hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 《將軍澳自由搏擊》
開啟左側

[其他] 《將軍澳自由搏擊》

10598C 發表於 2018-5-6 21:36 來自手機 | 顯示全部樓層

kc_loo 發表於 2018-5-6 21:23
我去程絕小繁時上車, so far 新寶/南豐上車未試過企,
回程沙中上車, 好彩都未試過企, 可能隊尾要,
只有一 ...

咁講,去旺角都要搭觀塘線,一樣都係要迫,但係大家寧願102都唔要98C

同埋個人覺得如果去馬鞍山,可能去到沙田為轉馬鐵或者去沙火轉東鐵再轉馬鐵仲好,當然有一條線老隧後直去大圍站就更好

Btw今日試過屯門返寶林,搭263轉798,淨計車程只係65分鐘,其實算好快,不過問題係淨系等798都等左15分鐘,計埋由沙火行落去市中心,全程成個半鐘...
可能去程會好啲
kc_loo 發表於 2018-5-6 21:40 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2018-5-6 21:36
咁講,去旺角都要搭觀塘線,一樣都係要迫,但係大家寧願102都唔要98C

同埋個人覺得如果去馬鞍山,可能去 ...

其實都係,不過旺角都好在轉少九龍塘果一野,不過我識唔少人都話官塘線其實幾難頂,
102而家又貴,
如果屯門返坑口,就一定都係巴士轉102

10598C 發表於 2018-5-6 22:08 來自手機 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2018-5-6 21:40
其實都係,不過旺角都好在轉少九龍塘果一野,不過我識唔少人都話官塘線其實幾難頂,
102而家又貴,
如果屯 ...

102轉259D兩程平均同263轉798差唔多,但係可以避開觀塘道黑洞,102觀塘道亦都出名難上車

相反試過連去機場搭798轉A41都唔係太差,諗得過

不過觀塘線迫到真係好惡頂,有辦法都搭啲線出左市區/地鐵出港島先算
S3BL100 發表於 2018-5-6 23:24 | 顯示全部樓層

大家咁想開條將荃分支行隧道的話,
與其擔心行唔行到隧道,不如擔心下運吉批唔批多條新線落觀塘道仲好

如果唔批既話,一係出隧道後將軍澳道橋底兜返上山,一係入九龍灣,一係塞入新蒲崗。
不過兜入九龍灣,來回行宏照道,我又唔介意架,$10.7 九龍灣商貿區來往荃葵有價有巿,
仲可以保證到雙向客源

同埋呢,真係爆條隧道版將荃,我睇坑口都好難有份,
除非大家覺得坑口要直出就天經地義,康城要兜晒將南尚德坑口(而且因為兜坑口而分分鐘慢過今日條 290X)就唔係問題

===

同樣地,98S 坑口尾站全日,整體規劃計唔係問題架,不過大家擔心下夠唔夠車,同埋運吉批唔批九巴入康城做全日先啦

唔好同我講「肯開線就有車」,而家根本十個煲八個蓋,
除非你想搞到十個煲六個蓋,令今日因為缺人而收車的情況變得更嚴重,將自己快樂建築係他人被收車的痛苦身上

就算解決左呢樣,我估最多都只能做太子道西/旺角循環,最慳車,去深長荔請轉車。
但坑口直出真係咁快既話,咁做唔係問題

真係咁想 98S 坑口尾站直出全日,唔該今日即刻同我將四班 98S 再抽兩班正線 98C
變三班 98S 坑口直出,加三班 98X 爬山但界限街/太子道不停站直去深水步。
一來要試 98S 到底真係有幾多客,二來要補償返寶林無左條 98S,換條更快捷往返深長荔既線。
三來大家嘈 98C 坑口爬山倒好多客的同時,塞入旺角亦倒走左唔少深長荔客,
但 98C 而家已經係深長荔多過旺角,呢個客源係 proven 的,
要睇下到底寶林西九定坑口旺角塊餅大D,可以拉到幾多客回流

但最大問題係,運吉唔批九巴做康城旺角全日的話,大家坑口直出個 plan 會即刻泡湯。
而事實上,以今日九巴 vs 新巴資源同收車情況計,新巴做康城旺角的真命天子,機會大過九巴唔少

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 98X建議可以一試

查看全部評分

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL470@98A 發表於 2018-5-7 00:20 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
3AV53 發表於 2018-5-7 01:27 | 顯示全部樓層
S3BL470@98A 發表於 2018-5-7 00:20
將軍澳是有不同的地方,包括山上的寶琳路,馬游塘,茅湖仔,康盛及翠蓮,之後是平地。
平地是分為將軍澳北 ...

寶琳南路受制於茅湖仔村既村屋,基本上冇擴建既空間。
ma212223 發表於 2018-5-7 03:57 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2018-5-6 23:24
與其擔心行唔行到隧道,不如擔心下運吉批唔批多條新線落觀塘道仲好

到時開咗3班98S客量唔好
又有人賴話特別線客量唔可以作準架喇

一出RDP   要去鵝頸橋?
 樓主| Charon1999 發表於 2018-6-11 21:42 | 顯示全部樓層
Push
哥布林們因為理虧,故只能以洗反對催眠自己
hadboy5 發表於 2018-6-11 22:49 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2018-5-6 23:24

隧道版將荃我覺得跟690屈上藍田後上返山去寶達會實際之後不停站去黃大仙,順道做埋藍田荃灣客,俾將南多一個選擇去藍田,或者14D翻版