 22:21

74A 一粒鐘一班,算吧啦
(我直頭 FF 緊 72A 74A 合併,同 72 做沙巿 - 埔公聯合班次,然後改行大隧去九龍灣,但呢點係後話)

89B 前景睇淡,又同 80 80X 重疊,改入九龍灣執客,再減班,未嘗唔係出路。
就算陰乾,如果放到車做其他沙田東九重組,亦唔見得係壞事

如果真係想做慈雲山沙田的話,直入大隧、直去巿中心,其實 30 分一班,用車又唔係好多

不過係慈雲山我仲有其他更偉大的 plan,沙田線唔係首要考慮咁解

[edited for typo]
fb.com/scientisthk2usa/
天空之神 發表於 2018-4-15 23:43 | 顯示全部樓層
不如直接D 改 74A 上慈雲山,經新蒲崗,鑽石山,74X 全日來回不入

反而仲有數圍下......
.
 樓主| castanopsis 發表於 2018-4-16 00:04 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-15 23:35
74A既班次唔掂之餘自己隨時都命仔不保

可以額外加80X<>82X/84M/85M/75X轉乘去補
實際上個效果應該都唔係太差

慈沙,我有考慮過89拆骨去做一條黃大仙慈雲山、一條觀塘,觀塘條線掟去行大隧做觀沙特快

但咁做個影響更加大
始終89新田圍觀塘,同牛頭角道黃大仙流水
絕對重要過89B既沙乙黃大仙雞肋位

講真,唔只一個版友都建議過89B撤離觀塘道
樓上100兄個九工建議,都已經loop咗好耐
間接見到89B觀塘道重要性其實好低
改上慈雲山,影響其實好細
本身慈雲山都有唔少學生/通勤客,沙田住宅區去慈雲山唔係完全無需求
加上火炭黃大仙呢個無其他線做到既位,沙田區絕對有機會放行
 樓主| castanopsis 發表於 2018-4-16 00:21 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-4-15 23:35
74A 一粒鐘一班,算吧啦
(我直頭 FF 緊 72A 74A 合併,同 72 做沙巿 - 埔公聯合班次,然後改行大隧去九龍 ...

所以話 “假假地”
但問心,沙乙去黃大仙鑽石山有幾多客?
未來東西線通車,鑽石山客一走就無回頭,我覺得唔值得繼續做落去
尤其80X<>大隧線轉乘,對沙乙而言又唔係真係慢過89B好多

89B 前景睇淡,又同 80 80X 重疊,改入九龍灣執客,再減班,未嘗唔係出路。
就算陰乾,如果放到車做其他沙田東九重組,亦唔見得係壞事

九龍灣工業區真係唔係靈丹妙藥
你見裡面繁時線越開越多,全日線無寸進,就知唔好做
反而慈沙全日都會有客

如果真係想做慈雲山沙田的話,直入大隧、直去巿中心,其實 30 分一班,用車又唔係好多

今次我唔介意疏車,反正轉車客唔多
但我覺得開30就真係太保守
唔係資源問題,而係觀乎88個客量,我覺得就算20,繁時都未必夠載

至於獅隧大隧問題
慈雲山入沙田,行獅隧,唔會慢過大隧好多
但行獅隧就節省$51隧道費

而行得獅隧,就無理由唔用多幾分鐘做埋大圍
做得大圍,又真係無理由唔打劫埋89B
特別係慈沙本身得單向客源,如果吸埋火炭秦石新翠<>黃大仙客,就做到雙向都有客