hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 12.8米巴士於天水圍站新巴士總站試路失敗 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[突發!] 12.8米巴士於天水圍站新巴士總站試路失敗

PF2802 發表於 2018-4-25 18:27 | 顯示全部樓層

andrewyl 發表於 2018-4-25 17:28
我 都 係 咁 諗 ,
反 正 主 要 客 源 都 未 必 係 總 站 到 .

由頭起過啦, 唔係個GDP點識高
TR5774
s3n370 發表於 2018-4-26 12:51 來自手機 | 顯示全部樓層
GA6072 發表於 2018-4-25 16:25
跟足design code要求
設計到岩岩好比到12米入

其實呢,楂車唔似列車跟路軌行,點會次次行到同一條軌跡呢。
所以swept path一定留margin。
如果真係啱啱好,行佐12米咁多年,撞到嘭嘭聲啦。
點會咁多十幾廿年+歷史嘅巴士站,甚至個個都睇死上唔到嘅跑馬地上,都用到12.8呢?

仲有,oversized vehicle出街前,要畫佐swept path過關先出得街。加上最少兩年前,有巴士行嘅路嘅TTA,就算條線無12.8,都要改用12.8畫swept path﹙利申自己見過﹚。你咁熟,無奶油唔知喎

理論講完,結論係以呢度嘅資料,唔可能下結論話邊面衰囉
GA6072 發表於 2018-4-27 08:59 | 顯示全部樓層
s3n370 發表於 2018-4-26 12:51
其實呢,楂車唔似列車跟路軌行,點會次次行到同一條軌跡呢。
所以swept path一定留margin。
如果真係啱啱 ...

如果swept path唔留margin
你估下廢鐵部12米E500入唔入到
講緊12米E500本身都係過闊
第二係,小弟廢,
從來無見過12.8既swept path既TTA
亦未見過有文件要求巴士行既地方
要用12.8既swept path去畫TTA

去到今日就算有12.8既車行既地方
TTA都係跟12米車既swept path畫

053h4 發表於 2018-4-27 09:34 | 顯示全部樓層

GA6072 發表於 2018-4-27 08:59
如果swept path唔留margin
你估到廢鐵部12米E500入唔入到
講緊12米E500本身都係過闊

即係點?你好似唔係回緊樓上wor
簽名被屏蔽
T-LRT迷 發表於 2018-5-15 16:58 來自手機 | 顯示全部樓層
剛剛搭車路過一攝。
睇嚟天水圍站新巴總可以用12.8米
LRT1027 發表於 2018-5-15 17:29 | 顯示全部樓層
T-LRT迷 發表於 2018-5-15 16:58
剛剛搭車路過一攝。
睇嚟天水圍站新巴總可以用12.8米

如何判斷?
T-LRT迷 發表於 2018-5-15 17:36 | 顯示全部樓層

基於路邊線的位置,

我估計相片中的工程是路面擴闊工程
如是的話,工程完成後會再有12.8米車試路

時間能磨掉熱忱
dcyw 發表於 2018-5-15 22:23 | 顯示全部樓層
T-LRT迷 發表於 2018-5-15 17:36
基於路邊線的位置,

我估計相片中的工程是路面擴闊工程

應該不是甚麼擴闊工程,況且如前面相關的回覆所述,試路失敗的位置
並不在相片裡出現。

T-LRT迷 發表於 2018-5-15 22:46 | 顯示全部樓層
dcyw 發表於 2018-5-15 22:23
應該不是甚麼擴闊工程,況且如前面相關的回覆所述,試路失敗的位置
並不在相片裡出現。

是我誤會了嗎?

惟有待總站啟用後再觀察
時間能磨掉熱忱