hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦新巴698系(將軍澳工業邨<->香港站/港澳碼頭) ...
開啟左側

建議開辦新巴698系(將軍澳工業邨<->香港站/港澳碼頭)

tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-19 16:02 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

{康城人、將南人,你們值得擁有更好的!}

背景:
1 日出康城、清水灣半島、將軍澳南發展區欠缺前往港島巴士線
2 整個將軍澳南欠缺特快前往港島(尤其是北角以西)巴士線
3 中環灣仔繞道(下稱中灣繞)預計2019年通車,縮短往來港島東西車程
4 港鐵將軍澳線早繁負載率超出上限,水洩不通,雖是最快到達港島方法,卻令乘客苦不堪言
5 日出康城所有期數落成後,預計會有數萬人居住,益增對外通勤需求

方案簡介:
1 開辦698,經康城、清水灣半島、將軍澳南發展區、調景嶺、銅鑼灣(海旁)、灣仔(海旁)、金鐘,前往中環(香港站),由新巴獨營
2開辦698P,經康城、清水灣半島、將軍澳南發展區,繼而沿中灣繞不停站直達中環、上環,前往中環(港澳碼頭),由新巴獨營

詳細藍圖:
-698(將軍澳工業邨-中環(香港站))(新巴)

-往港島:
1 將軍澳工業邨 $13.4
2 駿宏街
3 駿昌街
4 日出康城領都
{796P走線}
10 藍塘傲
11 調景嶺站(@景嶺路)
{寶順路(北行)、將隧、東隧}
【日後將改經寶順路(南行)、將軍澳跨灣連接路、將藍隧道、東隧】
12 東區海底隧道收費廣場 $9.8
13 百德新街 $5.7
14 舊灣仔警署
{681走線}
21 香港站

班次:07.30,07.40

註:為免與692P重疊,早繁班次不停「健明邨」站

-往九龍:
1 香港站 $13.4
{681走線}
13 東區海底隧道收費廣場 $5.7{經將隧、寶順路(南行)}
【日後改經將藍隧道、將軍澳跨灣連接路、寶順路(北行)】
14 彩明苑彩富閣 $3.4
{796P走線}
21 峻瑩
22 日出康城領都
23 大赤沙消防局
24 駿日街
25 將軍澳工業邨

班次:18.00,18.10

698P(將軍澳工業邨->中環(港澳碼頭))

-往港島:
1 將軍澳工業邨 $13.4
2 駿宏街
3 駿昌街
4 日出康城領都
{796P走線}
9 播道書院
10 將軍澳中心
{寶順路(北行)、將隧、東隧、中灣繞}
【日後將改經寶順路(南行)、將軍澳跨灣連接路、將藍隧道、東隧、中灣繞,同時改停「藍塘傲」,不停「將軍澳中心」】
11 皇后像廣場 $5.7
12 砵典乍街
13 租庇利街
14 林士街
15 中環(港澳碼頭)

班次:07.48,08.00

未來發展:
1 698及698P將改經將軍澳跨灣連接路及將藍隧道
2 配合137區發展,日後考慮把二線延至該處

建議實施日期:中灣繞通車日

用車:從南區被減班路線抽調

--------
本人其他路線建議(同為新界東-港島):
1 開辦678A、678B
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... a=page%3D1&mobile=2
2 開辦307D及307S
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... a=page%3D1&mobile=2
3 開辦681X、981、983系
--------
請不吝於給予意見
384047x 發表於 2018-4-19 19:18 來自手機 | 顯示全部樓層
康城有客撘樓主建議既車成疑 。工業邨有客去港島?
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-19 19:50 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-4-19 19:18
康城有客撘樓主建議既車成疑 。工業邨有客去港島?

我覺得不入調景嶺、經中灣繞直達中環嘅698P對頭站乘客吸引力都唔細架,698亦照顧到部份想一車程過,可以喺公司就近有得落車嘅乘客乘坐。話曬而家康城人口已有約5萬人,相信只要小部份乘港鐵往港島返工嘅乘客轉投698系,已有不俗客量。
以工業邨做總站,一嚟里數計同喺康城站作總站相若,二嚟係造就日後延長698系至137區嘅可能性
384047x 發表於 2018-4-19 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層

一程車既咪690客量,不過樓主既大方向系唔錯,但全日就有難度,巴士公司想做全日既誘因一定細個948/985/40p呢啲旺線
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-20 16:43 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-4-19 23:38
一程車既咪690客量,不過樓主既大方向系唔錯,但全日就有難度,巴士公司想做全日既誘因一定細個948/985/40p ...

690由將軍澳開出,要停山路、藍田及北角,自然因速度問題而客量一般
但698及698P均不入尚德,調景嶺/將軍澳南後便直達港島商業中心地帶,698賣點是特快前往銅鑼灣(「百德新街」)及灣仔(舊灣仔警署、盧押道);更快捷的698P更循中灣繞直達中環,時間上有一定吸引力
384047x 發表於 2018-4-20 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層
690係因為唔夠客所以先入藍田山wo
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-20 23:56 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-4-20 21:09
690係因為唔夠客所以先入藍田山wo

關於690問題,請參閱小弟最新文章:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/forum.php?mod=viewthread&tid=1065416&extra=page%3D1&mobile=2
心繫香港 發表於 2018-4-30 02:43 | 顯示全部樓層
唔好介意我真係不得不講幾句

第一,都係客量問題,先講690,山上已經無鐵,寶林係鐵尾站,所以硬打鐵,繁時東隧將隧要塞,而鐵又多人,車程應該差唔遠,所以兩繁都坐得爆,非繁就真心麻麻。去程客就一般般,回程景林邨、景榕樓、欣景路落咗半車人,可見寶林東同坑口有一定ge客都選搭690。(題外話:唔知點解總係有人話坑口無客、開線都嘥氣。因為根本無一條靚線,又何來睇得見無客呢?出觀塘就算近10蚊ge102繁時非繁都一樣好多人,11號一樣兩繁班班一個站上爆,地鐵一樣好多客........)

第二:692死因,調景嶺同市中心係地下鐵尾站,出港島唔洗半個鐘,開過海巴士又貴又塞又慢班次又唔穩,客量一定唔好,所以692 bye bye咗。港島未到灣仔ge站一直佔以前客量之中ge唔少,係流水式咁落客,如果直飛,一來貴,二來唔夠快,都係唔夠鐵。所以放調景嶺或者市中心做尾站,係自取滅亡ge線,而放佢做頭站就仲死,開出仲要兜,2046都未過到海。

第三:有人話692P入坑口都係等陰乾。係。坑口放頭站,尤如無入過坑口,地鐵已經喺頭站,巴士又放翻頭站有咩意思,然後順住兜入市中心、調景嶺等等,車程耐又兜又貴,所以無客。

建議:如果有心開線,可以考慮康城開經坑口入隧道直達港島。原因好簡單,康城坑口都係唔係每一班將軍澳線都經ge站,無論2+1又好,1+1又好,3+1都好,都係唔係班班經,仲要距離過海隧道遠,要夠客相信只有呢個方法做到。
P.S. 有諗過將南(e.g.至善街)開,而唔係康城開,但都無用,始終車程問題....
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 07:58 | 顯示全部樓層
1) 唔係冇諗過開康城+坑口線,而係因為至目前為止,坑口仍係692系勢力範圍;要開線,只能用692分枝、聯營模式開辦。有鑒兩巴都「霉做」692系,有損計劃可行性
2) 我想康城嘅過海線第時行將南隧道走,避塞車,所以決定同毗鄰隧道入口兼遠離港鐵站嘅將南發展區合組新線-698系