hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 《將軍澳自由搏擊》
開啟左側

[其他] 《將軍澳自由搏擊》

Charon1999 發表於 2018-4-28 20:28 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

唔單只係呢度,甚至係其他嘅社交網絡上面都好經常見到將軍澳居民同埋鄰近地區嘅居民有十分大嘅爭拗、將軍澳區內自己同自己都就嚟發動戰爭咁樣。

例如某山區甚至要求將一條對將軍澳完全冇利嘅290X順理成章咁樣縮短去佢哋自己樓下,但係用290嘅車去做。又或者某個心曠神怡嘅村落再進一步要求更多路線入去佢樓下、將軍澳四大鐵路站各處都繼續有人要求要自己有一條直接出到市區嘅路線、每一次提及將軍澳嘅路線加班減班加站減站,甚至唔係將軍澳而係鄰近地方例如觀塘藍田又或者大家好關注嘅荃灣,最終都會演變成為有將軍澳地鐵同冇地鐵到達地區嘅爭拗。例如最近嘅紅館散場路線,我唔明點解討論到後期會變咗95A。

觀察咗幾日,最終我決定開一個post出嚟。希望大家有啲咩問題係呢一度拆掂佢,唔好再喺其他完全無關嘅post嗰度再喺度爭論將軍澳嘅交通問題、山上點刻薄山下、山下面又點樣慘之類嘅嘢。雖然我自己都係住將軍澳,但係我都覺得呢啲題目係一啲唔適合嘅場合出現係會造成一定嘅騷擾。

我明白總會有人覺得我憑咩代替其他人去做呢樣嘢,但係我真係希望大家諗清楚:唔通分散喺不同嘅地方再各自討論咁樣做真係好咩?就算你要運輸署關注都好、就算你要區議員幫你發聲都好,唔通你覺得分散喺唔同嘅貼文嗰度留言佢哋可以了解得到?定係大家諗住繼續保持每一個貼文都將同樣嘅內容不停咗複製貼上?

我唔會叫大家停戰,亦都唔會叫大家忍下,因為將軍澳嘅交通的確好有問題。但係麻煩大家唔好將啲問題擴散到去完全同將軍澳路線無關嘅議題上面,有咩爭拗、十冤九仇,唔該喺呢一度搞掂佢,唔好再擴散出去騷擾其他人,好冇?

當然如果管理員覺得依個係廢文嘅,咁可以直接刪除,我都只係希望有一個比較集中D嘅地方去集中討論將軍澳交通問題,唔好東一忽西一忽雨周圍都係戰場啫
jocosben 發表於 2018-4-28 20:32 來自手機 | 顯示全部樓層
幾好牙,只要係牽涉將軍澳既題目,就吹到幾百版,簡直係呢個壇既收視保證
Dexter981 發表於 2018-4-28 20:37 來自手機 | 顯示全部樓層
最好290B全日,290X取消改行290B。山區另開40B(不能使用西貢區資源)自成一角算啦
10598C 發表於 2018-4-28 20:41 | 顯示全部樓層

1. 95A係要嚟替代290做康翠至彩虹,比290X坑口後落隧道,真正服務將軍澳東、南居民,但係仲有寶達呢個bug未處理到

2. 你要人地自由搏擊,都要有個題目比人先有得拗架...你想係呢到一次過處理曬?難矣

仲有...咪引戰啦...
10598C 發表於 2018-4-28 20:50 | 顯示全部樓層
Dexter981 發表於 2018-4-28 20:37
最好290B全日,290X取消改行290B。山區另開40B(不能使用西貢區資源)自成一角算啦 ...

290B全日得嘅話就唔差在入隧道啦,嫌未嘈夠爬山咩,反正我係覺得安達安泰由一條類似214走線(油塘、碧雲道、安秀道)去做比較好
miklcct 發表於 2018-4-28 20:52 | 顯示全部樓層
最好290B全日,290X取消改行290B。山區另開40B(不能使用西貢區資源)自成一角算啦 ...

290俾你開到ABCDEFG直到Z咪又係行山。
進智公交
reason 發表於 2018-4-28 20:59 | 顯示全部樓層

G 持,建議坑口尾站直入隧道,不能使用自成一角的山上路面資源。
 樓主| Charon1999 發表於 2018-4-28 21:38 來自手機 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-4-28 20:41
1. 95A係要嚟替代290做康翠至彩虹,比290X坑口後落隧道,真正服務將軍澳東、南居民,但係仲有寶達呢個bug未 ...

其實根據我觀察,只要有將軍澳三個字出現,好快就會有某個主題自己出嚟....
Anyway我都係測試下啫,我寧願喺度鬧爆佢好過周圍鬧...
10598C 發表於 2018-4-28 21:41 | 顯示全部樓層
Charon1999 發表於 2018-4-28 21:38
其實根據我觀察,只要有將軍澳三個字出現,好快就會有某個主題自己出嚟....
Anyway我都係測試下啫,我寧 ...

其實唔係將軍澳呢三個字,真正討論區殺手係290三個數字

評分

參與人數 2HugeC +8 收起 理由
ADS@81K + 3 仲有A29
Charon1999 + 5 arm ar arm ar

查看全部評分

AV296-HL1875 發表於 2018-4-28 21:45 | 顯示全部樓層

咁多爭拗我覺得其實係因為將軍澳的細分區比起其他新界市鎮多
例如元朗,大埔,屯門,沙田呢d都有人流比較集中的市中心
但將軍澳5個地鐵站再加山上成6個區,每個區都有自己的中心,人口又多

假設而家要開將埔/將屯/將元線
正路來講
大埔段就經廣福+大中
屯門段就去市中心
元朗就行大馬路
但將軍澳段呢
一係就兜哂咁多區耐到無人想搭 一係就忽略左某幾個區
最完美就要拆夠2條線做,但會疏+唔夠客+唔夠車
所以將軍澳係比較難plan一條符合大家期望的路線