hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴98R開辦消息
開啟左側

[路線消息] 九巴98R開辦消息

3ASV174 發表於 2018-4-27 01:20 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-4-27 01:02
98R上山我唔介意
但你下面一大段文字,真係錯到好離譜

1. 98D 日出康城特車好快會變 4 班,而 98D 本身並無計劃加班,相信同之前一樣,只係將坑口特車拉入去康城開出。
2. 抱歉我記錯年份,但 296D 由 7000 客跌剩 4000 係鐵一般事實,雖然中間有部分地鐵客回流,但 2004 年之後客量都係一直下跌,每日都自己送走左過千客。
傳送門:http://www.districtcouncils.gov. ... _TTC_2018_44_TC.pdf

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
心繫香港 + 5 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
castanopsis 發表於 2018-4-27 04:10 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-4-27 01:20
1. 98D 日出康城特車好快會變 4 班,而 98D 本身並無計劃加班,相信同之前一樣,只係將坑口特車拉入去康城 ...

98D特進一步拉入康城,本身只係鬥插旗
康城本身出唔到幾多客

我自己就覺得,與其走去拉曬堆98D特入去
將原本班98D康城特改做清半直上公路,更加實際
一來班車喺坑口吊尾無意思
二來環保大道入將隧,比起寶順路,暢通唔少

2. 抱歉我記錯年份,但 296D 由 7000 客跌剩 4000 係鐵一般事實,雖然中間有部分地鐵客回流,但 2004 年之後客量都係一直下跌,每日都自己送走左過千客。

地鐵通車,7000變4000正常不過
以前調景嶺將軍澳站班客都會行過去搭,地鐵一通走咁一半好正常
而跌完三千之後,其實後面客量已經漸趨平穩

要記住,296D減過唔只一次班
收入係少咗,但成本相應下跌
加上行車時間短,雖然未必有賺,但條數應該無想象中咁爛
kay 發表於 2018-4-27 07:10 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2018-4-25 23:09
對號入座

我唔係話減康翠線班次合理,98A/C減班我一直有嘈

1.
都係個句,人地無鐵仲要SUFFER減班?
觀延開左大量線減班,又會有人出黎講"唔關事既都減"
明顯係唔符合常理

2.
98C夠車拆咩?

3.
其他版友已經有講,直出線下場係點,唔駛我再講

我係一路都睇唔明

點解坑口咁抗拒兜路,但又明知自己唔夠客,又搵康城幫拖
咁康城自己唔駛直出?

我明將軍澳兜黎兜去無人鐘意
但巴士公司唔係咁睇,是但做一兩個地方直出根本係倒米

兜路又要兜得接近齊所有地方,只有E22A/290行法

寶林康翠行山本來最好,但290出事,又令運吉放棄行山入埋將軍澳

EVEN 98R唔入隧道都有人有意見,咁你地想點?
世界很簡單 人類很複雜
Charon1999 發表於 2018-4-27 07:35 來自手機 | 顯示全部樓層

castanopsis 發表於 2018-4-27 01:02
98R上山我唔介意
但你下面一大段文字,真係錯到好離譜

講開796P
印象796P有下繁之前296D都未去到要頂閘
但坐咗13個星期之後發現其實296D同796P各自都企少少人
其實796P/796X根本係做咗一批新人(例如原本坐MTR嘅人)
li1872903 發表於 2018-4-27 08:06 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2018-4-25 23:24
點解依家唔再玩山上開逆走隧道,亦即係點解會興返 98P 回程甚至 293S 同 98R 走線,正正就係山上人口越黎 ...

下年有左轉車站寶達南邨都可以做埋,咁即係到時可以行完隧道再上康盛啦
10598C 發表於 2018-4-27 09:43 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-4-27 08:06
下年有左轉車站寶達南邨都可以做埋,咁即係到時可以行完隧道再上康盛啦 ...

雖然做埋興田康華,但係安達新入夥班人咪又係做唔到...even未來石礦場都未必做到,呢班新增人口先係運吉想處理嘅嗰班人
10598C 發表於 2018-4-27 09:49 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2018-4-27 01:15
先唔好講坑寶無咁多人,
但山上係無論搭直車定搭鐵都一定先搭一程駁腳,幾多人口就有幾多客,但坑寶本身 ...

sorry我㩒錯制,我唔係支持你

我唔認為地鐵直入坑口會冇市場囉,你見兩條行隧道嘅798、98D兩條線繁忙時間都爆到九彩,地區意見都睇得出極度有需求去做坑口直出

我唔係要求所有線都坑口直出,但起碼一兩條市區直出線都可以接受掛

我唔知98D寶順路特係咩客量,歡迎版友補充

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
心繫香港 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

li1872903 發表於 2018-4-27 10:52 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-27 09:43
雖然做埋興田康華,但係安達新入夥班人咪又係做唔到...even未來石礦場都未必做到,呢班新增人口先係運吉 ...

轉車站係安達臣道石礦場用地發展行人連繫設施其中一部分,點會做唔到安達?有天橋連上去已經叫做到
10598C 發表於 2018-4-27 11:20 來自手機 | 顯示全部樓層
li1872903 發表於 2018-4-27 10:52
轉車站係安達臣道石礦場用地發展行人連繫設施其中一部分,點會做唔到安達?有天橋連上去已經叫做到 ...

睇返啲資料,個將軍澳隧道巴士轉乘站只有連接路上秀茂坪道
到時候安達石礦場行過去會唔會遠咗少少?

唔好日日對住個轉車站打飛機當個轉車站萬能先得架,明明有796C仲要走去搞人地條98C,無恥
li1872903 發表於 2018-4-27 11:24 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-27 11:20
睇返啲資料,個將軍澳隧道巴士轉乘站只有連接路上秀茂坪道
到時候安達石礦場行過去會唔會遠咗少少?

自己睇返安達去轉車站有幾遠