hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議690線改為逆走及開辦690X線 (寶林->中環(港澳碼頭)) ...
開啟左側

建議690線改為逆走及開辦690X線 (寶林->中環(港澳碼頭))

10598C 發表於 2018-4-21 23:28 來自手機 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-21 22:39
感謝閣下閱覽本人路線建議,並提供當區資訊回覆,本人對閣下的回覆冀待已久現有以下回應:
1 690沒被「 ...

1. 690由行隧道變爬山寶林班人只會當佢冇到,同冇左條線冇分別,仲有唔好忘記690回程做緊部分坑口乘客

而694唔去灣仔中環,690係將軍澳唯一全日經將軍澳隧道來往灣仔中環嘅過海車,所以算吧啦,區佬無論如何都唔會放690爬山走拖慢車程

明明而家做返少少寶林客,冇理由再倒走佢地,就算做694轉690都無補於事

2. “現寶達、安達居民前往港島(北角以西)需乘繞路非常的601系,費時失事
現601系載客量超負荷,建議在頭站設快線分流乘客”
又話自己目的想做秀暉寶達班人?咁啫係特登為佢地而改山路啦?咁就唔叫順路設站啦大佬

3. 而家山路繁時會塞到上嚟寶達,同時將隧繁時塞10~15分鐘左右,行山路唔好得去邊,但由隧道變山路對於寶林嚟講觀感差極遠,仲未計690非繁隧道快過山路起碼10分鐘時間,呢10分鐘足以將人由巴士變落地鐵

4. ”現九城690系走線迂迴 (尤以去程為甚) ,康翠居民搭乘...經藍田前往港島,令不少居民卻步”
經藍田係必經,點解叫迂迴?行鯉魚門道唔等於好左,隨時仲慢過而家

5. “現九城690系在港島走線冗長,需經停北角、內告方往中環,無法吸引灣仔以西乘客”
係你自己話行北角慢,你想點?

仲有,連唯一行隧道嘅全日銅鑼灣灣仔中環線都比你攞走,換句話被迫落地鐵,仲叫做 “將軍澳人,你地終於有選擇”?
定係你想叫人選擇搭地鐵?

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
CTB690 + 1 精闢見解

查看全部評分

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2018-4-21 23:02
神又係你鬼又係你.果頭開698既原因係地鐵不勝負荷.之後建議690行山走將寶林同厚德班客倒番落地鐵.即係冇幫 ...

厚德從來不是690系服務範圍新690亦照樣服務寶林區

重點係,有指將隧早上塞車10-15分鐘

所以本人認為,最起碼對寶豐路以北乘客而言,
新690行山路,時間唔會相差得遠
(康翠而言甚至更快),故吸引力唔會下跌
至於「倒客去鐵」論,其實690系從來都唔夠港鐵快,著意車程長短嘅乘客一早搭咗鐵;只要新定線對690系主要客羣車程所增無幾,唔認為會流失大量乘客至港鐵
最後,對寶林乘客(特別係寶豐路以南)而言,為減少重組對佢哋嘅損失,本人亦倡議開繁時特車690A,行690原線
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 00:32 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2018-4-21 23:25
你咁勁丫有得預知未來.北港島綫都未通就知道巴士客量一定跌緊.你咁勁既可唔可以話比我聽將馬線如果開全日 ...

690早繁往港島方向最密祗10分鐘一班

而且藍田客比例唔少

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 00:55 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-21 23:28
1. 690由行隧道變爬山寶林班人只會當佢冇到,同冇左條線冇分別,仲有唔好忘記690回程做緊部分坑口乘客

...

