hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 2017年度重鐵線路載客量及最繁忙路段數據 ...
開啟左側

2017年度重鐵線路載客量及最繁忙路段數據

樓主| eternalflame 發表於 2018-4-30 17:48 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2018-4-30 02:00
就算有港深機場鐵路
都要喺深圳機場辦入境手續先可以去閘口
搭船只不過係將入境手續搬咗去福永碼頭

WEL曾規劃過將列車分開兩截:屬禁區內俾轉機客乘坐的部份,同非禁區俾普通乘客乘坐部份
通關安排就同宜家海天碼頭一樣,機場旅客坐APM去到WEL車站(當時規劃係香港口岸),直接轉乘列車去寶安機場
到寶安機場可以選擇入境或者轉國內線航班,反之亦然

qunow 發表於 2018-4-30 19:01 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2018-4-30 17:43
直通運轉最終取消左,係因為WEL當時規劃用地鐵制式興建,而唔係國鐵制式
況且白雲機場非常積極開國際線同 ...

1. 白雲機場去深圳機場條鐵路已經確實咗,亦都已經起緊,理論上嚟緊兩年都應該開得,雖然而家好似喺度無限delay緊
2. 當時規劃係點應該唔係咁重要,因為當時嘅規劃而家都ban咗,當時亦都冇東大嶼呢件事,要起嗰陣應該會重新諗過
3. 除咗廣州第二機場仲有廣東新幹線機場,然後深圳亦都話要起深圳第二機場。應該全部都會有高速鐵路或者城際鐵路連接。
gsrc0525 發表於 2018-4-30 20:24 來自手機 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2018-4-25 00:15
唔係話轉型就轉型的
發展工商業要講地利
財團嘅商業發展會近政府總部方便與政府機關來往

補充一點,新市鎮的工商業發展大多都有特定行業,其實都係類似原因:

荃葵青就物流運輸
大嶼山同屯門就重工業
元朗同大埔就食品廠
北區就檢測認證
科學園就科研
仲有元朗北區等鄉郊棕地就係貨倉工程公司之類

再睇點解市區工廠可以轉型做商貿區,一來本身係多數屬傳統工業,只係近年已經沒落晒,而新市鎮的工業邨並唔係咁嘅行業定位之餘,好多都係有咁上下規模嘅公司,轉型都唔係話轉到
 樓主| eternalflame 發表於 2018-4-30 23:19 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-4-30 19:01
1. 白雲機場去深圳機場條鐵路已經確實咗,亦都已經起緊,理論上嚟緊兩年都應該開得,雖然而家好似喺度無 ...

1) 宜家講緊係將WEL併入城際喎, 呢個緊係bam左啦。另外你講個條係以廣佛環線名義黎起, 最終作用亦唔係俾你由白雲機場去寶安機場
2) 你不如話強國個規劃經常改黎改去
3) 老實講度度都要起機場, 除左亂使錢之外都唔知道有幾多碑益。佛山起完就到新塘, 南沙又話要搞一個。現有個D又爭住起多幾條跑道, 但個空域就得一個

qunow 發表於 2018-5-1 00:12 來自手機 | 顯示全部樓層
eternalflame 發表於 2018-4-30 23:19
1) 宜家講緊係將WEL併入城際喎, 呢個緊係bam左啦。另外你講個條係以廣佛環線名義黎起, 最終作用亦唔係俾 ...

每個建議中的機場其實都有各自嘅客源,例如說南沙是商務機專用,新幹線是佛山和肇慶方面,等等。是不是真的有用就要看整個城市群發展成怎樣了,是像洛杉磯三藩市之類那樣每個機場都能做好各自的角色,還是像大阪那樣互相搶客?至於說空域,其實主要問題是國內的空域管理水平和軍方對空域的限制。參照例如倫敦和紐約等地的多機場系統,都可以合理使用不同機場的容量。不是沒有解決方案,只是落實不了。
hokachung 發表於 2018-5-1 01:35 | 顯示全部樓層
tonyng 發表於 2018-4-30 01:25
貼士:兩站月台佈局的差異

我參透唔到,你開估吧
ryandroid 發表於 2018-5-1 02:04 來自手機 | 顯示全部樓層

eternalflame 發表於 2018-4-30 17:48
WEL曾規劃過將列車分開兩截:屬禁區內俾轉機客乘坐的部份,同非禁區俾普通乘客乘坐部份
通關安排就同宜家 ...

我諗WEL 其實可以唔使分兩截
將APM 伸延去香港口岸人工島過關後嘅禁區
WEL 的香港機場車站就設在香港口岸人工島嘅APM 月台附近
方便澳門同珠海居民唔使入境
過到機場安檢就可以搭APM 去香港機場搭國際航班或者搭WEL 去深圳機場搭國內航班
香港居民辦理咗預先登機手續嘅話
都可以喺香港口岸人工島過關後嘅禁區搭WEL 去深圳機場
咁樣WEL 嘅客量應該都會比原先規劃更多

如果洪水橋條WEL 跨境段齋到前海嘅話
睇怕唔多客得去邊
如果鐵道部、深圳市同香港講掂數
穗莞深城際軌道交通就由深圳機場伸延去前海及洪水橋
深圳機場站北行只淮上客
南行只可落客
洪水橋去深圳機場就要喺前海轉11號綫
保障深圳地鐵11號綫嘅深圳市中心客量及收入不會被鐵道部瓜分
咁深圳市應該會肯落搭
ryandroid 發表於 2018-5-1 02:24 來自手機 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2018-4-30 13:28
冇記錯嘅話政府個估計客量好似只係每日千幾人
同埋而家深圳機場都一直喺度開緊國際線 ...

每日千幾嘅客量根本不值得用過百億去起大白象吧
用船已經切合需求

所以要等三跑落成後
兩邊機場講掂數
港深機場鐵路通車後
香港機場加國際航班減內地航班
深圳機場加內地航班減國際航班
咁樣先可以推高港深機場鐵路客量
兼且減少競爭互相合作
分別擴大國際航班及內地航班嘅航點及班次
為嘅就係港深機場合作以抗衡白雲機場
仲可以食埋港珠澳大橋香港口岸嘅大陸客及香港本地客

所以香港機場三跑
港深機場合作
港珠澳大橋香港口岸人工島APM 月台
都係重Y

每一項都好影響港深機場鐵路嘅規劃
上面嗰三項都未有詳細規劃
自然會以今日嘅數據去低估客量
未有詳細機場發展及配套規劃
當年擱置港深西部快速軌道係合理嘅

tonyng 發表於 2018-5-1 05:31 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2018-5-1 01:35
我參透唔到,你開估吧

1. 市區線8卡列車 (182m) vs 東鐵9卡/10卡列車 (212m - 235m),東鐵出入ADM掉頭軌所需時間長了
2. KET是側式月台, 東鐵ADM是島式月台, 因此東鐵進入掉頭軌會有較急的彎位, 造成較低的車速限制

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
hokachung + 1 + 10 多謝分享

查看全部評分