hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦E21B(東涌(松滿路)-尖沙咀(麼地道))及提升E21X ...
開啟左側

建議開辦E21B(東涌(松滿路)-尖沙咀(麼地道))及提升E21X服務

tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 22:14 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

{城巴中 也可理想達到
從東涌直到旺角 轉眼衝出麼地道}
{腳在跳著舞,青衣前望有去路}

E21B | E21X(新走線)

背景:
1 整個東涌欠缺前往旺角(亞皆老街以南)、油麻地、佐敦巴士
2 現由東涌直達尖沙咀只有星期一至六「限時限刻」單向開辦的E21X,令居民出入大受制肘
3 E21X九龍服務範圍只限廣東道、梳士巴利道、漆咸道南,可謂甚窄,且與西鐵線路線重疊,以致現時其客量一般(尤以星期六為甚)
4 隨著東涌有不同公私營住宅項目落成,將益增區內交通需求

方案簡介:
-第一階段:
1 開辦城巴E21B線,由松滿路開出,經逸東、東涌市中心、東涌北、【青衣西路】、太子(去程)、大角咀(回程)、油尖旺,往尖沙咀(麼地道),全日雙向服務
2 E21X延長至松滿路,在九龍區改按九巴280X走線,經柯士甸道、彌敦道,再往漆咸道南;同時加開回程班次,以將路線重新定位為E21B【不停青衣、油(回程除外)旺】特快班次
-第二階段:
1 視乎E21B/X客量,考慮於早繁增設E21B特班,「逸東邨居逸樓」開出,特快不停青衣

詳細藍圖:
E21B(東涌(松滿路)-尖沙咀(麼地道))

-往九龍:
1 松滿路# $17.0
2 逸東邨雍逸樓#
3 逸東邨康逸樓#
4 北大嶼山醫院(註:南行)#
{E21X現走線}#
14 青嶼幹線繳費廣場 $14.0
15 青華苑 $7.0
16 長亨邨
{青荃橋、荃灣路、葵涌道、西九龍走廊}
17 旺角維景酒店 $5.4
{按A21走線}
27 尖東站
28 尖沙咀(麼地道)

-班次:
1 06.10-08.30 12-15分鐘/班
2 08.30-21.05 20分鐘/班
3 21.05-22.00 25-30分鐘/班

#在「迎禧路」或以前下車,設$3.5雙向分段收費

-往大嶼山:
1 尖沙咀(麼地道)$17.0
2 新世界中心
{按A21走線}
4 金巴利道
5 新樂酒店
6 九龍中央郵政局
7 碧街
{按A21走線}
11 銘基書院
{西九龍走廊西、西九龍走廊、葵涌道、荃灣路、青荃橋}¢
12 長亨邨亨翠樓* $8.0
13 青華苑*
14 青嶼幹線繳費廣場
{按E21A走線}$3.5 @海堤灣畔
22 北大嶼山醫院(北行)
23 港青基信書院
24 松滿路

班次:
1 07.30-17.25 20分鐘/班
2 17.25-20.50 12-15分鐘/班
3 20.50-23.50 20分鐘/班

*在「青華苑」或以前下車,設$7.0雙向分段收費

¢後備走線:改經櫻桃街、西九龍公路、青葵公路,至荃灣路後返回原線

用車:有鑒路線乃配合東涌新市鎮擴展而設,建議當局允許巴士公司增加巴士配額,購入新車,亦可從現有北大嶼山路線車隊中抽調資源

E21X(東涌(松滿路)-紅磡站)

-往九龍:
1 松滿路# $17.0
2 逸東邨雍逸樓
3 逸東邨康逸樓
4 北大嶼山醫院(註:南行)
{E21X現走線}
14 青嶼幹線繳費廣場 $14.0
15 匯翔道 $5.4
16 聖安德烈堂
17 金馬倫道
18 中間道
19 尖東站
{現E21X走線}
23 紅磡站

-班次:不變

-往大嶼山:
1 紅磡站 $17.0
{按A21走線}
6 金巴利道
7 新樂酒店
8 九龍中央郵政局
9 欣翔道
10 青嶼幹線繳費廣場 $8.0
{按E21A走線}$3.5 @海堤灣畔
18 北大嶼山醫院(北行)
19 港青基信書院
20 松滿路

-班次:17.50,18.05

-用車:從現E21系車隊抽調

--------
本人其他路線建議(同為大嶼山對外路線):
1 「城巴機場快線」港島線路大重組
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... a=page%3D1&mobile=2
2 開辦紅館散場特別路線E21R
http://www.hkitalk.net/HKiTalk2/ ... a=page%3D1&mobile=2
--------
請不吝於給予意見!