690系改逆走山路嘅主要考慮對象,首為康翠居民,寶林寶豐路以北乘客次之;除非康盛後不設站,否則定必經停寶達、秀暉樓
4 本人重點想講康翠人搭690系要兜整個寶林、(喺佢屋苑地底嘅)將隧先出港島,費時失事;而因為690系出將隧後,確實係再經藍田出港島,所以本人亦特意補充,以免以偏蓋全,而非指藍田段繞路

第5點想sell 690X

坑口問題坑口了,與其要坑口人搭690由寶順路行返屋企,不如整返條靚仔啲嘅過海線好過:而家692P喺調景嶺根本冇可能同港鐵鬥(將軍澳線5分鐘到鰂魚涌),不如改由彩明開出,經尚德、坑口圈外圍直上將隧,何如?(仲可以食埋景林客,咁就可能連690A都唔駛開)(視乎新走線客量,睇下有冇得搞埋回程)

最後,喺呢個重組方案下,寶林人搭690系可係總站上車、有得揀位坐,亦免將隧塞車之苦;康翠人可以唔駛漫遊寶林,20分鐘後喺將隧車龍望返自己屋企;而經停寶達,可令兩巴收$11.8(嫌601系慢)特快客,亦可增設客源,有望加密690系班次,縮短沿線居民輪候時間,的確係呢十幾年將軍澳過海服務不良發展下(鐵路包攬大部分乘客,令載客量超負荷嚴重,巴士、小巴不斷縮減服務,愈發令乘客卻步,形成惡性循環{厭倦了吧?}),一個俾將軍澳人,以致其他持份者嘅全新選擇,一份煥然一新嘅重組方案
10598C 發表於 2018-4-22 01:22 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 00:55
690系改逆走山路嘅主要考慮對象,首為康翠居民,寶林寶豐路以北乘客次之;除非康盛後不設站,否則定必經停 ...

第一目的係為康翠人?康翠得20000人,寶林係佢地幾倍,為一棵樹放棄一整座森林?你試下擺你呢個過去B2板290討論板(即 290A加站 嗰個帖),我包你比人圍插插到上天

你話坑口事坑口了,點解觀塘事唔觀塘了?點解要犧牲寶林乘客隧道車而成全你呢班區外人?

692P算吧啦,執靚仔少少個走線同加停舊灣仔警署咁簡單嘅事都唔肯,就知道巴士公司甚至運吉都想cut線好耐啦

690而家落到寶林依然有位坐,而家去到寶林根本都未爆

康翠105咪又要入返自己樓下條隧道,咪一樣咁多人搭,畢竟康翠屬於將軍澳,行將隧冇問題

而家隔離都有人claims話寶林繁時行隧道快過行山10分鐘,你肯定寶林班人會放條線上山?就算時間差距唔遠,觀感上已經變差一大截

將軍澳巴士自從地鐵通車已經放棄左過海乘客,留返690已經係底線,應該搞好嘅係往九龍、新界嘅巴士

你話比將軍澳人有多一個選擇?我睇怕係冇多過之餘仲由有變成有等於冇囉
煥然一新?慳啲啦,呢個建議啲人提出過N次啦,講都講到口臭
10598C 發表於 2018-4-22 01:24 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 00:29

690寶林至銅鑼灣時間上有能力追上地鐵
10598C 發表於 2018-4-22 01:26 | 顯示全部樓層

CTB690 發表於 2018-4-21 23:25
你咁勁丫有得預知未來.北港島綫都未通就知道巴士客量一定跌緊.你咁勁既可唔可以話比我聽將馬線如果開全日 ...

690、694拖住個啟田,將藍通車應該唔輪到佢地改線掛...
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 02:15 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-22 01:22
第一目的係為康翠人?康翠得20000人,寶林係佢地幾倍,為一棵樹放棄一整座森林?你試下擺你呢個過去B2板29 ...

或許690逆走大家英雄所見略同,非獨我提倡,但方案同時提出補償措施690A、開辦新線690X,以及優化692P,相信乃創新之舉。

話說回來,大家對690X又有何意見呢

很高興可與各版友交流心得,明天再聊
CTB690 發表於 2018-4-22 03:08 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 00:32
690早繁往港島方向最密祗10分鐘一班

而且藍田客比例唔少

690P開07:38/07:45!690開07:40/07:50.你識唔識計數?38分一班40分一班45分一班50分班.係咪2-5分鐘一班.隨非你話690p唔屬於690系列
CTB690 發表於 2018-4-22 03:16 | 顯示全部樓層

tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 00:29

回程班厚德客又比你食左?我日日坐690番工放工會唔清楚得過你?