hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議690線改為逆走及開辦690X線 (寶林->中環(港澳碼頭)) ...
開啟左側

建議690線改為逆走及開辦690X線 (寶林->中環(港澳碼頭))

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 13:31 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-4-22 11:35
其實樓主係咪睇唔明自己錯咩?一黎咁改法仲迂回,同95呢啲用將軍澳資源服務他區乘客無異,第二係樓主點解認 ...

乜呢啲嘢有絕對對錯㗎咩?
大家熱心討論,所係希望探討如何改善巴士服務,便利街坊
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 14:18 來自手機 | 顯示全部樓層
CTB690 發表於 2018-4-22 10:51
我7點出門口去等車8點去到灣仔既分域街.自己計下.唔好忘記一樣野.執到車站唔係立即有車
...

謝謝閣下提供第一手資料

本人認同可考慮修訂方案,改為暫時於兩繁設數班690A,逆走山上,690/P服務暫不變,之後比較690/A客量,再探討哪條線更適合作全日服務。至於690X計劃則不受此限。

P.S.忽有所感:如果將軍澳有多啲人有閣下般見解,睇到過海巴士嘅獨有優勢,而非盲目「保鐵」往港島,相信唔會形成本人前文所述嘅「惡性循環」,令如今將軍澳過海巴士服務咁差。見到如今巴士公司對692P採取放棄態度,連改線吸客都唔肯做,其實都幾無奈。事實上,以將軍澳人口規模嚟講,根本有能力「養活」多至少一條全日過海巴士線。唉……
10598C 發表於 2018-4-22 15:02 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 14:18
謝謝閣下提供第一手資料

本人認同可考慮修訂方案,改為暫時於兩繁設數班690A,逆走山上,690/P服務暫不 ...

人口梗系養得起,以前有690、691、693,甚至694添

問題係乘客嘅腳養唔起多一條全日過海巴士線呢,將軍澳線過海直接快趣唔塞車,一般人尤其坑口將軍澳南都用腳投票直落地鐵啦
10598C 發表於 2018-4-22 15:03 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2018-4-22 12:13
想問下如果飛左藍田既692p會不會快過港鐵?

692P已飛起藍田,692P藍田不設站
384047x 發表於 2018-4-22 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-22 15:03
692P已飛起藍田,692P藍田不設站

sorry,應該係690p,打錯字,見諒
10598C 發表於 2018-4-22 15:48 來自手機 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2018-4-22 15:20
sorry,應該係690p,打錯字,見諒

690P行鯉魚門道塞車隨時慢過行啟田道

以前13S都係行啟田道,甚至有一段時間619X官方行車路線係經啟田道,而家啟田道係619X嘅彈性行車路線
384047x 發表於 2018-4-22 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-22 15:02

問題係乘客嘅腳養唔起多一條全日過海巴士線呢,將軍澳 ...

反而同將軍澳差唔多處境,又系新界又近市區既荃葵青區黎講,前者全日線仲有690,694,後者得930(930X/948都可計埋既),同所謂半全日既934/936

突然有感而發:
我成日覺得荃葵青兩區同西貢區(只限將軍澳線覆蓋一帶)好似,甚至沙田區但不計馬鞍山都好似,超近市區但因地處新界樓價平,交通亦然,好似好好咁,但服務最差就係我地!將軍澳一區有兩條全日線,我地兩區好聽啲叫做三條全日線,但一個沙田區就有五條全日線!大家都唔差好遠!

但系將軍澳唔近mtr得康翠,同埋安達臣打後的山上,我地西約、上葵、青衣山、下葵葵盛葵涌邨一帶九巴hea做!你地三區可能話鐵好方便並其他區優勝,但將軍澳連大西北都冇線,北區又冇,我個邊可能因為有較多返工地方好少少,但最基本去港島全日既線得三條,其實都有啲似北區+大埔區group埋黎計

學你話齋,人口養得起個wo,將軍澳可以4條,我地就7條(唔計東區客,要fare,大西北都係7條),鐵通車後唔理各版友都有提倡既東區線,都應該全日948,930X+934呀!

順便講埋698la,將軍澳方面,我支持康城都要有直出線,可以康城尾站,食埋692p,亦同930+936應group埋一齊一樣同理(其實930非繁認真不行,熟客就明用12.8更顯佢唔多客,30個其實係唔得,運吉都話非繁要30%客la),但樓主698個方案要等康城入唒伙而好講全日

希望有更多版友留意下我地三區,唔好以為我地有好服務,其實大西北同市區(唔計九龍城區)既服務真系好過我地ga

sorry樓主騎劫你篇文
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 16:47 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-22 15:02

問題係乘客嘅腳養唔起多一條全日過海巴士線呢,將軍澳 ...

其實港鐵真係有咁大優勢咩?

如CTB690兄所述無誤,690P早繁計埋等車時間只消約半句鐘已到灣仔,根本同港鐵相若。

而當中灣繞通車,本人更有信心本人倡辦嘅690X/698P,由寶林(寶豐路以北)/康城出發,有望快過港鐵到中環

但現實係,將軍澳過海巴士客量遠遠低於任何其他新市鎮(即使早繁都係);你話人人鍾意「保鐵」,但反而我知道有唔少將軍澳人係好唔鍾意搭迫爆嘅將軍澳線,通勤寧願先搭巴士出東九,再乘巴士/港鐵往目的地,都唔想搭喺屋企就近有站嘅將軍澳線

註:有關開辦新巴698系建議,詳見:http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... ge%3D1&mobile=2
CTB690 發表於 2018-4-22 19:23 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-22 16:47
其實港鐵真係有咁大優勢咩?

如CTB690兄所述無誤,690P早繁計埋等車時間只消約半句鐘已到灣仔,根本同港 ...

睇信息
CTB690 發表於 2018-4-22 19:29 | 顯示全部樓層

提醒樓主.690行山會完全趕晒山下客,只保留山上客,但營運成本大幅增加,而同時山上客量沒有增加.對巴士公司而言只是營運成本略減,得不償失.再者,經寶達會搶601客,即係自己打自己.咁你覺得巴士公司會唔會同你博