hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴 290A 加站
開啟左側

[服務調整] 九巴 290A 加站

castanopsis 發表於 2018-4-27 00:08 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2018-4-25 23:37
你呢個時間都要差唔多三個字啦...經過彩虹時都接近12分鐘
而且你仲要公路前尾站上車
我兩次都係TKO雞圍(厚 ...

嘩你真係
11分20秒 = 接近12分鐘 = 差唔多15分鐘 = 通常都要20分鐘

咁樣四捨五入,我真係第一次見

兩個字就搞掂真係極少時間先做到

今時今日好難啦
觀塘道三個站,就算唔使停,都要排隊入站
以前直飛既時候真係10分鐘到彩虹

注:我支持觀塘道加站,只係陳述事實

重點係,將南入荃灣
上山真係好少好少可以快過隧道觀塘道
大部分時間入隧道都明顯快過上山
唔信望下290X個ETA,尚德尾站上山,11分鐘先到康盛,15分鐘連安達都未到

174兄話將南上山定隧道快 “值得相榷”,明顯吹大咗
kc_loo 發表於 2018-4-27 00:11 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-27 00:08
嘩你真係
11分20秒 = 接近12分鐘 = 差唔多15分鐘 = 通常都要20分鐘

如果真係上山快, 仲邊有人俾果$3 入山洞

hadboy5 發表於 2018-4-27 00:21 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2018-4-27 00:11
如果真係上山快, 仲邊有人俾果$3 入山洞

如果上出慢,點解98C可以康翠企人,唔係應該吉車遊街咩,閣下討厭或睇唔起山上人無人怪你,但閣下講到行山係罪大惡極呢,呢個TOPIC唔適合你
10598C 發表於 2018-4-27 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層

hadboy5 發表於 2018-4-27 00:21
如果上出慢,點解98C可以康翠企人,唔係應該吉車遊街咩,閣下討厭或睇唔起山上人無人怪你,但閣下講到行山係 ...

但坑口嘅98AC的確唔應該再行山,理應拆線
GW4866 發表於 2018-4-27 01:05 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-27 00:08
嘩你真係

喂,你睇清楚先

你回:
20:15寶林開既班次,銀澳路上車

6分30秒——駿業里
9分44秒——九龍灣站
11分20秒——彩虹
14分0秒——黃大仙站

我回:
你呢個時間都要差唔多三個字啦...經過彩虹時都接近12分鐘
而且你仲要公路前尾站上車
我兩次都係TKO雞圍(厚德商場)上車,日間非繁用咗4個字

兩個字就搞掂真係極少時間先做到

首先,3個字係回緊你話14分鐘到黃大仙
呢到唔係差唔多3個字先?

之後話經過彩虹接近12分鐘,回緊你11分20秒
咁我改返話11分半好無d?

最後4個字,我無話過你個數字即係4個字喎
我講緊我搭過兩次都要4個字

咁你話十分鐘的而且確誇大咗我先反駁你
睇返你之前話10分鐘係清晨時段,我咪話極少時間先做到

同埋你點解釋我兩次日間非繁都要座4個字多d(厚德上黃大仙落)
當你扣埋彩虹至黃大仙一段都要3個字多d
而呢兩次係分別係上年3月同上年8月搭(一次3點一次4點),換言之係仲未停觀塘道時
咁我咪話普遍都要搭4個字囉

最尾講多句,我一開頭只係回你A29 10分鐘到彩虹呢點,絕對唔係爭議行山定行隧道快d之類
打開門,行出去,去遠啲!
castanopsis 發表於 2018-4-27 01:33 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2018-4-27 01:05
喂,你睇清楚先

你回:

上面一直講緊彩虹既時間
亦一直討論緊10分鐘出彩虹呢點
你個“差唔多三個字”,自然會理解做彩虹時間

不過唔緊要,當我誤會你
反正兩三分鐘車程其實唔影響個結論
咁你話十分鐘的而且確誇大咗我先反駁你8 H% }- \7 i4 L2 N  ]( G6 r4 s
睇返你之前話10分鐘係清晨時段,我咪話極少時間先做到

咁事實上我真係試過唔只一次銀澳路上車
坐低計時10分鐘到彩虹
既然個車程係真,又何來誇大?

我從來無講過班班車都做到10分鐘到彩虹,一早喺#122已經講明係頭尾幾班既數據
你話正常4個字厚德去黃大仙,我亦無質疑你

(而講真,你減返厚德去銀澳路、彩虹去黃大仙既時間,20分鐘厚德去黃大仙,同10分鐘銀澳路去彩虹,真係唔係差咁遠)

都係一句,唔影響結論
本身290X尚德開20分鐘,連安泰都未到
同20分鐘到黃大仙,我覺得真係唔可以話時間差唔多

GZ4031 發表於 2018-4-27 01:52 | 顯示全部樓層

忽發奇想,以後290同A荃灣西站既客會唔會走佬? 東西線開左之後...
推算: 荃西>紅磡 = 18分鐘 , 去埋何文田 就20分
98D 平均車程 15分鐘到寶林 --> 連行上去等埋車加多十分鐘 (咁我係假設左用ETA睇左岩時間先咁坐, 反正你290都要20分鐘一班, 98D 仲密d) --> 45分鐘到寶林 , 290應該最多打和, 如果山上慢左就有機慢5-10分

296D/796P 平均車程 14分鐘到尚德 --> 同樣咁計 (唔收車) 就44分鐘, 290先岩岩過翠林, 就算再比多20分鐘去等296D (咁黑仔) 先叫平到手

以下就係40既
14X / 215X 平均車程12分鐘到牛頭角 --> 40分鐘左右到  , 就算地鐵鑽石山轉KTL應該唔差得遠

其實講完都係諗緊, 東西線係咪龍翔道塞死既一條救命走法
hadboy5 發表於 2018-4-27 08:53 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-27 00:55
但坑口嘅98AC的確唔應該再行山,理應拆線

呢個觀點無人反對亦都十分支持包括我,但係個個topic,但係夠唔夠客係後話,個個都想要村巴式服務,有無可能
poondriver 發表於 2018-4-27 09:06 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2018-4-27 08:53
呢個觀點無人反對亦都十分支持包括我,但係個個topic,但係夠唔夠客係後話,個個都想要村巴式服務,有無 ...

有 減幾部車 全日20分一班 假日25 得閒收下車變30
最村巴既尚德而家咪咁 塞車仲唔會有車救你 站頭貼張紙算

但班生番要既係村巴+地鐵咁密既車
tkofans 發表於 2018-4-27 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層

老實說:有很多朋友想巴士公司改善巴士線的想法,如果有人同佢吔講過下,根本巴士公司想法~不是ㄧ個正常人思維去考慮任何ㄧ條巴士線,再者你們想法~巴士公司老早就有想過,但最後出來方案就是現在行駛中巴士線,其實有多少普通香港人能夠令到巴士公司改變想法(除了機場巴士線)