hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [沙中線系列] 89B 改為 慈雲山<>火炭
開啟左側

[沙中線系列] 89B 改為 慈雲山<>火炭

樓主| castanopsis 發表於 2018-4-19 00:06 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-16 22:38
如果係唔介意慈雲山要轉車,我有諗過踢85M上去慈雲山,九龍段:老隧→新蒲崗→鳳凰→雙鳳街→慈正→慈民→ ...

咁樣循環唔係好討好
富山要兜曬成個慈雲山先落車
然後鳳凰上車又要兜埋慈北富山先走得

而85M仲服務緊黃大仙
你唔兜入去佢地亦好大機會有反對聲音

其實我好想知
宜家慈雲山班人,入大埔、石門、馬鞍山、北區,一般會點搭車?
 樓主| castanopsis 發表於 2018-4-19 00:08 | 顯示全部樓層
SanPoKong203e9 發表於 2018-4-18 11:50
大家不要忘記新蒲崗(彩頤)
雖然是由於本人住新蒲崗有偏見但這一個站都很重要;整個新蒲崗就是靠89B/85X去 ...

唔係唔想做新蒲崗
但未來有條沙中線喺正門口,兩個站到大圍,真係會繼續搭89B?
10598C 發表於 2018-4-19 00:19 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-19 00:06
咁樣循環唔係好討好
富山要兜曬成個慈雲山先落車
然後鳳凰上車又要兜埋慈北富山先走得

黃大仙樓下大大條鐵,沙中線開左去馬鞍山只需要轉一次就得,冇理由85M繼續服務佢地

我估慈雲山大部分都係搭2F/3C/3M/小巴落彩虹、黃大仙、鑽石山轉車,畢竟呢啲路段都好多新界車

但我最近研究緊如果有一條線一次過做曬富山、慈雲山、竹園南上獅隧去沙市,其實路線非常短,如果唔打算開得密其實好少車都夠玩

慈沙可以考慮同74A沙田段重組
 樓主| castanopsis 發表於 2018-4-19 00:28 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2018-4-18 20:33
其實屯馬線一開,你條 75X 都接近升天,速度上無優勢
我會寧願留番 黃大仙/樂富/九龍城內街比佢吊命

唔同意

75X二拆三之後
新75X廣福邨出九龍城,車程係21.3分鐘
就算大埔中心出發,都只係30.3分鐘(九巴網站資料)

無論係 富善、大中、定廣福道
行/搭車過去大埔墟站,都已經搞你10幾分鐘
30分鐘,只係僅僅夠你去到大圍
新75X服務範圍內,去九龍城,巴士係有絕對優勢

然後九龍城落紅磡,跟15/796X,只係10分鐘鬆少少
我估就算紅磡,都有機會係巴士快

當大埔連72X都撐得起,唔使太過悲觀

甚至我會覺得
新75X既潛力,會比85X大
如果要建立起一個大隧轉乘網,可以兩條聯合做一個密少少既班次
吸引鐵路相對弱勢既區(粉南、聯和墟、廣黃、科學園)上大隧轉車去紅土
而就算要二留一,我都會選新75X

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
Snoopy@FB8617 + 5 新75X既潛力,會比85X大

查看全部評分

天空之神 發表於 2018-4-19 23:40 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-19 00:28
唔同意

75X二拆三之後

72x 旺角中心既站 同 東鐵站距離
同 75x 土瓜灣 同 屯馬線站距離

再望一望班次,巴士唔會贏
仲要倒輸九龍城客
樂富黃大仙仲要減哂班
.
 樓主| castanopsis 發表於 2018-4-20 02:26 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-19 00:19
黃大仙樓下大大條鐵,沙中線開左去馬鞍山只需要轉一次就得,冇理由85M繼續服務佢地

我估慈雲山大部分都 ...

85M錦英苑,我唔會形容為鐵路沿線
甚至富安恆耀都唔少位唔近馬鐵站
無啦啦無咗黃大仙車,於理不合

我估慈雲山大部分都係搭2F/3C/3M/小巴落彩虹、黃大仙、鑽石山轉車,畢竟呢啲路段都好多新界車

其實如果有一條合理班次既彩虹接駁線,係唔係就唔使開大隧線?
3M/3D個問題在於去程駁大隧線做唔到同站轉車,加上3M班次唔密、3D無轉乘
似乎唔係特別討好

不過無論如何,慈雲山出沙市既獅隧線都係值得開
但我最近研究緊如果有一條線一次過做曬富山、慈雲山、竹園南上獅隧去沙市,其實路線非常短,如果唔打算開得密其實好少車都夠玩

慈沙可以考慮同74A沙田段重組

搵89B做純粹係唔使煩車源
搵到車,直接開新線都唔係問題
不過建議唔好富山逆走上慈雲山,觀感太差

樓主| castanopsis 發表於 2018-4-20 02:39 | 顯示全部樓層

天空之神 發表於 2018-4-19 23:40
72x 旺角中心既站 同 東鐵站距離
同 75x 土瓜灣 同 屯馬線站距離

我好相信,班客搭72X係因為大埔唔使駁車
而唔係因為旺角道行去旺角東好遠

亦要記住,東鐵去旺角東,連車都唔使轉
但去紅土,仲要大圍轉車

你覺得新75X唔夠地鐵直接
有無行車時間資料俾到我?
再望一望班次,巴士唔會贏
仲要倒輸九龍城客
樂富黃大仙仲要減哂班

轉車就話班次要夠密
直車只要你做到定點+ETA,班次就算唔密都會有支持者
更何況大埔去紅土,好大機會多客過796X之流,75X搶到個市場,班次差極有限

樂富黃大仙拆線要減班簡直係搵來講,自相矛盾
大佬,我大隧直插九龍城,你都話鬥唔過屯馬線
土瓜灣九龍城如果要繼續兜樂富黃大仙鑽石山,就更加唔會有客
換言之,樂富黃大仙無論係75X做定拆75M做,班次都唔會有分別

LAK2 發表於 2018-4-20 12:04 來自手機 | 顯示全部樓層
其實與其改89B,不如將89一棍踢上慈雲山,再砌條沙市源禾大隧東九線
 樓主| castanopsis 發表於 2018-4-20 15:25 | 顯示全部樓層
LAK2 發表於 2018-4-20 12:04
其實與其改89B,不如將89一棍踢上慈雲山,再砌條沙市源禾大隧東九線

新田圍你打算點處理?
796219M 發表於 2018-4-20 16:02 來自手機 | 顯示全部樓層

全程收8.9太貴