hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 貨櫃碼頭建屋 港鐵願延線配合
開啟左側

貨櫃碼頭建屋 港鐵願延線配合

284 發表於 2018-4-27 03:04 來自手機 | 顯示全部樓層

解放軍海軍搬去喜靈洲,騰空昂船灣起樓好過啦。
053h4 發表於 2018-4-27 07:06 來自手機 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2018-4-27 09:16 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-4-27 07:06
李嘉誠一係買左比外資,一係減持到很低水平

但貨櫃碼頭代表的貨運業重玩緊, 重有,就業機會同間接貿易收 ...

除左高球場,所有選項都可行嘛

講真,就算唔收回,淨係喺高球場上蓋起樓,都唔駛八層淨空(你估你真係打上天咩),亦無嘈音
kei_hk 發表於 2018-4-27 12:08 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2018-4-26 22:55
藍澄灣本身好似個規劃都係走漏洞先過到&居民都有唔少不滿,但係只起碼如果真係喺六號&七號碼頭起樓嘅話, ...

好似係3座酒店係住宅的隔音屏障+阻光屏障﹐而酒店就因為長開冷氣﹐要用厚玻璃窗﹐這樣才獲得通過起樓。

其實一開始話貨櫃碼頭加上蓋起樓做住宅﹐我已經當笑話去聽﹐有如填平水塘起樓一樣。

貨櫃碼頭24小時運作﹐最基本都要處理光﹑聲2大項污染﹐而空氣污染亦不容忽視。

嘈音唔係只是來自堆貨區域﹐仲有上落貨櫃船。
貨櫃船泊位又因為要上落貨櫃﹐又有需要長期開燈作大範圍照明。

我真係唔知個平台及屏障﹐可以擋到幾多了。

其他危險貨品區域﹐重型起重機的運作問題﹐已經大把人講﹐我都唔需要再講了。

當然﹐處理到平台起樓的技術性問題(即係危險品處理區域﹐起重機﹐堆疊貨櫃等問題)﹐交通接駁問題又處理到﹐上蓋起商業樓宇﹐又唔係話唔可行的。
最少聲及光的問題﹐唔需要好似住宅咁高要求。

053h4 發表於 2018-4-27 12:25 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
巴士的膠 發表於 2018-4-27 14:04 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2018-4-27 12:25
商業樓當然無問題, 而家貨櫃碼頭都有貨運物流的倉儲及支援寫字樓, 但而家係討論住屋需要呢

其實有識之仕 ...

唔係唔識,係唔理,你住入去有乜問題關佢鬼事,佢只會諗有無方法唔駛搞高球場,莫講話貨櫃碼頭上蓋,和合石上蓋都一樣可行

所謂貨櫃碼頭上蓋項目,的確係用藍澄灣模式,前排商業樓,後排住宅樓,如果配合埋之前有個前運吉工程師話搞無車城,解決要諗交通承載力嘅問題,的確係技術上可行,但好唔好住就見仁見智
DIH 發表於 2018-4-27 14:29 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2018-4-27 14:04
唔係唔識,係唔理,你住入去有乜問題關佢鬼事,佢只會諗有無方法唔駛搞高球場,莫講話貨櫃碼頭上蓋,和合 ...

OT:其實而家班官呀、發展商呀、「顧問」呀成日拋出假大空建議,根本就係串緊你班低端人口,供唔起呀?我縮細間屋個樓價咪負擔到囉,公屋排得耐呀?住去啲山卡啦騎呢地方囉,總之唔好影響本大爺打哥夫,唔好搞到我囤緊的新界地,同埋唔好得罪阿爺條大水喉呀(條水喉冇水出我就拜拜你條尾)~

所以成件事都係「認真你就輸了」,最認真係應該力谷合理建議(如棕地、維港外填海)同排拒有重大遺害的建議(如郁水塘、郊野公園-我立場係郊野公園總面積不能少)。
053h4 發表於 2018-4-27 14:41 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
巴士的膠 發表於 2018-4-27 15:10 來自手機 | 顯示全部樓層
DIH 發表於 2018-4-27 14:29
OT:其實而家班官呀、發展商呀、「顧問」呀成日拋出假大空建議,根本就係串緊你班低端人口,供唔起呀?我 ...

就係因為有班人咁諗,所以咪拋堆不合理建議出嚟比人鬧囉,我反而覺得今次一定要死咬住高球場唔放,反正咁大幅地一定要大搞基建,甚至起第二南北綫服務佢同大東北。死咬有兩大好處:

1 其他不合理建議同樣可以硬套落去令佢更不合理,例如將高球場起上蓋,或者直接將個場室內化,一層一個洞都得,技術難度唔高,但肯定班權貴唔會想見到。

2 呢幅地面積大,又就到期,但以港府做法九成保得住,死咬個「大辯論」就更加係鬧劇,反正啲不合理建議都係吹水,你估政府好想填船灣淡水湖咩?到時乜都傾唔到就更易引爆個議題,而一日唔爆大鑊,都唔駛旨意政府做嘢,而暫時最容易爆就係有人去佔領高球場。

至於填海,講唔講都會做,但唔係一時三刻做,急住填只會好似人工島咁填到一鑊泡。晒時間討論都無謂。

補充一點,林鄭上台大半年,幾乎停哂梁振英「粒粒皆辛苦」式改劃地起公/居屋,亦係點解近期有人話幾年後供應會斷崖式下跌。林鄭就係想營造個氣氛搞官商鄉黑大和解,加埋今年南生圍事件⋯⋯
053h4 發表於 2018-4-27 15:14 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