洗手、洗手、洗手!
YY487 發表於 2018-4-30 22:23 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 22:26 | 顯示全部樓層
YY487 發表於 2018-4-30 22:23
有必要經青衣?

經青衣當然係希望吸引部份唔介意俾多$0.2、特快直達油尖旺嘅原42A乘客轉投
尤其係而家42A去唔到尖沙咀
洗手、洗手、洗手!
hon_son_wilson 發表於 2018-4-30 22:28 | 顯示全部樓層

E21要點減班法?
10598C 發表於 2018-4-30 22:30 | 顯示全部樓層

經青衣仲叫直衝旺角?要直衝旺角就唔該唔好再停青衣

仲有,編號上旺角嗰條我寧願你照用E21X,然後原本E21X改做E21P

仲有,現有嘅E21X定位係繁忙時間路線,主打返工客,經柯士甸道會多啲商業大廈,建議維持原線

另外,我會比較建議新E21X同E21A玩同站逆走,即由東涌北開,經東涌市中心、逸東邨、滿東邨尾站上公路,起碼比逸東特快前往市區嘅路線,唔駛下下遊勻全東涌先出市區

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +1 收起 理由
tzuyu.taiwan + 1 有創意!
YY487 + 1 有創意

查看全部評分

樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 22:31 | 顯示全部樓層

在重組方案下,主要只係E21X回程由E21系抽車反而E21B用車建議以新增資源為主
洗手、洗手、洗手!
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 22:45 來自手機 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-30 22:30

仲有,編號上旺角嗰條我寧願你照用E21X,然後原本E21X ...

其實行青衣西路只係比行長青隧道/青衣北岸公路慢5分鐘左右兩繁而言,當然5分鐘唔少,故本人亦提倡考慮喺日後開早繁特班唔停青衣;亦有E21X可供選擇
但喺非繁,5分鐘屬可接受,加上以現時東涌人口嚟講,非繁呢條線班次會甚疏;若停青衣能提升路線載客率,帶動其加密班次,相信亦係東涌居民樂見之事
洗手、洗手、洗手!
YY487 發表於 2018-4-30 22:47 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
10598C 發表於 2018-4-30 22:58 來自手機 | 顯示全部樓層
tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 22:45
其實行青衣西路只係比行長青隧道/青衣北岸公路慢5分鐘左右兩繁而言,當然5分鐘唔少,故本人亦提倡考慮喺 ...

E21已經比人鬧左好多年嫌慢,而且東涌要停青衣倒不如搭鐵,東涌搭地鐵去旺角只不過轉一程車,總之一係唔搞全日,一係就全日飛青衣,E21A都唔停,點解特快旺角線要倒退?停埋青衣E21B嘅特快效果已經減半

仲有,北大嶼山新市鎮人口8.6萬,你話佢支持唔到一條全日特快油尖旺線?
唔好玩啦,41A同44途經嘅青衣北人口都只不過84295,支撐到兩條唔疏嘅線,東涌車程更遠,你話巴士有冇可能唔得?

仲有,麻煩考慮埋E21B東涌段逆走,以及還原E21X走線,途經柯士甸道
 樓主| tzuyu.taiwan 發表於 2018-4-30 23:01 | 顯示全部樓層

10598C 發表於 2018-4-30 22:30

仲有,編號上旺角嗰條我寧願你照用E21X,然後原本E21X ...

今時今日,仍然覺得行廣東道吸到好多客?
1 現城巴E21X以直達廣東道為賣點,客量卻只係一般
2 新巴796P回程班次起先以廣東道作起點,而家已直接放棄途經該帶
3 九巴260X、268B、269B去程行廣東道,回程行彌敦道,而回程客量一直高唔少;268B、269B早繁客量更係有負眾望
4 都唔好提條已取消嘅九巴6X
實情係,行彌敦道既避過西鐵沿線,又方便到乘客去尖沙咀傳統商業區通勤,有客量保證
洗手、洗手、洗手!