hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 抗議運輸署過份偏坦專利巴士公司
開啟左側

[突發!] 抗議運輸署過份偏坦專利巴士公司

AtrHenu 發表於 2018-4-25 09:20 | 顯示全部樓層

053h4 發表於 2018-4-24 21:43
專利又話無司機又甩車,打壓村巴又唔手軟,真係。

其實呢個問題已經差不多每隔一段時間(一年半載甚每個月)就出賣下類似啲NEWS.(即唔係今時今日就存在呢個問題).
053h4 發表於 2018-4-25 09:30 來自手機 | 顯示全部樓層
ky927 發表於 2018-4-25 09:53 | 顯示全部樓層
路面交通不勝負荷要減少低載客量低車輛,這是無可厚非,但點樣要業界釋放現有路線或者點樣俾業界去改善營運,係運吉要做但係無做到。
053h4 發表於 2018-4-25 10:02 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
Quanta 發表於 2018-4-25 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層
間公司講自己做合法邨巴,唔睇內文以為運輸署飭令佢停添,原來其實係犯咗法所以被處罰。講到自己無人無車,但科大嗰邊啲車又源源不絕。其實都係做生意,覺得屯門邨巴唔夠肉食,想改站改政策搵多啲錢啫
053h4 發表於 2018-4-25 10:26 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
qunow 發表於 2018-4-25 15:17 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2018-4-25 09:53
路面交通不勝負荷要減少低載客量低車輛,這是無可厚非,但點樣要業界釋放現有路線或者點樣俾業界去改善營運 ...

減少低載客量的車輛的做法,是要限制專利巴士非專利巴士和小型巴士的數量,使得公共交通服務範圍不能擴充,讓乘客改為自行駕駛私家車?
SSPH8 發表於 2018-4-25 18:54 來自手機 | 顯示全部樓層
運吉封殺村巴可恥
tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-25 19:21 | 顯示全部樓層
有件事要搞清楚
啲人成日話好多巴士(專利/非專都好)喺條街度,搞到路面塞車嚴重
又或者主張減少巴士數目,以為咁就可以有效紓緩路面交通不勝負荷嘅狀況
唔該你搞清楚塞車嘅罪魁禍首先
你知唔知喺過往10年
香港私家車嘅數量增加咗五成?
以呢個增速 起得再多公路都唔夠啦
你諗返10年前 東隧 欖隧 大隧 將隧
有冇好似而家咁 每朝例必塞車?
而呢10年 喺保鐵政策下
又唔覺有大量新專利巴士線開辦播
非專業務更有萎縮趨勢
所以 根本造成香港今時今日嘅塞車局面
由始至終都係因為私家車嘅增長失控
話邨巴載客量相對低,所以cut?
唔好意思,以我所知,香港每部私家車平日通常都係載2-4個人
你問,咁想揸私家車嗰班人,都係會繼續揸,你控制唔到架播
但我認為,係本港云云公交中,最能吸引私家車客轉投嘅
其實就係快靚正嘅邨巴
你cut佢哋
諗住減少咗一部半部巴士
但只要喺受影響嘅客當中
有小部份決定改揸私家車返工
就足以令路面車輛數目不跌反升
完全無助於解決塞車問題
所以 請唔好再以解決擠塞呢個原因
成為cut邨巴嘅理由
如果唔係就等同話cut巴士可以有效減排咁不負責任
要整治 就應該整治私家車

評分

參與人數 3aPower +3 HugeC +25 收起 理由
wingho_cwh + 1 + 5 精闢見解
wongholeung123 + 1 + 10 精闢見解
1320 + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

樂仔〞 發表於 2018-4-25 23:42 | 顯示全部樓層

fly831 發表於 2018-4-25 09:13
龍威好似係早排先接手陽光做呢條村巴線?
後面另一公司嗰條已經同摺埋冇分別 ...

上年 6、7 月接手陽光