hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議復辦275,取消教大校巴
開啟左側

建議復辦275,取消教大校巴

樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-4-19 23:41 來自手機 | 顯示全部樓層

Perfumess 發表於 2018-4-20 00:41 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-4-19 23:41
恕我直言,我不信行吐露港時間等於南運路停兩個站兩枝燈時間
就算係時間一樣,也達到了巴士以校巴同樣時 ...

我再利申一次,我係教大學生,搭咗校巴已經年半

作為一個唔到last minute都唔上堂嘅學生,你覺得我會唔知道返學校要用幾多時間?

大學站上校巴,一般15分鐘就到教大,順燈嘅話12-13分鐘都已經到

大學站方向就一般都要15分鐘到,入站通常多車會稍慢

Fine就算俾你部新275都係15分鐘到大埔墟站 我已經係你前一個站 快咗5分鐘仲要平多你1蚊

我係學生 我仲唔反你檯?

出少啲廢文仲好啦 仲話半個大埔人 我唔係住大埔都比你更加清楚條線嘅客倉喺邊啊
cky 發表於 2018-4-20 01:41 來自手機 | 顯示全部樓層

N 年前 275 每日常客都來插個咀樓主唔係諗住搭果一兩次 74K 就當自己係神仙瞭如指掌嘛

275 由最初直達大埔中心
到後來停晒汀角路沿線
依然係大埔中心最多人上落
無他嘅,因為太多轉車客
尤以 73X 為最
另外轉出九龍的車也方便

就算後來轉為校巴,以學生員工優先又有何問題?
樓主夾硬拉埋去講賽馬會小學學生家長冇得坐而要砍人校巴更加係無稽
雖然小學校舍係晌教大入面
但佢並非大學體制的一部份
頂多只當係教大撥出用地用作營辦津校
咁何來有使用教大校巴的權利?

補多一句
返得賽馬會小學,好大部份都係區內學生
俾你重開條線
都應該係晌大埔中心轉乘其他交通工具多過出火車站定新運路

Perfumess 發表於 2018-4-20 12:31 來自手機 | 顯示全部樓層

啱啱搭緊1220大學站開嘅校巴 1231已經到教大

大學站轉乘一定好過喺大埔墟 一嚟駁港鐵嗰程嘅車費已經唔同 二嚟大學站轉巴士駁返去馬鞍山又得
大埔墟站可以駁咩巴士? 功能性已經輸咗

新275連大中總站都去唔到 我完全睇唔出呢個所謂重組有啲咩實際成效

都係嗰句 維持現況已經好OK 真係要做嘅 不妨考慮我前文所講 將73工業邨班次行多少少 拉埋上教大 執下去太和一帶嘅客

或者收貴啲 將73/4/5X以特班形式拉一班半班車上去教大 已經幫到好多
 樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-4-20 14:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Perfumess 發表於 2018-4-20 14:41 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-4-20 14:12
如果校巴取消,相信可以開到特車一站直達火車站
大埔墟對往返北區天水圍及深圳,方便過大學站,而且可以 ...

作為一個學生 我唔care你係咪一站直達,我係care部車去到邊

大埔墟站可以點轉車來往各區? 轉A47X?

要轉64K我搭74K去文娛中心過對面轉唔好?

口口聲聲話要取代74K同校巴,成個重組計劃都冇照顧返原有乘客

仲要越整越衰,將做起咗嘅74K打回原形仲要令原有乘客利益受損,唔止0分,要俾負分先得
 樓主| 深圳比亚迪 發表於 2018-4-20 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層

Perfumess 發表於 2018-4-20 16:45 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-4-20 16:22
轉巴士可以在廣福邨落車,一站即上公路

唔好無視咗本身喺大中轉73X&75X嘅客 你想佢地行入去廣福總站嗰邊轉車?

仲有繁忙時間就算上到車都唔會有位坐 本身大中轉車又方便又有位坐 俾你咁搞法真係多謝曬

麻煩你唔好再諗啲"有用"嘅建議嚟害人啦 呢個建議除咗令教大教職員可以俾平$0.3 真係搵唔到有咩可取之處 弊多於利 不應實行
kmb71k 發表於 2018-4-20 19:40 | 顯示全部樓層
深圳比亚迪 發表於 2018-4-20 16:22
轉巴士可以在廣福邨落車,一站即上公路

大埔中心總站有位坐有得揀位坐
廣福邨上車一係企出公路一係就睇住啲車飛站
邊個著數?

廣福邨73X 75X要行入去宏福苑上車
原本喺大埔中心總站就唔駛點行
你而家要人喺廣福邨行到老遠宏福苑上車
我諗你梗係好鐘意執番梘

以上回應,是否可行?是否合適?
miklcct 發表於 2018-4-20 21:55 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2018-4-20 19:40
大埔中心總站有位坐有得揀位坐
廣福邨上車一係企出公路一係就睇住啲車飛站
邊個著數?

論接駁線(例如75P)當然係廣福邨着數過大埔中心啦。喺大埔中心上車重有排碌成條廣福道,廣福邨所有特快對外線都係尾站直上高速公路直達目的地,絕對係大埔嘅VIP區。
進智公交