hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 934可否加經荃景圍並全日服務
開啟左側

[問題] 934可否加經荃景圍並全日服務

樓主| ATENU877 發表於 2018-4-22 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2018-4-22 20:49
咁依家係開幾點?

建議開 0810.... 會影響到人既搭車方式?

總括而言,934A唔多客,夾主線做先有用
KS 發表於 2018-4-22 23:49 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2018-4-22 08:58
根本 930X 有 934/934A 服務時間, 好少人係總站上, 以 7:55am 果班 930X 為例, 朝朝
我坐果部 934A o係荃 ...

我就朝朝係愉城坐 7:55am 果班 930X,
排隊都排到出馬路,
點會得10-15人咁少,
淨計上層都過20人, 坐左大半窗口位

上繁對愉新黎講,
有930X, 934, 934A 三線選擇,
934一定最快, 但要企或根本上唔到車
930X, 934A 行車時間其實一樣,
但934A要企,
所以都係會選擇番總站上930X

要解決934系非繁客量,
第一件事一定係直接延長去銅鑼灣/天后,
現時934系免費轉乘968只限港島方向,
免費轉乘電車都係冇乜用

paul2357paul 發表於 2018-4-23 00:10 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2018-4-22 10:15
234X 係「出」姐,入都係要兜荃灣。

都係個句,今次如果麗城班人係要 934 全日的話,

咁就仲抵死。
又係犯左應該要對稱既偏偏唔對稱,唔應該對稱既偏偏就要扮野玩對稱既毛病。
其實有哂30X234X等西九線範本,934系跟番足已經冇大問題。
同埋在香港玩左咁多年遞減分段收費為主流既巴士系統冇理由唔知道,尾段較適宜唔大阻時間既情況下盡量覆蓋最多旺位。
Ricky403 發表於 2018-4-23 13:43 來自手機 | 顯示全部樓層

JU2541 發表於 2018-4-22 20:49
咁依家係開幾點?

建議開 0810.... 會影響到人既搭車方式?

你話934A開太早冇人搭
事實係九巴建議加班係加落0810
只係區議員要求加落0730

明未?
andy92 發表於 2018-4-23 13:49 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2018-4-23 13:43
你話934A開太早冇人搭
事實係九巴建議加班係加落0810
只係區議員要求加落0730

其實 07:30 都唔算早,早幾年 934 頭兩班仲係派短豬果陣

大涌道永遠都頂閘上唔到車
Ricky403 發表於 2018-4-23 13:54 來自手機 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2018-4-23 00:10
咁就仲抵死。
又係犯左應該要對稱既偏偏唔對稱,唔應該對稱既偏偏就要扮野玩對稱既毛病。
其實有哂30X234 ...

唔對稱有咩問題?
30X出去兜入西樓角路,上荃威停力生
40 48X出去行沙咀道大河道,返麗城行青公
230X 234P 238P有去冇回
234X出去有12分鐘時段,回程冇

呢度全部都唔對稱啦
係咪要整頓哂?唔好意思,整頓完仲有42C去程入荃富街回程唔入,38平田方向唔入葵芳,33A荃灣方向兜咗入興芳路,仲有36A36B41A63X234C234D261B268X301260X268B269B280X286X287X……
Ricky403 發表於 2018-4-23 13:59 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2018-4-23 13:49
其實 07:30 都唔算早,早幾年 934 頭兩班仲係派短豬果陣

大涌道永遠都頂閘上唔到車

我冇評論嗰班車早唔早啊

係某位新區站友堅持要話佢早
早唔早呢家野就好主觀嘅
不過如果出到去個時間海鮮我就情願搭鐵咁囉
KMBAVC19 發表於 2018-4-25 00:31 | 顯示全部樓層
hihihi 發表於 2018-4-21 00:57
首先,唔清楚唔好亂甘講野。同你計埋條數,34M/234B/96系+地鐵埋單係$18/$18.2/$17.9,全部都只係差934最 ...

價錢方面我一早已經打咗好似係三隻字
因為我用緊嗰張係學生卡唔知價錢,我亦都唔會專登去睇價

你都識講34M/234B/96A/B+MTR嘅價錢啦
我搭村巴慳番三個幾咪即刻平過934囉
理得MTR快定慢,還掂要過海有堆人會等下班MTR為一個位證明佢哋唔少時間
甚至你有心行吓慳兩蚊齊頭慳五個幾仲賺
咁934咪顯得貴囉
我完全冇抺黑過人,講緊事實
當然以目前麗城部分屋苑嚟講可能未必做到我所講嘅慳錢大法,因為村巴班次少咗,而有一個屋苑係收緊唔知單程兩蚊定三蚊錢

我話同地鐵鬥呢樣嘢一直停留起價錢方面,冇講過快唔快
鬼唔知行紅隧慢車咩
如果行紅隧收11-13(實際可能係14-16)係得嘅話,咁934到時就會比麗城搭車轉MTR有優勢,講緊錢方面
未必會比MTR快但至少比人平,平咪會多啲要過海嘅人搭
不過當然係非繁先行紅隧啦,繁時依家收到咁貴都滿嘅證明行西隧避塞車呢個決定冇錯

第二就係的確係有人會專登大暴走行去拍卡,例子:我老豆
大佬你都識講行十分鐘慳兩蚊,佢自己有時間緊係行過去拍完先搭車啦
咁有啲人覺得煩嘅唔行係佢嘅事,但的確係有人(我老豆以外)會行過去拍個卡先搭車

荃景圍934A同麗城就唔同講法
人地一定要畀錢搭車落山(唔想就自己行幾個字),咁934A一出現即爆都好合理

934非繁冇咩客我都冇講錯
麗城都係得小貓三四隻,大涌道正路唔會有大量人口起嗰個時間要過海,根本撐唔起條線(戴定頭盔先:未坐過934過海,翻轉頭就試過一次)
調番轉星期日四點頭班回程,一樣廿個都冇,證明非繁需求唔大
所以我認為如果打回原形其實都冇咩影響就係咁解(講緊係繼續好似依家咁行),如果客多嘅我當然歡迎考慮全日(好似A31P,開線冇耐已經有人專登捕佢時間搭去機場上機,不過因為機場唔會多人去所以依家嘅班次已經足夠),可惜唔係

你要話我保鐵我都冇符嘅,我只不過係一個麗城人嘅諗法,畢竟非繁時間過海就算我攞成人卡搭車我應該都唔會考慮用934先,因為一部唔洗錢嘅村巴已經令我唔會搭934
KS 發表於 2018-5-6 02:55 | 顯示全部樓層
昨天 5/5 星期六,
搭 934 8pm 尾車返荃灣,
全程 4 個乘客,
西隧冇人上

3月時亦試過係星期六搭 4pm 果班車返荃灣,
全程 3 個乘客

延長服務時間已經半年,
客量仍然咁不濟,
其實開真正嘅繁時已經夠,
其他時間根本撐唔起條線

leungky0528 發表於 2018-5-6 12:03 來自手機 | 顯示全部樓層

934下繁好似都得回程有折嗰下先叫多啲人,所以價錢其實都有影響客量