hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴:加車做法不恰當,難確保人人有得坐 ...
開啟左側

九巴:加車做法不恰當,難確保人人有得坐

053h4 發表於 2018-4-16 15:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
lokwah2a 發表於 2018-4-16 15:06 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2018-4-16 15:10 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2018-4-16 14:30
其實巴士設立得企位就預左有人要企
城巴開太密搞到繁時無人企只係佢浪費資源, 九巴冇需要跟佢做傻仔

留意返
係老九自己搞豪華巴士計劃
冇人要求佢咁搞

可以咁講肯定有堆人願意企
但D P線連企都冇得你企sor
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
深圳比亚迪 發表於 2018-4-16 15:37 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
castanopsis 發表於 2018-4-16 15:48 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2018-4-16 14:30
其實巴士設立得企位就預左有人要企
城巴開太密搞到繁時無人企只係佢浪費資源, 九巴冇需要跟佢做傻仔

留意咗你好耐
次次唯我獨醒咁講埋一大堆風涼話

長途線有位坐,我覺得絕對係一個合理要求
你話無可能班班車客量平均,有個別乘客要企,仲情有可原
但好似960X咁班班頂曬閘都唔加班就好有問題

我咁講,我估說服唔到你
你開口埋口就講錢,我就同你講錢

你知唔知睡眠不足,經濟損失有幾大?
喺日本,就算平均工時短過香港一大截
睡眠不足造成既經濟損失,係1.08萬億港元,佔GDP近3%
喺香港,呢個數字只會更高

你要成班長途客無得補眠企返工,係有龐大既社會成本
就算巴士公司唔肯做,運輸署都好應該去逼巴士公司避免長途線企位

ma212223 發表於 2018-4-16 16:27 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-16 15:48
留意咗你好耐
次次唯我獨醒咁講埋一大堆風涼話

睡眠咁有價值咁值錢的話
俾多十幾蚊換都好合理

難得專營權帶來market power
又有需求
唔收貴啲就傻

不過非繁照做
隨時車費都唔夠貼油錢人工同損耗就真嘅

同埋又咁講
九巴搞貴價線等有負擔能力嘅轉投
打好盈利基礎
總好過第時鐵路通車後
好似新城咁加價咬到加幅12%
所有人,不論負擔能力,都受影響。

同埋P960 P968都係試驗
成功的話
唔見得開P40
全日唔cut其他車
由上葵去東九冇得諗

樓主| JC8385 發表於 2018-4-16 16:38 來自手機 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2018-4-16 16:27
睡眠咁有價值咁值錢的話
俾多十幾蚊換都好合理

加價呢個論點唔多成立喎
除非你認為一條九龍南線可以令九巴加多人哋三次價啦
alcc172517 發表於 2018-4-16 16:39 來自手機 | 顯示全部樓層
比起E34B vs A36,P960 同P968 個情況更樣衰,機場果邊就獨市一定要搭,收E谷A你吹佢唔漲,去到市區wor,收車班車疏,港鐵同962系多謝佢之嘛
053h4 發表於 2018-4-16 16:56 來自手機 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-16 17:08 | 顯示全部樓層

ma212223 發表於 2018-4-16 16:27
睡眠咁有價值咁值錢的話
俾多十幾蚊換都好合理

上面講緊既係社會經濟損失

即係睡眠不足
引致工作效率降低,社會醫療負擔上升
從而衍生既社會成本

同乘客肯唔肯俾多十蚊換睡眠無關